Μαθητές της Ευρώπης γνωρίζουν τη φύση και τον πολιτισμό της Σύρου

Το Γενικό Λύκειο Σύρου γίνεται ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για το πρόγραμμα Erasmus - Copnat

Το Γενικό Λύκειο Σύρου ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο πρόγραμμα Copnat- Care of our Planet with Natura 2000 and stand up against climate change.  διοργανώνει την 2η συνάντηση κινητικότητας του προγράμματος με θέματα για την οργανική γεωργία - κυκλική οικονομία, μεσογειακό οικοσύστημα - προστατευμένες περιοχές Natura 2000 της Σύρου και Γυάρου, βιώσιμες τροφές- αειφόρα παραγωγή τροφίμων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 άτομα από Βέλγιο, Πορτογαλία και Φινλανδία, 6 εκ των οποίων είναι καθηγητές και οι υπόλοιποι μαθητές Λυκείου. Από το ΓΕΛ Σύρου συμμετέχουν 25 μαθητές κυρίως της Β’ Λυκείου και ορισμένοι της Γ’. Οι δράσεις θα γίνουν στο χώρο και τις εγκαταστάσεις του ΓΕΛ Σύρου (βιβλιοθήκη, εργαστήρια ΗΥ και εργαστήριο ΦΕ), θα γίνουν παρουσιάσεις από WWF και ΚοινΣΕπ Απάνω Μεριάς, ενώ θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου - Ερμούπολης στην Ποσειδωνία, στο Εμπορικό Επιμελητήριο Σύρου, στο Δήμο Σύρου αλλά και σε όλη τη Σύρο και τέλος, σε συνεργαζόμενες μικρές επιχειρήσεις παραγωγής και συσκευασίας οργανικών προϊόντων, αρωματικών φυτών, ελαιολάδου, αποσταγμάτων, οινοποιείο, λουκουμοποιεία κλπ.

Όπως λέει στην ¨Κοινή Γνώμη” ο διευθυντής του ΓΕΛ Σύρου, Νικόλαος Ρούμελης,το πιο σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι η τεράστια εμπειρία που αποκτούν τα παιδιά ερχόμενα σε επαφή με μαθητές άλλων χωρών και πολιτισμών ενώ είναι εντυπωσιακή η ωριμότητα που δείχνουν στο πλαίσιο της επιστημονικής συνεργασίας τους, που θα τους βοηθήσει να εξελιχθούν σε υπεύθυνους πολίτες. Στο τέλος της δράσης, όπως μας ενημέρωσε, τα παιδιά θα πρέπει να σχεδιάσουν μία μικρή επιχείρηση βάσει αυτών που παρατήρησαν και έμαθαν σε σχέση με την οργανική γεωργία, κυκλική οικονομία κ.α. Επίσης, τους έχουν τεθεί από τώρα δέκα ερωτήματα στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν πάνω στην ίδια θεματολογία.  

Το πρόγραμμα της πενθήμερης διαμονής των συμμετεχόντων στη Σύρο είναι πλούσιο, εμπεριέχοντας επισκέψεις σε ιδιαίτερης σημασίας μέρη του νησιού και πλήθος δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες θα έρθουν σε επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό της Σύρου. Σήμερα, τα παιδιά θα επισκεφθούν οργανικές φάρμες, θα μάθουν για την παραδοσιακή συγκομιδή ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου, θα επισκεφθούν το ΚΕΠΕΑ και θα παρακολουθήσουν την παρασκευή παραδοσιακών συνταγών. Αύριο Τετάρτη, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθούν το Πνευματικό κέντρο Ερμούπολης και στη συνέχεια θα ενημερωθούν για τη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου από την WWF, ενώ αργότερα θα γνωρίσουν την Αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα και θα επισκεφθούν το Κίνι και το Δελφίνι. Την Πέμπτη, θα επισκεφθούν το Δημαρχείο και το θέατρο Απόλλων, θα παρακολουθήσουν μία παρουσίαση παρασκευής χειροποίητων φυτικών καλλυντικών και στη συνέχεια θα ξεναγηθούν στην Απάνω Μεριά και την Άνω Σύρο όπου έχει προγραμματιστεί κι ένα escape game στα σοκάκια του οικισμού. Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του προγράμματος, θα γίνουν οι παρουσιάσεις των παιδιών και ο διαγωνισμός φωτογραφίας.

Το ΓΕΛ Σύρου, με ανακοίνωσή του, θέλησε να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν με ζήλο ώστε να πραγματοποιηθεί η φιλοξενία του προγράμματος στο ΓΕΛ, και συγκεκριμένα τους εκπαιδευτικούς: Ελένη Γκρίλλα,  Γιάννη Μαραγκό, Άννα Καραμανλή, Χρήστο Κόλλια, Ευφροσύνη Κασσιανού και Αγορούλα Γκορτσά, όπως επίσης την πρώην διευθύντρια κα Βασιλική Δεριζιώτη που εργάστηκε και συνέβαλε για να πραγματοποιηθεί η συμμετοχή του ΓΕΛ Σύρου στο πρόγραμμα Erasmus-Copnat.

Ετικέτες: