Το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Σύρου εκπροσωπεί επάξια τον τίτλο του

Μία πλούσια σε δράσεις και εκδηλώσεις πορεία έχει διανύσει τη φετινή σχολική χρονιά, το ΕΠΑ.Λ Σύρου με τους μαθητές του σχολείου να συμμετέχουν σε πλήθος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, θέτοντας γερές βάσεις για το επαγγελματικό τους μέλλον και στέλνοντας παράλληλα μηνύματα αλληλεγγύης, ενσυναίσθησης και κοινωνικής προσφοράς.

Οι πρεσβευτές του μέλλοντος στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", την Πέμπτη 6/4/2023 το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου, μαζί με το 4ο ΓΕΛ Κέρκυρας και το 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου, πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος εισηγήθηκε και συζήτησε με τους μαθητές για τη λειτουργία και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τη δράση του στους άξονες περιβάλλον και ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι μαθητές του σχολείου, έθεσαν τα ερωτήματά τους στον ευρωβουλευτή σχετικά με το πώς οι επιλογές μας διαμορφώνουν τη μελλοντική ευρωπαϊκή νομοθεσία, για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των ρύπων, καθώς και για την προστασία των ανθρώπινων δικαιώμάτων που είναι και ο άξονας με τον οποίο ασχολείται η ομάδα των Junior Ambassadors του ΕΠΑΛ Σύρου. Υπενθυμίζεται ότι , στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, το ΕΠΑΛ Σύρου συμμετείχε την προηγούμενη εβδομάδα στην έκθεση φωτογραφίας του Βαμβακάρειου Λυκείου που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης ενώ στα μέσα Μαρτίου, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του σχολείου, είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εκδήλωση με θέμα «Η εμπειρία μου ως βοηθός του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τα έτη 1982-1987». Στην εκδήλωση ομιλήτρια ήταν η κ. Άννα Βαρθαλίτου η οποία είχε εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέθεσε τις εμπειρίες της στους μαθητές.

Βιωματική εκπαίδευση

Στις 22 - 24 Μαρτίου, ο Τομέας Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργικότητας που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το δημόσιο θεματικό Ι.Ε.Κ STEAM Αιγάλεω, στους χώρους του ΔΘΙΕΚ και στο Σεράφειο συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το STEM, τη ρομποτική, το engineering, τα συστήματα αυτοματισμών και τις προσομοιώσεις, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και εργαστήρια.

Στα τέλη Μαρτίου, η Γ' τάξη Οικονομίας και Διοίκησης του ΕΠΑΛ πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην εταιρεία Α. & Β. ΛΕΙΒΑΔΑΡΑΣ Ο.Ε. ως μελέτη περίπτωσης στο πλαίσιο μαθημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ιστορία της βιοτεχνίας, παρακολούθησαν την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων και αντιλήφθηκαν, σε πραγματικές συνθήκες, τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας και διοίκησης της επιχείρησης.

Την ίδια ημέρα, η Γ΄τάξη Οχημάτων του ΕΠΑΛ, στο πλαίσιο ενημέρωσης εκπαιδευτικού μαθήματος, πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ναυπηγείο του Νεωρίου. Τα παιδιά έμαθαν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του ναυπηγείου της Σύρου, ενημερώθηκαν για τις βασικές εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί και ξεναγήθηκαν στους χώρους του.

Περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση

Τον Φεβρουάριο, ομάδα μαθητών/τριών της Γ’ τάξης του ΕΠΑΛ Σύρου, παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αναζητώντας το πράσινο και μπλε διαμάντι της Απάνω Μεριάς" που αφορούσε στο Γεωπάρκο της Απάνω Μεριάς. Το πρόγραμμα, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης, είχε στόχο τόσο να ενημερώσει, όσο και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/τριες, σχετικά με την σημαντική γεωλογική κληρονομιά του νησιού και την ανάγκη προστασίας της. Ο συντονισμός και η υλοποίηση του προγράμματος έγιναν από την υποψήφια διδάκτορα Μουσειολογίας του ΕΚΠΑ, Δώρα Τσίπρα, με την εποπτεία και επίβλεψη της καθηγήτριας Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Χαράς Ντρίνια.

Στο πλαίσιο δράσεων εθελοντισμού και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, τον ίδιο μήνα, το σχολείο διοργάνωσε εθελοντική αιμοδοσία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών/τριών άνω των 18 ετών, σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Η συνεισφορά των μαθητών/τριών στη δράση "Μοιραζόμαστε το Δώρο της Ζωής", αφορούσε κυρίως στην προώθησή της καθώς και στην ενημέρωση του κοινού.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, το ΕΠΑ.Λ σε συνεργασία με το ΓΕ.Λ. Σύρου διοργάνωσαν φιλανθρωπικό αγώνα βόλεϊ στην κλειστή αίθουσα πετοσφαίρισης Γιάννης Γουλανδρής του ΑΚΔΕ. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τα εισιτήρια δόθηκε στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου. Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, το ΕΠΑΛ είχε επίσης συγκεντρώσει χρήματα για την οργάνωση Make-A-Wish Ελλάδας, η οποία εκπληρώνει ευχές παιδιών που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Ανακαλύπτοντας τον κόσμο

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+, το ΕΠΑ.Λ Σύρου υλοποίησε τα εγκεκριμένα προγράμματα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών, με τίτλο «Ψηφιακές δεξιότητες για σύγχρονα περιβάλλοντα εργασίας στην μετά COVID-19 εποχή» (Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας) και «Προωθώντας με ψηφιακά εργαλεία την βιομηχανική κληρονομιά» (Τομέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με σκοπό την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των μαθητών. Σε χρονικό διάστημα δύο περίπου εδβομάδων, οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία της Καταλονίας και της Βαρκελώνης, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές επισκέψεις, ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα Erasmus+, ξεναγήθηκαν σε ιστορικές συνοικίες και επισκέφθηκαν τα αξιοθέατα της πόλης.

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: