Ημερήσιο Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου: Πρόσκληση για θέσεις μαθητείας

  • Τετάρτη, 10 Μαΐου, 2023 - 12:31

Το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου ενημερώνει ότι εκδόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η «Πρόσκληση για διάθεση θέσεων Μαθητείας στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας αποφοίτων ΕΠΑΛ» για τους φορείς του Δημόσιου Τομέα.

Για το έτος 2023 η περίοδος για καταχώριση θέσεων από τους φορείς του Δημόσιου ξεκίνησε στις 25-04-2023 και λήγει στις 11-06-2023. Μετά την λήξη της προθεσμίας αυτής θα εκδοθεί ΚΥΑ με τις εγκεκριμένες θέσεις.

Η καταχώριση θέσεων μαθητείας από ενδιαφερόμενους φορείς γίνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης "Τάξης Μαθητείας" https://e-mathiteia.minedu.gov.gr/ (είσοδος με στοιχεία TAXIS).

Το «Μεταλυκειακό έτος - Τάξη Μαθητείας» είναι πρόγραμμα αμειβόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Κατάρτισης που απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ. ή ισότιμων τίτλων σε συναφείς ειδικότητες.

  • Χρηματοδοτείται από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ)

  • Η αποζημίωση των μαθητευόμενων επιδοτείται από το ΕΣΠΑ και ορίζεται στο 95% του ισχύοντος κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και καταβάλλεται από το ΥΠΑΙΘ.

Σκοποί του προγράμματος είναι:

·   η αρχική επαγγελματική κατάρτιση απόφοιτων ΕΕ.  

·   η ανάπτυξη βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων των μαθητευόμενων, που έχουν αποκτηθεί κατά την φοίτηση στην ΕΕ.

·   η αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους

·   η ενίσχυση των ευκαιριών ένταξης τους στην αγοράς εργασίας

·   η απόκτηση Πτυχίου επιπέδου πέντε (5) πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων μετά από εξετάσεις πιστοποίησης.

Η εκπαίδευση των μαθητευόμενων γίνεται με συνδυασμό (i) μάθησης σε ΕΠΑ.Λ/Ε.Κ «Εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας» και (ii) κατάρτισης σε χώρους εργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα «Πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο», το οποίο είναι συνολικής διάρκειας 156 ημερών στο χώρο εργασίας.

Προϋποθέσεις και οδηγίες για τους εργοδότες.

 

Το ΕΠΑΛ Σύρου για το πρόγραμμα Μαθητεία (Η’ φάση) προτίθεται να λειτουργήσει τις εξής ειδικότητες:

      1.      Βοηθός Βρεφονηπιοκόμου

      2.      Βοηθός Νοσηλευτή

      3.      Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

      4.      Τεχνικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Η/Υ) και Δικτύων

      5.      Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών

      6.      Τεχνικός Οχημάτων

      7.      Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

      8.      Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

      9.      Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

    10.    Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

 

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να επικοινωνούν με την Συντονίστρια της Μαθητείας στην ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου (Κα Α. Σκυλάκου) στο τηλέφωνο 2281080617 και στο email: mathiteianapde@sch.gr και με τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ Σύρου στο τηλέφωνο 2281087835 και email : epalsyros@gmail.com .