Τα παιδιά "κατακτούν" τον μαγικό κόσμο της κινηματογραφικής τέχνης
- Πέμπτη, 18 Μαΐου, 2023 - 06:15
Το ντοκιμαντέρ ''Το σπήλαιο Καταφύκι στην Δρυοπίδα" απέσπασε το πρώτο βραβείο για την καλύτερη μαθητική ταινία μικρού μήκους στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ Mokkho International Film Festival στην Ινδία.
Το ντοκιμαντέρ δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της περσινής Ε' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Κύθνου στο πλαίσιο των δράσεων της κινηματογραφικής ομάδας του Δήμου με την καθοδήγηση του κινηματογραφιστή Γιάννη Σπηλιόπουλου.
Ομαδική δουλειά με πολλαπλά οφέλη
Η Ειρήνη Βλάχου, εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων, μιλάει στην "Κοινή γνώμη" για την επιτυχία αυτή του σχολείου αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς ώστε να προσφέρουν δημιουργικές ασχολίες και διεξόδους στα παιδιά του νησιού: "Η δράση αυτή ξεκίνησε με αφορμή μία πρόταση που είχε κάνει ο κινηματογραφιστής Γιάννης Σπηλιόπουλος στον Δήμο Κύθνου για τη δημιουργία σχολής κινηματογράφου και φωτογραφίας στο νησί της Κύθνου. Την ιδέα αυτή "εκμεταλλεύτηκε" ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Δημήτρης Μπακάλης και έτσι προέκυψε μία συνεργασία με το σχολείο, η οποία οδήγησε στη δημιουργία της συγκεκριμένης ταινίας. Η πρώτη ταινία "Το σπήλαιο Καταφύκι της Δρυοπίδας" ολοκληρώθηκε πέρυσι και μιλάει για το σπήλαιο της Κύθνου το οποίο παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Τα παιδιά παρακολούθησαν αρχικά κάποια μαθήματα και εργαστήρια σχετικά με την τέχνη του κινηματογράφου, τον τρόπο δημιουργίας μίας ταινίας και τα στάδια παραγωγής. Στη συνέχεια τους ανατέθηκε να γράψουν το σενάριο, τη σκηνοθεσία, να κάνουν τα γυρίσματα και να προτείνουν ιδέες για τον τρόπο προβολής της ταινίας. Τα παιδιά συμμετείχαν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μέχρι και την τελευταία πινελιά. Γνώρισαν καλύτερα τα αξιοθέατα του τόπου μας, δούλεψαν ομαδικά, απέκτησαν μια ευρύτερη αντίληψη για την τέχνη της εικόνας, για το πως μπορεί να αναχθεί σε πολιτιστικό προϊόν ή σε σκουπίδι. Καλλιέργησαν τα κριτήρια τους ως θεατές και τηλεθεατές, μένοντας ταυτόχρονα μακριά από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων τους για αρκετές μέρες".
Με την ολοκλήρωση της ταινίας, πάρθηκε η από κοινού απόφαση να τη στείλουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς, εξηγεί η κα. Βλάχου. "Η ταινία προκρίθηκε στο 25o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και στην 22η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio. Τα παιδιά με τη συνοδεία των γονιών τους, του σκηνοθέτη και του διευθυντή του σχολείου επισκέφτηκαν το φεστιβάλ στον Πύργο Ηλείας όπου απόλαυσαν ταινίες άλλων σχολείων, συμμετείχαν σε εργαστήρια και είχαν πολλές ευκαιρίες για κοινωνική συναναστροφή με παιδιά της ηλικίας τους. Παράλληλα, είχε δοθεί η άδεια στον σκηνοθέτη να χρησιμοποιήσει το ντοκιμαντέρ και σε άλλα φεστιβάλ, όπως και έγινε με το φεστιβάλ στην Ινδία".
Συνεχίζοντας την προσπάθεια με τη βοήθεια όλων
Όπως κάνει γνωστό η κα. Βλάχου, οι κινηματογραφικές δράσεις συνεχίζονται και τη φετινή σχολική χρονιά, με τα γυρίσματα δύο ακόμα ντοκιμαντέρ της τρίτης δημοτικού και της Γ' γυμνασίου υπό τον τίτλο "Τα γαϊδουράκια της Κύθνου" και "Τα μεταλλεία στο Ζογκάκι" αντίστοιχα. "Οι ταινίες σύντομα θα ολοκληρωθούν, θα γίνει η προβολή τους στο νησί και θα ακολουθήσουν κι αυτά τον διαγωνιστικό δρόμο. Η διαδικασία αυτή είναι τρομερή εμπειρία για τα παιδιά και όλοι οι γονείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτό το εγχείρημα. Η Κύθνος είναι ένα μικρό νησί, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να ασχοληθούν τα παιδιά. Εμείς ψάχνουμε κάθε τρόπο να τους προσφέρουμε δημιουργικές διεξόδους και ερεθίσματα, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά, ώστε να τα κρατάμε μακριά από την κακώς εννοούμενη τεχνολογία. Οι κινηματογραφικές δράσεις φαίνεται πως θα εδραιωθούν στο νησί, σε συνεργασία με τον Δήμο Κύθνου χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά πράγματα και θα τις στηρίξουμε σε κάθε περίπτωση. Άλλωστε αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η μάθηση και η δημιουργία και όχι οι διακρίσεις", αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, συμπληρώνει ότι "παρόλα αυτά, αποφασίσαμε να προβάλλουμε αυτήν την επιτυχία που ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου. Η Κύθνος, ένα μικρό νησί, όχι ιδιαίτερα γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο έφτασε να διακριθεί σε ένα διεθνές φεστιβάλ και αυτό είναι κάτι εξωπραγματικό σχεδόν, το οποίο θέλουμε να επικοινωνήσουμε ώστε η δράση μας να βρει μιμητές και να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες προσπάθειες. Χρειαζόμαστε ωστόσο υποστήριξη από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις αυτού του εγχειρήματος και να μην στερήσουμε ανάλογες μοναδικές εμπειρίες από τα παιδιά".
Η σημασία της συνεργασίας
"Ο ρόλος του δημόσιου σχολείου, που τόσο άδικα έχει κατηγορηθεί, είναι να προωθεί τη μάθηση με κάθε δυνατό τρόπο, να προσφέρει βιωμένη γνώση, γνώση που συνδέεται με την καθημερινότητα, την πραγματικότητα και τέλος πρέπει να προάγει την αλληλεπίδραση του σχολείου με την μικρή κοινότητα ή την ευρύτερη κοινωνία" δηλώνει η κα.Βλάχου προτρέποντας την τοπική κοινωνία και τους φορείς να γίνουν αρωγοί της προσπάθειας των παιδιών: "Έχει τεράστια σημασία το σύνολο της σχολικής κοινότητας, ο Δήμος και η κοινωνία των δημοτών να γνωρίζουν, να προβάλλουν, να επιβραβεύουν , να στηρίζουν με κάθε μέσο ανάλογες εκπαιδευτικές ενέργειες. Χρειάζονται σίγουρα και κάποιοι οικονομικοί πόροι... Συνεργασία σχολείου και τοπικής κοινωνίας, ενθάρρυνση των μαθητών, εύρεση χορηγών. Όλοι μπορούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας. Η Κύθνος είναι ένα μικρό νησί με μεγάλες δυνατότητες, όπως και τα παιδιά της. Ας σταθούμε όλοι δίπλα τους!"
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εξαιρετική διεθνή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
22 Νοε. 2023 - 11:52 - Μικροί οικολόγοι
7 Απρ. 2017 - 6:16 - Πρωτιά σε μαθητές της Τήνου για την ταινία "Στα χνάρια του σχολείου μας"
28 Νοε. 2015 - 10:59 - Εύγε στη δημιουργικότητα και το ταλέντο
6 Μαρ. 2013 - 9:05 - ΕΠΑΛ Σύρου: Παρουσίαση δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+
25 Νοε. 2024 - 12:10