24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου. Συγκεντρώσεις σε Σύρο και Μύκονο.

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια στην αξιολόγηση

Με μαζικές κινητοποιήσεις απαντά στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ και συγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Στη Σύρο, η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, ενώ στη Μύκονο στις 11.00 έξω από το δημαρχείο. Σημειώνεται πως στάσεις εργασίας ενάντια στην αξιολόγηση έχουν προγραμματιστεί επίσης για τις 13 και 14 Φεβρουαρίου.

Παμψηφεί η απόφαση των ΕΛΜΕ

Με το 100% των ψήφων (80 στους 80) υιοθετήθηκε , στη Γενική Συνέλευση Προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, η εισήγηση κινητοποιήσεων κατά της αξιολόγησης "Κεραμέως" του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών , του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Συγκεκριμένα, στη Γ.Σ. αποφασίστηκαν: η κήρυξη απεργίας αποχής από την ατομική αξιολόγηση, στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ προκειμένου να καλυφθούν όλοι σε όλες τις φάσεις της «αξιολόγησης», πανεκπαιδευτική απεργία ΟΛΜΕ-ΔΟΕ μέσα στον Φεβρουάριο, να οργανωθούν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα μαζί με ΔΟΕ και ΣΕΠΕ, η ΟΛΜΕ να προσφύγει δικαστικά στην περίπτωση που οποιαδήποτε ΔΔΕ προχωρήσει σε ανάκληση των διαπιστωτικών πράξεων μονιμοποίησης για την ενίσχυση του αγώνα, η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε συνεντεύξεις τύπου σε κεντρικά και τοπικά ΜΜΕ, περιοδείες, εκδηλώσεις κλπ, η ΟΛΜΕ να αποστείλει επιστολή προς τους γονείς και οι ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε ενημερώσεις στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τέλος, νέες Γενικές Συνελεύσεις και νέα Γενική Συνέλευση προέδρων, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Όπως δήλωσε στην ‘Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Δημήτρης Παπαδημητρίου: “Η Ομοσπονδία ύστερα από τη γενική συνέλευση των προέδρων που συμμετείχαμε το Σάββατο, αποφάσισε παμψηφεί, δηλαδή με την απόφαση και των 80 προέδρων ΕΛΜΕ που βρεθήκαμε στην Αθήνα, να κηρύξει απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες που αφορούν την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα υπογράψουν το έγγραφο της απεργίας-αποχής έχουν δικαίωμα να μη συμμετέχουν σε καμία διαδικασία που αφορά την ατομική τους αξιολόγηση. Εκτός από αυτό, αποφάσισαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα για τις 15 Φεβρουαρίου και η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ. Απεργούν δηλαδή όλοι οι εκπαιδευτικοί της χώρας με κύρια αιτήματα την κατάργηση της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων των προηγούμενων ετών διότι αυτήν τη στιγμή το υπουργείο, παρανόμως, έχει συνδέσει την ατομική αξιολόγηση με την μονιμοποίηση των συναδέλφων”.

Πρωτόγνωρη και μαζική κινητοποίηση

“Το θετικό είναι ότι υπάρχει μία απόλυτη σύμπλευση και καθολική στάση απέναντι στα ζητήματα της ατομικής αξιολόγησης από όλες τις παρατάξεις στις οποίες πρόσκεινται οι πρόεδροι που ήρθαν στην γενική συνέλευση. Δεν θυμάμαι μεταπολιτευτικά, πότε άλλοτε υπήρξε απόφαση η οποία υποστηρίχθηκε από το 100% των συνδικαλιστών. Ο κλάδος είναι μαζικά και μαχητικά ενωμένος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και ζητάμε να μην επιστρέψουμε στον “επιθεωρητισμό” όπως ονομαζόταν 41 χρόνια πριν”, σχολιάζει σχετικά με τη σύσσωμη αντίδραση των εκπαιδευτικών ο κ. Παπαδημητρίου, ενώ διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις της ΟΛΜΕ και η απεργιακή διαδικασία καλύπτουν απόλυτα όλους τους συναδέλφους οι οποίοι δεν θέλουν να συμμετάσχουν στην ατομική αξιολόγηση. “Εμείς, την επόμενη εβδομάδα θα έρθουμε σε επικοινωνία και με τους συμβούλους εκπαίδευσης. Είμαστε αποφασισμένοι να μην τους επιτρέψουμε να μπουν στα σχολεία. Αν χρειαστεί, θα ξαναζήσουμε στιγμές του ‘80- ‘81 που οι εκπαιδευτικοί έκαναν αλυσίδα γύρω από το σχολείο για να μην τους επιτρέψουν να μπούνε μέσα. Θα το κάνουμε γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε και τη δουλειά μας και τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Ο επιθεωρητισμός δεν θα βελτιώσει το εκπαιδευτικό έργο. Αντιθέτως, μειώνει την αξία τους και χάνεται ένα συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας που είναι η παιδαγωγική ελευθερία. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν γίνεται να είναι μηχανοποιημένη. Αυτό θέλουμε να καταλάβουν όλοι”, τονίζει ο πρόεδρος της Α’ΕΛΜΕ Κυκλάδων.

Όσον αφορά σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ο κ. Παπαδημητρίου λέει πως αν το Υπουργείο Παιδείας και η υπουργός κηρύξουν παράνομη την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αυτές και σύρουν τα συνδικάτα και την ομοσπονδία στα δικαστήρια, προφανώς και θα υπάρξουν νέες γενικές συνελεύσεις προέδρων και κλιμάκωση του απεργιακού και κινηματικού αγώνα. “Εμείς δεν είμαστε στα γραφεία, είμαστε εκπαιδευτικοί της τάξης. Βρισκόμαστε σε μία πολύ σημαντική συγκυρία για το εκπαιδευτικό κίνημα και νιώθουμε πως έχουμε ιστορική ευθύνη και χρέος να σταθούμε απέναντι σε όλα αυτά” δηλώνει κατηγορηματικά.

Τα αιτήματα των απεργών εκπαιδευτικών

Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/20 4823/21

Άμεση νομιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει τη διετή υπηρεσία

Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.

Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Άμεση αύξηση μισθών ίση – κατ’ελάχιστο- με τον ρυθμό του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Άμεσο μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων τύπου PISA.

Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που άφησε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και απαξίωσε δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα.

Αντιστεκόμαστε στον προσανατολισμό του σχολείου, στην επιφανειακή γνώση, την ημιμάθεια, την αποθέωση των “δεξιοτήτων” που ενισχύεται με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα εργαστήρια δεξιοτήτων.

Ετικέτες: