Τιμήθηκε από τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ, ο αδ. Φραγκίσκος Βαρθαλίτης

  • Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023 - 20:50

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα "Δελασάλ" των εκπαιδευτηρίων "Δελασάλ" Σύρου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης εκδήλωση προς τιμήν του αδελφού Φραγκίσκου Βαρθαλίτη. Ο σημαντικός παιδαγωγός, εν μέσω συγκινητικών ομιλιών, για την πολυετή προσφορά του στα εκπαιδευτήρια, τιμήθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων και Φίλων των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ.

Την εκδήλωση “άνοιξε” ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου , Γιώργος Βακόνδιος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε πως "τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου σήμερα, με τους 316 μαθητές, βρίσκονται αναμφισβήτητα, στην πληρέστερη και ποιοτικότερη μορφή τους, από την έναρξη της λειτουργίας τους πριν 109 χρόνια. Τη δεκαετία του 80-90 το αμιγώς Δημοτικό σχολείο "Άγιος Γεώργιος" άγγιζε τους 200 μαθητές. Δεν ήταν μόνο μία χρονιά, ήταν περίπου μία δεκαετία, που οι μαθητές κυμαίνονταν κοντά στους 200, αυτή ήταν η περίοδος δράσης στο σχολείο μας του τιμώμενου σήμερα αδερφό Φραγκίσκου".

Στη συνέχεια, με συγκινητικά λόγια για τον αδερφό Φραγκίσκο μίλησε και ο καθολικός επίσκοπος, π. Πέτρος Στεφάνου. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, Διονύσης Μεσσάρης, επεσήμανε πως "τον αδελφό Φραγκίσκο τον "συναντώ" καθημερινά στην Σύρο, μέσα από τις αφηγήσεις των μαθητών του και όχι μόνο. Είναι ένας δάσκαλος με Δ κεφαλαίο. Αδελφέ Φραγκίσκο ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας και από τα 320 παιδιά του σχολείου μας", ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μία εκτενή αναφορά στα επιτεύγματα των εκπαιδευτηρίων.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία των εκπαιδευτηρίων, αλλά και η βράβευση του αδελφού Φραγκίσκου Βαρθαλίτη. Ο επί χρόνια παιδαγωγός στα εκπαιδευτήρια Δελασάλ, κατά την τιμητική του βράβευση, ανέφερε πως "από το ησυχαστήριο πού βρίσκομαι, σας έχω στο μυαλό μου, στην καρδιά μου και σας σκέφτομαι. Μπορεί να μην είμαι σωματικά παρών, μέσα στα σχολεία μας, αλλά η μνήμη μου, η καρδιά μου και η θέλησή μου, είναι πάντα μαζί σας."

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη "Κοινή Γνώμη"