Χωρίς στέγη οι σύμβουλοι εκπαίδευσης

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού καθώς και στην τοπική αυτοδιοίκηση σχετικά με το θέμα της στέγασης των γραφείων των συμβούλων εκπαίδευσης που παραμονές της άφιξής τους στο νησί, δεν έχει διευθετηθεί, με τους αρμόδιους να δηλώνουν αναρμόδιοι επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης”, οι σύμβουλοι εκπαίδευσης οι οποίοι, όπως έχει γίνει γνωστό αναμένεται να έρθουν τις επόμενες πέντε μέρες στη Σύρο για να αναλάβουν τα καθήκοντά τους και να ξεκινήσει η αξιολόγηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, θα είναι συνολικά 13 στον αριθμό, εφτά για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έξι για την Πρωτοβάθμια.

Όπως έγινε γνωστό, μέχρι και χθες το μεσημέρι το θέμα δεν είχε διευθετηθεί, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξουν κάποιες συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους ώστε να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα.

Η Σύρος έχει θέματα χρόνια τώρα

Η Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, μιλώντας στην “¨Κοινή Γνώμη” αποκάλυψε πως αυτή η κατάσταση επικρατεί χρόνια στο νησί “Εδώ στη Σύρο υπάρχουν προβλήματα στέγασης γενικότερα. Κάθε φορά που θέλουμε να στεγάσουμε μία δομή δεν μπορούμε να το κάνουμε, δεν υπάρχουν κτήρια. Ταλαιπωρούμαστε καιρό με αυτό το θέμα”. Το πρόβλημα με τη στέγαση των δομών στην εκπαίδευση φαίνεται να εντοπίζεται σε όλα τα νησιά και κυρίως στη Σύρο: “Το θεσμικό πλαίσιο αυτό, αναφορικά με τα σχολικά κτήρια και τις δομές, ήταν από τότε που υπήρχαν οι νομαρχίες. Αυτά ανήκουν στην αυτοδιοίκηση. Η Σύρος έχει ζητήματα. Εγώ όσα χρόνια είμαι εδώ, υπάρχει ζήτημα με τη στέγαση των δομών. Δεν υπάρχουν κτήρια, λύσεις… Και στο παρελθόν έχουν προκύψει αυτά”. Σχετικά με το αν θα χρειαστεί να “αδειάσουν” κάποια γραφεία, όπως διέρρευσε ανεπίσημα,  για να φιλοξενήσουν τους συμβούλους εκπαίδευσης, η κα. Παραμυθιώτου απάντησε: “Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Θα κάνουμε ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων. Εμείς δεν θέλουμε να φύγει ο ένας για να μπει ο άλλος. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δυνατοτήτων μας. Πρέπει όμως να αναλάβουν ευθύνες και οι υπόλοιποι”.

Το Υπουργείο έχει μεταθέσει την ευθύνη στην Περιφέρεια

Ερωτώμενος για το θέμα που έχει προκύψει, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, δήλωσε πως δεν έχει ενημερωθεί από κανέναν για την κατάσταση, η οποία ωστόσο παραδέχεται κι εκείνος ότι αποτελεί φλέγον θέμα εδώ και χρόνια. “H Περιφέρεια κανονικά δεν έχει καμία σχέση με το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο, για να μην έχει το βάρος στο κεφάλι του, έχει μεταθέσει την ευθύνη για τη στέγαση των καθηγητών, τα γραφεία δηλαδή, στην Περιφέρεια. Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα όμως. Μας την έχουν “πετάξει”, αναφέρει ο κ.Λεονταρίτης. Επιπλέον, λέει ότι το Υπουργείο έχει θέσει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα γραφεία αυτά, ανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας για την εύρεση κατάλληλων χώρων. “Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν υπάρχουν τέτοια κτήρια στη Σύρο, με τέτοιες προδιαγραφές. Έχουν περάσει επίσης μια τροπολογία στη Βουλή που μας υποχρεώνει να πληρώνουμε το ενοίκιο για αυτά τα κτήρια χωρίς να μας στέλνει λεφτά το Υπουργείο. Και μετά λέει στην Περιφέρεια να αναλάβει”. Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική, καταλήγει ο κ.Λεονταρίτης: “ Οι άνθρωποι καταλήγουν να στοιβάζονται σε γραφεία ακατάλληλα. Αν δείτε πού είναι τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας... είναι ντροπή”.

Καμία ευθύνη του Δήμου

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα θέματα Παιδείας, κ. Ειρήνη Δράκου, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του Δήμου σε αυτό το ζήτημα, απάντησε πως ο Δήμος δεν παίζει κανέναν επίσημο ρόλο. “Οι τοπικές διευθύνσεις υποδέχονται και είναι υποχρεωμένες να φιλοξενήσουν το νέο επιστημονικό προσωπικό. Δεν ξέρω ωστόσο, πόσο νωρίτερα ενημερώθηκαν ώστε να έχουν προετοιμαστεί. Εκ των πραγμάτων όμως, στους χώρους που έχουν αυτήν τη στιγμή, δεν χωράνε άλλοι τόσοι άνθρωποι”. Επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα της κας Παραμυθιώτου, η κα. Δράκου λέει ότι το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο. “Είναι γεγονός ότι και η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια είναι σε αναζήτηση στέγης τουλάχιστον δύο χρόνια. Εμείς, παρόλο που δεν μας πέφτει λόγος, είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε όπου μπορούμε, ψάχνοντας εναλλακτικές λύσεις είτε από φορείς, είτε από ιδιώτες. Σε ό,τι μας ζητήσουν και μπορούμε να ανταποκριθούμε, θα το κάνουμε” δηλώνει εκφράζοντας τη θέση του Δήμου απέναντι στο θέμα. “Εμείς, αυτό που δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση είναι να αναστατώνονται τα σχολεία στη μέση της χρονιάς. Πρέπει να ακολουθούν τη ρότα τους, την εκπαιδευτική και μαθησιακή” καταλήγει χαρακτηρηστικά.