‘Έγκλημα στον βιολογικό καθαρισμό”

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης διοργανώνει τον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων συγγραφής μιας αστυνομικής περιπέτειας με οικολογικό μήνυμα. Οι μαθητές καλούνται να συγγράψουν ένα διήγημα που να ακολουθεί τη δομή μιας αστυνομικής περιπέτειας αλλά ταυτόχρονα να στοχεύει στην προβολή ενός οικολογικού θέματος και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλες τις τάξεις των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια, Επαγγελματικά Λύκεια, Ειδικά & Μουσικά, καλλιτεχνικά σχολεία) όλης της χώρας. Τα διηγήματα, τα οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερα από 1000 λέξεις και να μην υπερβαίνουν τις 5.000 λέξεις, θα είναι ατομικές εργασίες και θα γραφούν εκτός ωρών διδασκαλίας.

Ο τίτλος του διαγωνισμού “Έγκλημα στον βιολογικό καθαρισμό” είναι ενδεικτικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έμπνευση ή ως ένα πρώτο δείγμα. Από εκεί κι έπειτα, τα παιδιά μπορούν να διαλέξουν τον δικό τους τίτλο, ήρωα, δράστη, τόπο, κίνητρο κτλ. δημιουργώντας μια περιπέτεια κι ένα μυστήριο το οποίο θα αποκαλύπτεται στο τέλος. Δεν υπάρχει κανένας άλλος περιορισμός όσον αφορά το περιεχόμενο της ιστορίας.

Ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης, Χρήστος Κόλλιας, δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” για τον διαγωνισμό: “Από πέρυσι είχαμε σκεφτεί να διοργανώσουμε έναν πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό και οικολογικό διαγωνισμό. Στείλαμε το αίτημα στο υπουργείο Παιδείας, το ενέκρινε λίγο πριν τις γιορτές και τώρα το στέλνουμε στα σχολεία της χώρας. Ουσιαστικά, ζητάμε από τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να γράψουν ένα αστυνομικό διήγημα, μία αστυνομική περιπέτεια που θα έχει ένα οικολογικό πρόσημο, σαν στρατευμένη τέχνη. Αυτή είναι η λογική πίσω από τον διαγωνισμό: χρησιμοποιούμε την τέχνη και τη δημιουργική γραφή για να προωθήσουμε οικολογικά μηνύματα”.

Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στον Μαθητικό Διαγωνισμό γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης και θα είναι δυνατή ως και τις 17/03/2023. Τα γραπτά δοκίμια θα υποβληθούν είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε χειρόγραφα (αρκεί να είναι ευανάγνωστα) στα σχολεία, τα οποία με τη σειρά τους θα διαβιβάσουν τα δοκίμια των μαθητών/τριών στο ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης είτε ταχυδρομικά (Έπαυλη Τσιροπινά, Ποσιεδωνία, Σύρος, ΤΚ. 84100) είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση kepea.syrou@gmail.com μέχρι και τις 5 Μαΐου 2023. Στη συνέχεια, τα έργα θα κρίνει μία επιτροπή καθηγητών από τη Σύρο.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο πλαίσιο μίας οικο-γιορτής που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο ΚΕΠΕΑ εκείνη την χρονική περίοδο. Οι τρεις καλύτερες προσπάθειες θα βραβευτούν και τα βραβεία θα δοθούν στα σχολεία σε μορφή εξοπλισμού ώστε να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν από όλους τους μαθητές.

“Ο διαγωνισμός αυτός στοχεύει στο να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την φαντασία τους, να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στη συγγραφή και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να αναδείξουν τοπικά οικολογικά προβλήματα ή και γενικότερα, όπως η κλιματική αλλαγή. Να ασχοληθούν βαθύτερα με το ζήτημα, ανακαλύπτοντας όλες τις πλευρές και τις λεπτομέρειες και να προσπαθήσουν να περάσουν οικολογικά μηνύματα μέσα στην ιστορία τους” λέει ο κ. Κόλλιας και διευκρινίζει ότι αν η πρώτη αυτή προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, υπάρξει συμμετοχή και επαναληφθεί ο διαγωνισμός του χρόνου, επιθυμία των διοργανωτών είναι να προεκταθεί και στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση (με μορφή storytelling, κόμικς κτλ) ενώ στο μέλλον θα μπορούσε να διοργανωθεί κι ένα φεστιβάλ δημιουργική γραφής.

Ένας στίχος ίσως να μην μπορεί να αλλάξει τον κόσμο” όπως είχε υπονοήσει ένας… απαισιόδοξος ποιητής αλλά ένα διήγημα 1000 λέξεων ίσως να τα καταφέρει!!!