Δυναμικό ξεκίνημα για το Future Lab Σύρου

  • Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, 2023 - 06:16

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάστηκαν και βραβεύτηκαν οι εξαιρετικές εργασίες των φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στον διαγωνισμό Post COVID World Design Response. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η σχεδίαση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα απαντούσαν στις προκλήσεις της μετά COVID-19 εποχής, για τη διαμόρφωση ενός περισσότερο βιώσιμου και συμπεριληπτικού μετά-πανδημικού κόσμου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο υπό διαμόρφωση Future Lab Σύρου παρουσία της Πρυτάνισσας του Πανεπιστημίου και του Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Εγκαίνια και βραβεύσεις

Την περασμένη εβδομάδα, στα εγκαίνια του Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασε το Future Lab Σύρου. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί τον ακαδημαϊκό πυλώνα του Κέντρου, που δημιουργήθηκε ως πρωτοβουλία του Ομίλου ONEX και της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ιδρυτές), της CISCO (τεχνολογικός Πάροχος), της COSMOTE (στρατηγικός συνεργάτης) και φυσικά του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ‘Οπως δήλωσε η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη στα εγκαίνια του Κέντρου : «Η κοινή πορεία που θέλουμε να δημιουργήσουμε μέσα από το Κέντρο Διεθνούς Καινοτομίας, ενισχύεται από την τελευταία εμβληματική δραστηριότητά μας, αυτή των Future Labs, που έχουν ακριβώς στόχο την προβολή και την μεταφορά της ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στις τοπικές κοινωνίες”. Στο ίδιο κλίμα αισιοδοξίας, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Πέτρος Καβάσαλης δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”: “Το Πανεπιστήμιο αισθάνεται ότι η Σύρος, η οποία έχει αυτήν την εξαιρετική βιομηχανική παράδοση, βρίσκεται σε ένα σημείο όπου ξαναβρίσκει μία δυναμική την οποία θέλουμε και να την ενισχύσουμε και να την εκμεταλλευτούμε”

Την ίδια ημέρα, στο Future Lab, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, στην οποία βραβεύτηκαν οι ομάδες που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Post Pandemic COVID World Design Response, ο οποίος διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Πολυτεχνικής Σχολής. Ο διαγωνισμός σχεδίασης προϊόντων και υπηρεσιών Post Covid World Design Competition προέκυψε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Public Health Design Response, η οποία αναδύθηκε από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID19 ως μία δημιουργική και συλλογική αντίδραση στις πρωτοφανείς συνθήκες που αντιμετώπισε η Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Αιγαίου. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ενθάρρυνση της σχεδίασης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα απαντούσαν στις προκλήσεις της μετά COVID-19 εποχής, για τη διαμόρφωση ενός περισσότερο βιώσιμου και συμπεριληπτικού μετά-πανδημικού κόσμου. Περιορισμοί δεν υπήρχαν, εκτός από το ότι τα προϊόντα θα έπρεπε να αναφέρονται σε ανάγκες οι οποίες αναδύονται στο μετά-πανδημικό πλαίσιο και οι οποίες, είτε δεν καλύπτονται καθόλου, είτε καλύπτονται ανεπαρκώς από διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Εκτός αυτού, οι προτάσεις θα έπρεπε να μπορούν να υλοποιηθούν με τα υφιστάμενα τεχνολογικά μέσα και να διατεθούν στο ευρύ κοινό.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες και ειδικούς επαγγελματίες εγνωσμένου κύρους στον τομέα τους εντός και εκτός της κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κλήθηκε να αξιολογήσει τις προτάσεις βάσει τριών κριτηρίων: α) την επίδραση που θα μπορούσε να έχει κάθε πρόταση (impact), β) τη δυνατότητα πρακτικής της εφαρμογής (feasibility) και γ) την ωριμότητα/πληρότητα της μελέτης (maturity). Μετά από κατ’ ιδίαν βαθμολόγηση αποφασίστηκε να δοθούν ένα 1ο βραβείο και δύο ισότιμα 3α βραβεία ως εξής:

1ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο €1000 στον Κουσβελάρη Γεώργιο για το πολυχρηστικό διαχωριστικό χώρου Oasis.

3ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο €300 στους Αθανασόπουλο Παναγιώτη, Γκουτνούδη Γεώργιο και Τσάλτα Δημήτρη για το σύστημα αντισηψίας και αφύγρανσης αέρα APD.

3ο Βραβείο και χρηματικό έπαθλο €300 στις Αναστασιάδου Μαρίνα-Ελένη, Βαβουράκη Ελένη, Βερνέζου Παρασκευή, Γαλάνη Ζωή, Κοτρότσιου Μαρία Ιωάννα , Μαυροπούλου Χριστίνα, Παντελοπούλου Σοφία και Παρασκευοπούλου Ευσταθία, για την διαδραστική συσκευή χρονομέτρησης πλυσίματος χεριών Hands Washing Timer.

Το Future Lab της Σύρου

Το (UAegean-Eng Future Lab | UAegean-Eng FL) λειτουργεί στη Σύρο, έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου και την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, στον ισόγειο χώρο του ανακατασκευασμένου κτιρίου του πρώην βυρσοδεψείου Κορνηλάκη. Είναι ένας υπό δημιουργία φυσικός και εικονικός χώρος συνάντησης και συνεργασίας της κοινότητας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Υπηρεσιών (ΤΜΣΠΣ), με την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού, τα σχολεία, τους δημόσιους φορείς, τις επαγγελματικές οργανώσεις και τις επιχειρήσεις.

Φιλοδοξία του είναι να εξελιχθεί σε ένα  open creative and sustainable space που θα αποτελέσει χώρο δημιουργίας των φοιτητών και ερευνητών του Παν. Αιγαίου καθώς και συνεργασίας με το τεχνολογικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό οικοσύστημα του νησιού, σε ένα χώρο που θα συνεισφέρει στην εξοικείωση της τοπικής κοινωνίας, των Κυκλάδων και των επισκεπτών της Σύρου με την “απορρόφηση”, ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών τεχνολογιών.

Φέρνει σε επαφή τις αναδυόμενες τεχνολογίες με τους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς-χρήστες, διαδίδοντας καλές πρακτικές και συμβάλλοντας στη συν-δημιουργία πιλοτικών δράσεων και εφαρμογών. To Future Lab της Σύρου αναπτύσσεται χωρικά σε έξι ζώνες παράλληλης εργασίας: α) διερεύνηση – βασική προϋπόθεση για την προώθηση της καινοτομίας και των νέων πρακτικών εργασίας και εκπαίδευσης (investigation), β) δημιουργικότητα (creativity), γ) αλληλεπίδραση (interaction), δ) ανταλλαγή ιδεών/εμπειριών και συνεργασία (exchange/collaboration), ε) ανάπτυξη ιδεών (development), στ) ανάπτυξη δεξιοτήτων παρουσίασης ιδεών/εμπειριών (presentation).

Υποστηρίζει επίσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και Τεχνογνωσίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τις συμπράξεις με τις τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, και της επιχειρηματικότητας που συνδέεται τη Γαλάζια Ανάπτυξη (Blue Growth).

Το Future Lab της Σύρου, όπως και οι άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες στα άλλα νησιά του Αιγαίου που έχει έδρα το Πανεπιστήμιο (Ρόδο, Σάμο, Χίο, Λέσβο και Λήμνο), εντάσσεται προφανώς στην γενικότερη πολιτική προώθησης και μεταφοράς στην κοινωνία, στην οικονομία, και ειδικά στις τοπικές κοινωνίες, της ερευνητικής και αναπτυξιακής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου και αριστείας και στην προώθηση της Καινοτομίας στις νησιωτικές κοινωνίες των δύο Περιφερειών του Αρχιπελάγους.

 

 

 

 

Ετικέτες: