Επίσημα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές

Κενά θρανία σε Σύρο και Κυκλάδες λόγω γρίπης

Ένας στους πέντε μαθητές παραμένουν σπίτι εξαιτίας της έξαρσης των εποχικών ιώσεων

“Πυρετός” ιώσεων και εποχικής γρίπης καταγράφεται στα σχολεία της Σύρου και των Κυκλάδων, με τα κενά στα θρανία να είναι αρκετά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων προς το Υπουργείο Παιδείας και τα οποία παρουσιάζει αναλυτικά η “Κοινή Γνώμη”.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τόσο στη Σύρο, όσο και σε όλο το νομό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο θέμα αφού σχεδόν ένας στους τέσσερις μαθητές απουσιάζει εξαιτίας εποχικής ίωσης, ενώ γυμνάσια και λύκεια παρουσιάζουν ελαφρώς βελτιωμένη εικόνα, καθώς λείπει ένας στους πέντε μαθητές.

Ωστόσο, η αγωνία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Διευθύνσεων γενικότερα στα σχολεία, εστιάζεται στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού η συνάθροιση των μαθητών εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά παιδιών που θα ασθενήσουν με ισώσεις και εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στην “Κοινή Γνώμη” οι δύο διευθυντές Εκπαίδευσης, Ειρήνη Τσαβαλά και Ξενοφών Βαμβακερός, στη “δίνη” των εποχικών ιώσεων έχουν “πέσει” και αρκετοί εκπαιδευτικοί, με τα τμήματα των σχολείων όμως, να λειτουργούν – ευτυχώς - κανονικά, με κάλυψη των διδακτικών αναγκών.

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης προσέρχονται στα σχολεία μετά τις γιορτές, χωρίς υποχρεωτική μάσκα, κάτι για το οποίο υπήρξε ξεκάθαρη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η ίδια δε, παρά το “τσουνάμι” απόντων μαθητών που έχει προκληθεί πανελλαδικά, απέκλεισε το σενάριο να κλείσουν τα σχολεία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σαφείς είναι οι οδηγίες σχετικά με τα μέτρα υγιεινής που τηρούνται στις σχολικές μονάδες, ώστε στον βαθμό του εφικτού, να περιορίζεται η έξαρση τόσο των κρουσμάτων εποχικής γρίπης, όσο και κορωνοϊού.

Στους 2.460 οι μικροί μαθητές που “τσάκισε” η γρίπη

Την εικόνα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία περιγράφει η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, σε ποσοστό 23% προκύπτουν απόντες μαθητές από τα σχολεία Πρωτοβάθμιας στις Κυκλάδες κατά τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας μετά τις γιορτές.

“Επί συνόλου 186 σχολείων έχουμε απαντήσεις από τα 170, δηλαδή έχουμε το 90% περίπου, της εικόνας των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον νομό. Σε σύνολο 10.395 μαθητών (στα 170 σχολεία), οι απόντες είναι 2.460” ανέφερε η ίδια, σχολιάζοντας παράλληλα πως αυτό μεταφράζεται συγκεκριμένα. “Έχουμε γενικά την εικόνα για τις Κυκλάδες ότι 1 στους 4 μαθητές είναι με εποχική γρίπη και αναλογικά περίπου έχουμε και 1 στους 5 και στη Σύρο” τόνισε η κ. Τσαβαλά.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για την αύξηση των μαθητών που θα ασθενήσουν τις επόμενες ημέρες, η ίδια πρόσθεσε τα εξής: “Θεωρητικά και απ΄ ό,τι λένε τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών Υγείας, υπάρχει περίπτωση να έχουμε έξαρση. Για οτιδήποτε άλλο, ακολουθούμε όλες τις οδηγίες που υπάρχουν μέχρι τώρα και αν υπάρξει κάτι καινούργιο, εννοείται θα ακολουθήσουμε το κάτι καινούργιο”.

Επιπλέον, ερωτηθείσα για την εκπαιδευτική κοινότητα, η ίδια σημείωσε πως υπάρχουν δάσκαλοι που έχουν ασθενήσει. “Έχουμε κάποιες απουσίες. Δεν είναι τόσοι πολλοί ευτυχώς και τα σχολεία λειτουργούν και οι διευθύνσεις το ρυθμίζουν ώστε να μην υπάρχει ζήτημα, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου” δήλωσε, λειτουργώντας καθησυχαστικά για τη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Αυξημένη ανησυχία για τις επόμενες ημέρες

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφών Βαμβακερός, παρουσιάζοντας στοιχεία για τα γυμνάσια και τα λύκεια.

“Οι εποχικές ιώσεις υπάρχουν. Παρόλα αυτά εμείς πάμε σχετικά καλά. Μέχρι χθες και με εντολή του Υπουργείου Παιδείας μετρήσαμε, παρόντες και απόντες στο σύνολο των 9.000 μαθητών στα σχολεία των Κυκλάδων. Στο Υπουργείο έχουμε αναφέρει ένα ποσοστό της τάξεως του 20% για απόντες μαθητές” γνωστοποίησε συγκεκριμένα, τονίζοντας ακόμη όμως πως από τα σχολεία έχει αναφερθεί και ένας αριθμός μαθητών που απουσιάζει λόγω διακοπών τις πρώτες ημέρες μετά τις γιορτές. “Μας έχει αναφερθεί πως ένα μεγάλο κομμάτι από αυτό το ποσοστό αφορά στις ιώσεις, αλλά υπάρχει και μία μερίδα μαθητών που απουσιάζει λόγω διακοπών εκτός Σύρου και δεν πρόλαβε να επιστρέψει. Ένα δρομολόγιο μάλιστα δεν έγινε την Τρίτη λόγω κακοκαιρίας και απαγορευτικού” πρόσθεσε ο κ. Βαμβακερός, σημειώνοντας ειδικότερα για τη Σύρο πως το “αποτύπωμα” της εποχικής γρίπης, ευτυχώς είναι ελαφρώς ηπιότερο.

“Στα Γυμνάσια έχουμε ένα 10% και στα Λύκεια της Σύρου έχουμε ένα 10-12% απόντες μαθητές” πρόσθεσε, λέγοντας πως, “Η κατάσταση είναι καλύτερη απ΄ ό,τι περιμέναμε να συναντήσουμε”.

Στην παρατήρηση αν με τη συνύπαρξη των μαθητών πλέον, υπάρχει αγωνία για αύξηση των νοσούντων, ο ίδιος υπήρξε ξεκάθαρος. “Τι θα γίνει τώρα που τα παιδιά θα βρίσκονται και θα συνυπάρχουν… δεν το γνωρίζω” σημείωσε, λέγοντας πως, “Οι απουσίες covid και γρίπης δικαιολογούνται”. Εκτίμησε βέβαια πως, “Τώρα που συναθροίζονται θα υπάρξει μία διασπορά”.

Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς, ο κ. Βαμβακερός εξήγησε πως στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν “χτυπηθεί” από εποχική γρίπη. “Αυτή τη στιγμή είχαμε περισσότερους ασθενείς καθηγητές στις Κυκλάδες, παρά μαθητές” τόνισε, διαβεβαιώνοντας πάντως πως, “Καλύπτονται τα κενά στη λειτουργία των σχολείων”.

Μάλιστα γνωστοποίησε πως, “από το Υπουργείο είχαμε ζητήσει 19 εκπαιδευτικούς για τα τελευταία κενά στα σχολεία και μας ήρθαν 10. Με αυτά τα άτομα καλύπτονται θέσεις σε πληροφορική, αλλά μένουν κενά σε καλλιτεχνικά και μουσική”.

Ακόμη, σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα, ο ίδιος συμπλήρωσε τα ακόλουθα: “Μέτρα υπήρχαν επί covid αλλά επειδή τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, τα μέτρα αυτά για την προστασία όλων δεν τα πήραμε πίσω. Μας έμειναν. Αυτό είναι θετικό”.

Τέλος, για το θέμα των απουσιών, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας διαβεβαίωσε πως, “θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα”.

Καταγράφονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες

“Πονοκέφαλος” υπήρξε σχετικά και με τις απουσίες που θα προκύψουν εξαιτίας της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, αυτές θα καταγράφονται, αλλά δεν θα προσμετρώνται. Την κατεύθυνση έδωσε η Υπουργός Παιδείας με οδηγίες προς τα σχολεία, λέγοντας τα εξής: “Να καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 προβλέπει εγκύκλιος της Υφυπουργού Παιδείας”.

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, “αποφασίζει να καταχωρεί αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών”. Τέλος, το Υπουργείο συστήνει σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, “να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες”.