Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στις δεύτερες ευκαιρίες

Η επιστροφή στα θρανία μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους εφιάλτες για μία μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, για κάποιους άλλους όμως, αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για γνώση, εξέλιξη, και κοινωνικοποίηση, και έναν δημιουργικό τρόπο ώστε να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αποκτώντας δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική τους ένταξη και ανέλιξη.

Κέντρα διά βίου μάθησης

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα νεολαίας και διά βίου μάθησης, συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στο οποίο υλοποιούνται προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις εθνικής και τοπικής εμβέλειας. Στα ΚΔΒΜ υλοποιούνται δράσεις μη τυπικής εκπαίδευσης και ειδικότερα, δράσεις γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων. Τα ΚΔΒΜ απευθύνονται σε ενήλικες άνεργους και εργαζόμενους, ανεξαρτήτως φύλου, μορφωτικού επιπέδου, χώρα καταγωγής, θρησκείας, τόπου διαμονής,ηλικίας κ.λπ., με μόνη προϋπόθεση το ενδιαφέρον τους για γνώση και ενεργό συμμετοχή. Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες παρέχονται δια ζώσης ή/και μέσω ηλεκτρονικής μάθησης και είναι δωρεάν ενώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται πάντα απογευματινές ώρες μετά τις 16.00 και χωρίζονται σε δύο δίωρα ανά εβδομάδα. Οι καθηγητές τους είναι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές από το ΚΔΒΜ.

Τα διά ζώσης μαθήματα που μπορούν να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής: Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα, πράσινη επιχειρηματικότητα, επαγγελματική ενεργοποίηση άνεργων γυναικών, αγωγή υγείας – πρώτες βοήθειες, επεξεργασία κειμένου – διαδίκτυο, διαδικτυακά εργαλεία και υπηρεσίες στην καθημερινή ζωή, ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), βασικά αγγλικά / γαλλικά / γερμανικά / ιταλικά / ισπανικά, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην καθημερινή ζωή, εναλλακτικές μορφές τουρισμού – γενικό πλαίσιο, οικιακή παραγωγή οίνου, ποτών και ηδύποτων, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.

Όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια υπάλληλος για το ΚΔΒΜ Σύρου, Ελισάβετ Φρέρη, οι κάτοικοι της Σύρου έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον φέτος και υπάρχουν ήδη αρκετές αιτήσεις για όλα τα προγράμματα. Δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη δήλωση συμμετοχής και τα μαθήματα ξεκινούν, κάθε φορά που συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων. Ο ανώτατος αριθμός εκπαιδευόμενων για το κάθε τμήμα είναι τα 20 άτομα και ο κατώτατος τα 15 ( για τα διά ζώσης μαθήματα) και 12 (για τα διαδικτυακά μαθήματα ), ενώ για τρία τμήματα έχει ήδη συμπληρωθεί ο αριθμός των ατόμων και είναι προς υλοποίηση. Αυτήν την περίοδο επίσης, επεξεργάζεται το ζήτημα των χώρων στους οποίους θα γίνονται τα μαθήματα, με στόχο να δημιουργηθούν, ανάλογα με τη ζήτηση, κάποια περιφερειακά τμήματα και σε χωριά της Σύρου.

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα προγράμματα δια βίου μάθησης, Ειρήνη Δράκου, δήλωσε στην ¨Κοινή Γνώμη”: “Είναι μέλημα όλων να συνεχίζεται το πρόγραμμα της δια βίου μάθησης Και εκπαίδευσης με θέματα όσο γίνεται πιο διαφορετικά και ενδιαφέροντα. Για εμάς, έχει μεγάλη σημασία να βγει ο κόσμος από τα σπίτια του και να αρχίσει να διαβάζει, να πληροφορείται σε θέματα που τον ενδιαφέρουν , να ανταλλάσσει απόψεις και να εξελίσσεται. Είναι ένα άνοιγμα από την απομόνωση του καθενός μας, ειδικά μετά από τρία χρόνια πανδημίας, και μια καλή ευκαιρία να βγει ο κόσμος έξω, να συζητήσει και να ανοίξει η καρδιά και το μυαλό του”.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για πληροφορίες, στο ΚΔΒΕ Σύρου-Ερμούπολης, στο τηλέφωνο: 2281081001

Σχολεία δεύτερης ευκαιρίας

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό, παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου και, ταυτόχρονα με τη βασική εκπαίδευση, δίνεται έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας και η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

Τον κορμό των προγραμμάτων αποτελούν τα εξής μαθήματα: ελληνική γλώσσα, μαθηματικά, πληροφορική, αγγλικά, κοινωνική εκπαίδευση, περιβαλλοντική εκπαίδευση, πολιτισμική-αισθητική αγωγή, στοιχεία τεχνολογίας και φυσικών επιστημών, προσανατολισμός –συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί 18 μήνες, που χωρίζονται σε δύο εννιάμηνες περιόδους ενώ το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 25 ώρες (5 ώρες καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής).

Το Σ.Δ.Ε. λειτουργεί στις Κυκλάδες με έδρα τη Σύρο και τμήματα στα νησιά Νάξο και Σαντορίνη. Για τη φετινή χρονιά οι εγγραφές ολοκληρώνονται αύριο 15/10/2022 και τα μαθήματα ξεκινούν Δευτέρα 17/10/2022. Ο διευθυντής των Σ.Δ.Ε. Σύρου, Γιώργος Στεφάνου, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, μας ενημερώνει ότι για φέτος έχει ήδη συμπληρωθεί και στα τρία νησιά, ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός μαθητών για τη δημιουργία ενός τμήματος, όπως επίσης και για το ευχάριστο γεγονός ότι το φετινό τμήμα είναι πολυπολιτισμικό, με τη συμμετοχή μαθητών από άλλες χώρες που ζουν στο νησί και θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και κουλτούρα. “Τα μαθήματά μας δεν είναι τα τυπικά μαθήματα που έχει ένα Γυμνάσιο” διευκρινίζει ο κ. Στεφάνου. “Το πρόγραμμα σπουδών βγαίνει σε συνεργασία με τους μαθητές, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες τους, στις οποίες προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι αγαπούν το σχολείο κι έρχονται με μεγαλύτερη διάθεση για μάθηση. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα μαθήματα ολοκληρώνονται εντός του σχολείου, έτσι ώστε να μην υπάρχει η υποχρέωση για μελέτη στο σπίτι”.

Μία ακόμα καινοτομία των Σ.Δ.Ε., όπως μας ενημερώνει ο κ. Στεφάνου, είναι η απουσία της κλασικής βαθμολόγησης και η αντικατάστασή της από την ¨περιγραφική αξιολόγηση” , όπου οι καθηγητές συζητούν με τον μαθητή για τις επιτυχίες του, για την προσπάθεια και την πορεία του, προσπαθώντας να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή του και να τον ενθαρρύνουν να ολοκληρώσει τις σπουδές του ή ακόμα και να τις συνεχίσει πηγαίνοντας στο Λύκειο.

Για εγγραφές και πληροφορίες στα ΣΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2281087660 ή 6975605436 (17.00-21.00)