Το ΕΠΑΛ Σύρου διαπιστευμένος φορέας Erasmus

Μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση πέτυχε το ΕΠΑΛ Σύρου ,το οποίο κατάφερε να είναι ένα από τα 6 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε σύνολο 54 αιτήσεων, στο οποίο απονεμήθηκε διαπίστευση ERASMUS+, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για Διαπίστευση έτους 2022, στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. H διαπίστευση έχει ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2023 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και προσφέρει για τα επόμενα χρόνια στο σχολείο, απλουστευμένη πρόσβαση και ειδική χρηματοδοτική μεταχείριση σε προγράμματα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Ένα ελληνικό σχολείο στα ευρωπαϊκά πρότυπα

Ο Δ/ντης του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ – Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη μεγάλη αυτή επιτυχία του σχολείου, εξηγώντας πιο αναλυτικά τα προνόμια και τις υποχρεώσεις που αυτή επιφέρει: "Το καινούργιο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς που παρέχουν σχολική εκπαίδευση, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ή εκπαίδευση ενηλίκων, να υποβάλλουν αίτηση διαπίστευσης. Παίρνοντας αυτήν τη διαπίστευση, δεν χρειάζεται να υποβάλλουμε κάθε φορά αίτηση για κάθε πρόγραμμα στο οποίο θέλουμε να συμμετάσχουμε. Είναι ουσιαστικά σαν μία κάρτα μέλους για τις δράσεις κινητικότητας του Erasmus, η οποία πιστοποιεί ότι είμαστε ένα σχολείο ευρωπαϊκό και ότι η Ε.Ε. μας εμπιστεύεται και μας εξασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια μία σταθερή χρηματοδότηση ώστε να υλοποιούμε προγράμματα κινητικότητας για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό. Είναι παράλληλα και μία διαφήμιση αυτή η διαπίστευση. Δείχνει ότι ο φορέας έχει ένα υπόβαθρο, μία εμπειρία σε ανάλογα προγράμματα και κάποια άλλα πλεονεκτήματα, οπότε υπάρχει μεγάλη προσφορά από άλλους φορείς για συνεργασία".

Εκπαιδευτικά ταξίδια και επαγγελματικές εμπειρίες

Εκτός από τα προγράμματα κινητικότητας μέσω της διαπίστευσης, το ΕΠΑΛ Σύρου, τη σχολική χρονιά που διανύουμε, υλοποίησε δύο ακόμα προγράμματα κινητικότητας μαθητών. Τον Νοέμβριο του 2022 (α’ δεκαπενθήμερο),  υλοποιήθηκε σχέδιο με τίτλο ‘’ Προωθώντας την Βιομηχανική κληρονομιά με ψηφιακά εργαλεία’’, Τομέας Δομικών και Πληροφορικής , 12 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί βρέθηκαν για 14 ημέρες στην Βαρκελώνη της Ισπανίας (φορέας υλοποίησης ήταν το Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου). Λίγες μέρες μετά, το β' δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, επίσης στην Βαρκελώνη βρέθηκαν 14 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ, για 14 ημέρες, στο πλαίσιο του σχεδίου με τίτλο “Ψηφιακές δεξιότητες για σύγχρονα περιβάλλοντα εργασίας στην μετά COVID-19 εποχή”, Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας (φορέας υλοποίησης ήταν το ΕΠΑΛ Σύρου). Τον Οκτώβριο του  2023 θα υλοποιηθεί και το εγκεκριμένο από πέρυσι σχέδιο με τίτλο ‘’Αντιμετώπιση περιστατικών χρόνιων παθήσεων με την βοήθεια της Νοσηλευτικής Τηλε-Φροντίδας’’ - Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και Πληροφορικής, όπου 20 μαθητές και 4 εκπαιδευτικοί θα επισκεφθούν κι αυτοί την Βαρκελώνη για 12 ημέρες (Φορέας Υλοποίησης ΕΠΑΛ Σύρου).

"Εμείς, για τα επόμενα πέντε χρόνια έχουμε υπολογίσει να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για μαθητές και ένα για εκπαιδευτικούς. Προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις ειδικότητες και όλους τους μαθητές, επιλέγοντας κάθε φορά διαφορετικά παιδιά να πλαισιώσουν την ομάδα. Οι μαθητές είναι κυρίως παιδιά από την τρίτη λυκείου αλλά και από τη δευτέρα. Τα παιδιά πηγαίνουν στο εξωτερικό, παρακολουθούν μαθήματα που αφορούν τον τομέα και την ειδικότητά τους, επισκέπτονται επαγγελματικούς χώρους, σχολεία και αποκτούν εμπειρία πάνω στο επάγγελμα που επιθυμούν να ακολουθήσουν στο μέλλον. Τα ταξίδια διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες και φυσικά, στα προγράμματα κινητικότητας μαθητών, τα παιδιά συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς του σχολείου μας. Σε επόμενο στάδιο μπορούμε να αναβαθμίσουμε τη διαπίστευση και να συνεργαστούμε και με άλλα σχολεία της Ελλάδας υποβάλλοντας αίτημα διαπίστευσης ως συντονιστές ή μέλη κοινοπραξίας σχολείων. Για όλους αυτούς τους λόγους, έχουμε δημιουργήσει από φέτος μία παιδαγωγική ομάδα Εrasmus με εκπαιδευτικούς που οργανώνουν και διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα και τις δράσεις", αναφέρει ο κ.Λέστος.

Μία συνεχής προσπάθεια για βελτίωση και πρόοδο

Η αίτηση για την διαπίστευση υποβλήθηκε τέλη Οκτωβρίου και τα αποτελέσματα βγήκαν αρχές Μάρτη. "Για να πάρεις αυτήν την διαπίστευση χρειάζεται να συντάξεις μία πολύ καλά τεκμηριωμένη αίτηση, να εξηγήσεις τους στόχους σου, τις προοπτικές σου, να είσαι οργανωμένος. Οι προϋποθέσεις είναι να έχεις υλοποιήσει προηγούμενα προγράμματα και δράσεις με επιτυχία, να έχεις αρκετούς τομείς και ειδικότητες όπως έχουμε εμείς εδώ, να έχεις υψηλό μαθητικό δυναμικό, να υπάρχει επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, υψηλό ποσοστό επιτυχίας στις πανελλήνιες, υποδομές, οργανόγραμμα κ.α.", εξηγεί ο κ. Λέστος και συμπληρώνει ότι, παίρνοντας τη διαπίστευση, οι φορείς δεν έχουν μόνο πλεονεκτήματα, αλλά και υποχρεώσεις. Οι βασικές αρχές που πρέπει να τηρούνται είναι η συμπεριληπτικότητα και πολυμορφία, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ευθύνη, η ψηφιακή εκπαίδευση – συμπεριλαμβανομένης της εικονικής συνεργασίας, της εικονικής κινητικότητας και της μεικτής κινητικότητα και η ενεργή συμμετοχή στο δίκτυο οργανισμών Erasmus. Γενικότερα, οι οργανισμοί που υλοποιούν δραστηριότητες κινητικότητας πρέπει να τηρούν ένα κοινό σύνολο προτύπων ποιότητας του προγράμματος Erasmus. Σκοπός των προτύπων είναι να διασφαλιστεί μια καλή εμπειρία κινητικότητας και καλά μαθησιακά αποτελέσματα για όλους τους συμμετέχοντες, καθώς και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι οργανισμοί που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων του.

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Λέστος, στην προσπάθεια του σχολείου για συνεχή ενημέρωση και βελτίωση σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η υποδιευθύντρια του ΕΠΑΛ Σύρου, Μαρία Κοτσινάρη, ταξίδεψε πρόσφατα στη Σουηδία για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο για διαπιστευμένους φορείς, σε συνεργασία με άλλα σχολεία και φορείς στην Ευρώπη. Επίσης, ο κ. Λέστος, την μεθεπόμενη εβδομάδα θα παραστεί σε συνέδριο στην Σλοβακία, όπου θα συμμετάσχουν 4 ακόμα σχολεία από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning, μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας, σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη.

 

Ετικέτες: