Πρεμιέρα για τη νέα κινηματογραφική δουλειά του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Σύρου, "Το Διαστημικό Πεπόνι"

Οι πρωταγωνιστές της ζωής

Δύο προβολές της νέας μεγάλου μήκους ταινίας "Το Διαστημικό Πεπόνι", της βραβευμένης κινηματογραφικής ομάδας του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου Σύρου, παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα στον κινηματογράφο Παλλάς. Η ταινία η οποία είναι βασισμένη στην αισθητική των b-movies, είναι μια σουρεαλιστική και σατυρική sci-fi κωμωδία που δεν αφήνει τίποτε ασχολίαστο, από τα στερεότυπα του παγκόσμιου κινηματογράφου έως το εκπαιδευτικό σύστημα και από τον τρόπο με τον οποίο έχει δομηθεί η τηλεόραση στη χώρα μας μέχρι τις δυναμικές της παραδοσιακής ελληνικής οικογένειας. 

Τα γυρίσματα, τα οποία έγιναν σε διάφορα σημεία του νησιού, ξεκίνησαν πέρυσι τον Απρίλιο και ολοκληρώθηκαν φέτος τον Φεβρουάριο. Στην ταινία συμμετείχαν μαθητές, καθηγητές και φίλοι του σχολείου.

Ο διευθυντής του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., Μαυροειδής Παυλάκος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το νέο εγχείρημα των παιδιών και το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο του σχολείου που προωθείται μέσω των καλλιτεχνικών αυτών δράσεων.

Πώς προέκυψε η ιδέα για το πρωτότυπο αυτό σενάριο;

ριν την ταινία είχε προηγηθεί ένα θεατρικό με τον ίδιο τίτλο, το οποίο είχε βασιστεί σε μία ιδέα του μαθητή Σπύρου Μαγουλά, που βίωσε ένα περιστατικό σε ένα ταξίδι του από τον Πειραιά προς τη Σύρο και το έφερε σαν μαρτυρία στις θεατρικές ομάδες του σχολείου. Μέσα από την θεατρική ομάδα, προέκυψε ένα σενάριο με αυτοσχεδιασμούς και δημιουργίες όλων των παιδιών, βασισμένο στην κεντρική ιδέα του Σπύρου. Το θεατρικό, λόγω των περιορισμών της πανδημίας, είχε παρουσιαστεί στον στενό κύκλο του σχολείου και σε λίγους καλεσμένους, κυρίως από τη σχολική κοινότητα. Την επόμενη χρονιά (2021-2022) σχεδιάζοντας τις δράσεις μας, καταλήξαμε να κάνουμε το Πεπόνι κινηματογραφική ταινία. Κάναμε αλλαγές στο σενάριο, το μετατρέψαμε από θεατρικό σε κινηματογραφικό, εμπλουτίσαμε τους ρόλους και σταδιακά ξεκινήσαμε να το υλοποιούμε".

Έχετε μία πολυετή και πετυχημένη πορεία πάνω σε αυτές τις δράσεις

"Εμείς αρχίσαμε να κάνουμε καλλιτεχνικές δράσεις το 2008. Η μεγάλη "έξαρση", η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, προέκυψε το 2015-16 με μία κινηματογραφική δουλειά μεγάλου μήκους, τον πακαλόγατο της Σύρας" στην οποία πήραν μέρος 67 άτομα από το νησί. Μία μικρή εκδοχή αυτής, το "Ό,τι δεν μπόρεσα να πω", πήγε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Cineμάθεια, και πήρε το πρώτο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας και πρώτου ανδρικού ρόλου. Στη συνέχεια, μία δεύτερη ταινία, ο τραγούδι των γλάρων", βραβεύτηκε επίσης στο Cineμάθεια και κέρδισε το πανελλήνιο βραβείο των γυμνασίων στο Camera Zizanio. Γενικότερα, προσπαθούμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς που δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε ειδικά σχολεία. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε διαγωνισμούς που γίνονται για όλα τα σχολεία, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση και ότι δεν χρειάζεται να βάζουμε σε ξεχωριστή κατηγορία τα ειδικά σχολεία. Συμμετείχαμε επίσης σε έναν διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους με βασικό θέμα την διαφορετικότητα όπου και τις τρεις φορές που πήραμε μέρος, κερδίσαμε βραβείο και με το χρηματικό έπαθλο εξοπλίσαμε το σχολείο μας. Στη συνέχεια, κάναμε ένα μεγάλο ντοκιμαντέρ για το Λαζαρέτο, το οποίο διακρίθηκε, όπως επίσης και το ντοκιμαντέρ "Κυνηγώντας Χίμαιρες" εμπνευσμένο από το έργο του Μ. Καραγάτση. Προσπαθούμε συνεχώς να προβάλλουμε μέσω διαγωνισμών το σχολείο μας ώστε να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα και να γίνεται περισσότερο γνωστό στο νησί".

Συμμετέχουν όλα τα παιδιά του σχολείου στις δράσεις;

"Στις δράσεις παίρνουν μέρος μόνο όσοι το επιθυμούν. Ακόμα και αυτοί που αρχικά μπορεί να διστάζουν ή να ντρέπονται, παροτρύνονται χωρίς ωστόσο να πιέζονται. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το έργο των ομάδων, μένει εντός του σχολείου και προβάλλεται μόνο αν προκύψει ανάγκη και το επιθυμούν τα ίδια τα παιδιά"

Πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τη δημιουργική διαδικασία;

"Οι ταινίες είναι το αποκορύφωμα της δουλειάς που γίνεται μέσα στο σχολείο μας, το οποίο έχει ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό -δύο ψυχολόγους, έναν κοινωνικό λειτουργό και έναν εργοθεραπευτή- , οι οποίοι προσπαθούν μαζί με εμάς να δουλέψουν με τα παιδιά το πνεύμα της συνεργασίας και της αυτοπεποίθησης. Όλα αυτά, επειδή είναι θέματα που θέλουν χρόνο, ξεκινάμε και τα δουλεύουμε από την πρώτη γυμνασίου σταδιακά, δίνοντας στα παιδιά χώρο να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς να τα κρίνει κάποιος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν νιώθουν έτοιμα, να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες αυτές τις δράσεις, επισφραγίζοντας το ότι έχουν καταφέρει να γίνουν αυτόνομοι άνθρωποι, να έχουν αυτοεκτίμηση και να κυκλοφορούν στο νησί χωρίς να νιώθουν ότι διαφέρουν από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Αυτός είναι ο στόχος των δράσεων. Τα παιδιά να φύγουν από το σχολείο και να έχουν πάρει τη ζωή τους στα χέρια τους. Θέλει δουλειά, θέλει χρόνο αλλά σταδιακά τα καταφέρνουν όλοι".

«Το Διαστημικό Πεπόνι»

Είναι άλλη μια συνηθισμένη μέρα στη πρωινή ζώνη του καναλιού Ψtv. Η τηλεπερσόνα Τζούντι, ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εκπομπή της όπως κάνει καθημερινά για πολλά χρόνια. Μαζί της για πρώτη φορά, ο ινφλουενσερ των Social Media, Τζόνι ο οποίος τοποθετήθηκε ως συμπαρουσιαστής της εκπομπής "Πρωινό με τη Τζουντι" έπειτα από ξαφνική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του καναλιού για βελτιωθούν τα νούμερα τηλεθέασης . Όλα εξελίσσονται φυσιολογικά , μέχρι που ένας καλεσμένος της εκπομπής,ο διάσημος Έλληνας αστροφυσικός και εξωγηινολόγος Λουκάς Αϊστάνογλου θα κάνει μια αποκάλυψη που θα συγκλονίσει όλο το πλανήτη.

Σενάριο: Θεατρική ομάδας ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σύρου.
Σκηνοθεσία: Κινηματογραφική ομάδα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Σύρου.
Κινηματογράφηση: Studio Varthalitis