Η «Ακαδημία Πλαστικού» της Common Seas παραδίδει μαθήματα
- Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2022 - 13:42
Ένας χρόνος γεμάτος ωφέλιμες γνώσεις και χρήσιμες δεξιότητες συμπληρώθηκε από τη στιγμή που χτύπησε το πρώτο κουδούνι της «Ακαδημίας Πλαστικού» (Ocean Plastics Academy) της Common Seas, της κοινωνικής μη κερδοσκοπικής επιχείρησης που έχει ως αποστολή της τη μείωση της ρύπανσης των πλαστικών απορριμμάτων σε όλο το υδάτινο φάσμα. Το τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, εκπαίδευσε δεκάδες δασκάλους και καθηγητές από όλη την Ελλάδα και ενέπνευσε εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 5 ως 14 ετών, ώστε να εργαστούν με πάθος για ένα μέλλον δίχως πλαστικά και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες, με συνείδηση, κριτική σκέψη και ευαισθησία.
Αναμενόμενα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ακαδημία Πλαστικού» έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του σε όλα τα σχολεία στην Ελλάδα, αλλά και στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, ενώ είναι διαθέσιμο και στην πλατφόρμα δεξιοτήτων του 21 ου αιώνα, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Δημιουργήθηκε, δε, μέσα από τη συνεργασία εκπαιδευτικών φορέων κύρους όπως το Encounter Edu, επιστημόνων, ειδικών και ακαδημαϊκών (όπως π.χ. από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ), προσφέροντας στους μαθητές τις θεωρητικές γνώσεις και τις πρακτικές δεξιότητες που χρειάζονται για να περιορίσουν τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης στο σχολείο, στο σπίτι, στον τόπο τους.
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου το πρόγραμμα να διαδοθεί γρήγορα και παντού για μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά, η Common Seas θα πραγματοποιήσει και αυτήν τη σχολική χρονιά επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, σε Αθήνα και Πάρο.
Στόχος να επιμορφώσει ακόμη περισσότερους εκπαιδευτικούς στην ενσωμάτωση της Ακαδημίας Πλαστικού στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών δημοτικών και γυμνασίων καθώς και στην υλοποίησή του υλικού ως μέρος των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των σχολείων. Το τελευταίο σεμινάριο της Common Seas σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Πειραιά απόσπασε εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες. Τα σχόλια των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν είναι ενδεικτικά της αποδοχής του προγράμματος: Το 100% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι το επίπεδο του διαδικτυακού σεμιναρίου ήταν κατάλληλο και ενδιαφέρον για αυτούς, το 99% υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιήσει το υλικό για την επιμόρφωση των μαθητών τους και το 83% ότι θα ήθελε να παρακολουθήσει ανάλογα εκπαιδευτικά σεμινάρια της Common Seas στο μέλλον. Ενώ το 66% δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το υλικό του προγράμματος στο τρέχον σχολικό έτος (2022/2023).
Ουσιαστικά, η Ακαδημία Πλαστικού αποτελεί έναν θησαυρό επιμορφωτικού και βιωματικού υλικού με βάση τις Αρχές Μάθησης της UNESCO, σχετικά με τα πλαστικά, τις χρήσεις τους, τις επιδράσεις τους στο περιβάλλον και με το τι μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε να μειωθούν δραστικά. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα ενσωματώνεται από φέτος σε δύο νέα πρωτοπόρα σχολεία στην Πάρο, το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας και το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας, καθώς και σε πέντε σχολεία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής σχολικής εκπαίδευσης από το νηπιαγωγείο ως το λύκειο.
Επιπλέον, κορυφαία ξενόγλωσσα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα όπως το Byron College, το Campion School, αλλά και το St Catherine's British International School, με τα οποία η Common Seas συνεργάζεται τα τελευταία δύο χρόνια για την υλοποίηση της Ακαδημίας Πλαστικού, θα είναι τα πρώτα σχολεία που θα εφαρμόσουν και το νέο πρόγραμμα «Plastic Clever Schools», που υπάγεται στην «Ακαδημία Πλαστικού» και έχει υποβληθεί για έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας.
Στοχεύει στη χρήση όσο γίνεται λιγότερου πλαστικού μιας χρήσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος, μέσα από μελετημένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που εκπαιδεύουν, επιμορφώνουν και φέρνουν ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά και στη νοοτροπία της νέας γενιάς, δίνοντας της τα εφόδια για να ηγηθεί μιας επανάστασης κατά των πλαστικών απορριμμάτων στο σχολείο, στο σπίτι, στη γειτονιά τους, παντού!
Σχετικά με την Common Seas
H Common Seas είναι μια κοινωνική μη κερδοσκοπική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τους Αντώνη και Φίλιππο Λαιμό και τη Jo Royle, με αποστολή της την ταχεία και σημαντική μείωση της ρύπανσης των πλαστικών απορριμμάτων σε όλο το υδάτινο φάσμα (θάλασσες, λίμνες, ποτάμια). Για να το πετύχει αυτό προσεγγίζει το θέμα μέσα από μια νέα και σφαιρική πολιτική, επενδύοντας στην κυκλική οικονομία και
στην αλλαγή της γενικότερης κουλτούρας του τρόπου που χρησιμοποιούμε και διαχειριζόμαστε το πλαστικό. Δρα σε Μαλδίβες, Ινδονησία και Ελλάδα, όπου μέσα από το πρωτοποριακό πρόγραμμα Clean Blue Paros σχεδιάζει και υλοποιεί λύσεις που μειώνουν σημαντικά τη ρύπανση από το πλαστικό στο νησί της Πάρου. Το Clean Blue Paros αποτελεί καρπό συνεργασίας της Common Seas, του Δήμου Πάρου και της εταιρείας διαχείρισης απορριμμάτων WATT, τοπικών επιχειρήσεων, συλλόγων και εθελοντών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ένα όνειρο χρόνων παίρνει "σάρκα και οστά"
15 Ιαν. 2025 - 6:15 - Σχολεία: Τι ισχύει με την αργία των Τριών Ιεραρχών
14 Ιαν. 2025 - 13:21 - Σύρος: "Από τα παιδιά για τα παιδιά", μία φιλανθρωπική συνεργασία του 4ου και 6ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου
9 Ιαν. 2025 - 12:32 - Σχολεία: Καθημερινές στάσεις εργασίας εκπαιδευτικών τον Ιανουάριο
8 Ιαν. 2025 - 19:59 - Επιστημονικός και όχι γραφειοκρατικός ο ρόλος των διευθυντών
8 Ιαν. 2025 - 6:15