Έρχεται η 3η Περιβαλλοντική Διαδικτυακή Συνάντηση Σχολείων

Το Δημοτικό Σχολείο Νάουσας Πάρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, εδώ και δύο χρόνια διοργανώνει περιβαλλοντικές διαδικτυακές συναντήσεις, προσκαλώντας τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων σε ένα κοινό χώρο επικοινωνίας και ανταλλαγής. Έτσι φέτος, για 3η συνεχή χρονιά, διοργανώνεται η Διαδικτυακή Περιβαλλοντική Συνάντηση Σχολείων, με τίτλο: «Ενέργεια: Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός», η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2023. Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Η συγκεκριμένη δράση άρχισε τον Ιούνιο του 2020 και μέχρι τώρα έχουν λάβει μέρος σχολεία από 5 νησιά των Κυκλάδων. Η φετινή συνάντηση στοχεύει στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε αυτήν τη σημαντική περιβαλλοντική ανταλλαγή και επικοινωνία των σχολείων, με γνώμονα πάντα την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών.

Ουσιαστικές γνώσεις ζωής μέσα από περιβαλλοντικά προγράμματα

Η Χρυσάννα Διαμαντή, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Κυκλάδων, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, αναφέρεται αναλυτικά στο περιεχόμενο των Περιβαλλοντικών αυτών Διαδικτυακών Συναντήσεων των σχολείων: “Η Διαδικτυακή Περιβαλλοντική Συνάντηση Σχολείων πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διευθύντριας, κας Κωνσταντίνας Ανδρεάκου και του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Πάρου, οι οποίοι εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν αυτή την πλούσια και πολυφωνική ανταλλαγή καλών περιβαλλοντικών πρακτικών και δράσεων. Την πρωτοβουλία αυτή την «αγκάλιασαν» πολλές σχολικές μονάδες και τις δύο προηγούμενες χρονιές. Ενδεικτικά αναφέρω την περσινή συνάντηση, με τίτλο: «Για μία Γη», στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων: Αιγιάλης- Θολαρίων Αμοργού, Κιμώλου, Αδάμαντα και Πολλωνίων Μήλου, Νάουσας Πάρου, 1ου Τήνου αλλά και του Νηπ/γείου Φοίνικα Σύρου και του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Πάρου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν αξιόλογα περιβαλλοντικά προγράμματα, τα οποία οι εκπαιδευτικοί, σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες, υλοποίησαν στα σχολεία τους. Υπήρξε μοίρασμα ιδεών, προτάσεων και δράσεων. Την εκδήλωση πλαισίωσαν, με την υποστήριξη και τις γνώσεις τους, οι φορείς: Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου ΝΑΪΑΣ και Cyclades Preservation Fund (CPF), με εξαιρετικά αποτελέσματα. Τα περιβαλλοντικά προγράμματα αποτελούν αγαπημένα πεδία παρατήρησης και γνώσης για τους μαθητές και τις μαθήτριες. Τα παιδιά τα απολαμβάνουν και αποκτούν ουσιαστικές γνώσεις ζωής”.

Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Νάουσας Πάρου και εμπνεύστρια της εν λόγω δράσης Κωνσταντίνα Ανδρεάκου, λέει για το ξεκίνημα και την πορεία των Συναντήσεων: “Το Δημοτικό σχολείο Νάουσας Πάρου ξεκίνησε τη δράση των διαδικτυακών περιβαλλοντικών συναντήσεων με τα σχολεία των Κυκλάδων από το 2020 λόγω της επιθυμίας και της ανάγκης επικοινωνίας των εκπαιδευτικών μεταξύ τους, για ανταλλαγή απόψεων και εκπαιδευτικών-παιδαγωγικών πρακτικών σε σχέση με το περιβάλλον. Αφορμή στάθηκε η δημιουργία του βοτανόκηπου καθώς και της κομποστοποίησης βιοαποβλήτων με γαιοσκώληκες, στον χώρο του ίδιου του σχολείου. Οι συναντήσεις αυτές, που γίνονται πάντα την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου, έχουν πλαισιωθεί από σχολεία και εκπαιδευτικούς από διάφορα νησιά των Κυκλάδων καθώς και από αξιόλογους κεντρικούς ομιλητές, όπως ο συγγραφέας Χρίστος Γεωργούσης, η περιβαλλοντική σύμβουλος Έλενα Συμεωνίδου, η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Δυτ. Αττικής Αλεξάνδρα Τσίγκου και φορείς της εκπαίδευσης των Κυκλάδων όπως η Υπεύθυνη Σχολικών Δράσεων Ν. Κυκλάδων Χρυσάννα Διαμαντή και ο συντονιστής 1ου ΠΕΚΕΣ Ν. Αιγαίου-νυν Σύμβουλος Εκπαίδευσης Πέτρος Προβελέγγιος”.

Η 3η Περιβαλλοντική Διαδικτυακή Συνάντηση

Η φετινή συνάντηση, στα πλαίσια της οποίας διοργανώνεται πανκυκλαδικός διαγωνισμός αφίσας, δεν θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον όπως είχε καθιερωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά την Πέμπτη 1η Ιουνίου ώστε να μην συμπέσει με την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, εξηγεί η κα. Ανδρεάκου. “Ευελπιστούμε να ακουστούν οι φωνές των εκπαιδευτικών από όλα τα νησιά των Κυκλάδων!” σχολιάζει κλείνοντας ενώ η κα. Διαμαντή αναφέρει: “Θεωρούμε ότι οι συναντήσεις των σχολικών μονάδων, με προβολή των περιβαλλοντικών δράσεών τους, ενδυναμώνουν και στηρίζουν την παιδαγωγική κοινότητα, ενισχύουν την προσοχή όλων μας –σχολείου και κοινωνίας- στο πολύτιμο περιβάλλον μας, που ουσιαστικά δεν είναι «εκεί έξω» αλλά «εδώ μέσα», μέσα μας. Εμείς είμαστε η γη, ο αέρας, το νερό, η φωτιά, εμείς είμαστε το περιβάλλον που καταστρέφουμε. Αυτό είναι εμφανές τόσο ως προς την ποιότητα της υγείας της ανθρωπότητας αυτή την περίοδο, όσο και ως προς την τροφή και την ενέργειά της, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Για αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι τέτοιες «συναντήσεις» είναι περισσότερο πολύτιμες από ποτέ. Ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτό το ετήσιο ραντεβού, εμπνέοντας δημιουργικές διαδρομές, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όμορφες συνεργασίες και ουσιαστικές αλλαγές στις συμπεριφορές μας”

Σημειώνεται πως η 3η Περιβαλλοντική Διαδικτυακή Συνάντηση Σχολείων υλοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων έχοντας τη σημαντική υποστήριξη της Διευθύντριας, Ειρήνης Τσαβαλά.