Ίδρυση ∆ηµόσιου Ινστιτούτου Επαγγελµατικής Κατάρτισης στην Πάρο

  • Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023 - 06:15

Ύστερα από αίτημα του Δήμου Πάρου στο Υπουργείο Παιδείας και μετά από πρόταση του ΔΙΕΚ Σύρου, το δημοτικό συμβούλιο Πάρου αποφάσισε ομόφωνα την ίδρυση Δημοσίου ΙΕΚ στο νησί, ως τμήμα του ΔΙΕΚ Σύρου. Με την έναρξη λειτουργίας του, οι ειδικότητες που προτείνονται να λειτουργήσουν στο άμεσο μέλλον είναι: Τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων, Τεχνικός θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και Τεχνικός μαγειρικής τέχνης.

Για τις ανάγκες διεξαγωγής των μαθημάτων, το Δημόσιο ΙΕΚ αρχικά θα στεγάζεται σε αίθουσες του ΕΠΑΛ Πάρου και θα λειτουργεί απογευματινές ώρες, καλύπτοντας τις μαθησιακές ανάγκες των ενδιαφερόμενων νέων του νησιού, ενώ ο Δήμος Πάρου, όπως έκανε σαφές, προτίθεται να συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στην ομαλή λειτουργία του.
Σε πρώτη φάση και όσον αφορά τις δύο πρώτες ειδικότητες, θα παραχωρηθούν οι απαιτούµενες αίθουσες και εργαστήρια του ΕΠΑΛ Πάρου ενώ, όσον αφορά την ειδικότητα «Τεχνικός µαγειρικής τέχνης», υπάρχει η δυνατότητα της εκπαίδευσης των ασκούµενων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις του νησιού, που θα παραχωρηθούν για τον σκοπό αυτό.

Δίνοντας ευκαιρίες στους νέους του νησιού

Αμέσως μετά με την απόφαση της ίδρυσης του ΔΙΕΚ, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, δήλωσε σχετικά: “Με την καλή συνεργασία και τη σημαντική βοήθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, γίνεται πράξη η ίδρυση του Δημόσιου ΙΕΚ στην περιοχή, κάτι το οποίο αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για γρηγορότερη επαγγελματική αποκατάσταση των νέων του Δήμου Πάρου η οποία θα εξασφαλίζεται από την παροχή ειδικών γνώσεων οι οποίες θα καθιστούν τους απόφοιτους ικανούς να συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου”.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Κωβαίος, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Το νησί μας είναι ένας σημαντικός προορισμός που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου τουρισμού. Αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε ένα εργατικό δυναμικό ενημερωμένο και εξειδικευμένο. Ξεκινάμε ως κομμάτι του ΔΙΕΚ Σύρου και με αυτές τις ειδικότητες οι οποίες έχουν αυτήν τη στιγμή περισσότερη ζήτηση με σκοπό να επεκταθούμε στη συνέχεια και να έχουμε περισσότερες ειδικότητες στο μέλλον”. Όσον αφορά τη ζήτηση για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, ο δήμαρχος δήλωσε: “Έχει εκδηλωθεί ήδη έντονο ενδιαφέρον γιατί δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες μας και στα νέα παιδιά να μην ξενιτεύονται για να σπουδάσουν. Να παραμείνουν εδώ και στο μέλλον να μπορέσουν να εργαστούν στο νησί τους ως εξειδικευμένο προσωπικό”.