Ψηφιοποιώντας τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023 - 06:15
Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού (INDEL) του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει δωρεάν σεμινάριο με αντικείμενο την «Ψηφιοποίηση Τεχνουργημάτων και Κτηρίων Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 7 Ιουνίου έως και την Κυριακή 11 Ιουνίου. Το σεμινάριο εστιάζει σε σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους αντίστροφης μηχανικής που εφαρμόζονται για την ψηφιοποίηση τεχνουργημάτων και κτηρίων από τη φάση της 3Δ σάρωσης ενός αντικειμένου έως και την 3Δ ψηφιακή ανακατασκευή του. Το σεμινάριο εισάγει τους συμμετέχοντες στις βασικές έννοιες της αντίστροφης μηχανικής και της φωτογραμμετρίας και περιλαμβάνει διαλέξεις και κατάλληλα προετοιμασμένες ασκήσεις που θα διεξαχθούν στους εργαστηριακούς χώρους του Πανεπιστημίου και στο πεδίο. Το σεμινάριο έχει διάρκεια 20 ωρών, προσφέρεται δωρεάν και απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες με ενδιαφέροντα σχετικά με την ψηφιοποίηση της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς, την αντίστροφη μηχανική, τη 3Δ σάρωση και μοντελοποίηση αντικειμένων και τη φωτογραμμετρία με εφαρμογή στην ψηφιοποίηση κτηρίων. ενώ για την παρακολούθησή του δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις 3Δ μοντελοποίησης και επεξεργασίας.
Πρόγραμμα σεμιναρίου
Τετάρτη 7 Ιουνίου: «Εισαγωγή στις βασικές έννοιες και τεχνικές Αντίστροφης Μηχανικής»
• 16:30 – 17:00: Εγγραφή στο σεμινάριο.
• 17:00 – 18:00: Εισαγωγή στην Αντίστροφη Μηχανική: βασικές έννοιες (Δ).
• 18:00 – 19:00: Μέθοδοι ανακατασκευής από νέφη σημείων (Δ).
• 19:00 – 20:00: Τεχνολογίες 3Δ σάρωσης (Δ).
• 20:00 – 21:00: Μελέτη περίπτωσης: σάρωση και συναρμογή πρέσας γυαλιού (Δ).
Πέμπτη 8 Ιουνίου: «3Δ Σάρωση Τεχνουργημάτων»
• 17:00 – 19:00: Σάρωση 3Δ τεχνουργημάτων (Ε).
• 19:00 – 21:00: Επεξεργασία νέφους σημείων σαρωμένου αντικειμένου (Ε).
Παρασκευή 9 Ιουνίου: «3Δ Ανακατασκευή Ψηφιακού Μοντέλου»
• 17:00 – 18:00: Μεθοδολογία 3Δ ανακατασκευής τεχνουργήματος από νέφος σημείων (Δ).
• 18:00 – 21:00: 3Δ Ανακατασκευής πρέσας γυαλιού από νέφος σημείων (Ε).
Σάββατο 10 Ιουνίου: «Συναρμογή 3Δ Ψηφιακού Μοντέλου – Εισαγωγή στις βασικές έννοιες ψηφιοποίησης κτηρίων»
• 17:00 – 19:00: Συναρμογή τμημάτων πρέσας γυαλιού και δημιουργία τελικού 3Δ μοντέλου (Ε).
• 19:00 – 21:00: Φωτογραμμετρική αποτύπωση κτηρίων, βασικές έννοιες και σύγχρονες μέθοδοι (Δ).
Κυριακή 11 Ιουνίου: «Σάρωση και ανακατασκευή κτηρίων»
• 10:00 – 12:00: Φωτογραμμετρική αποτύπωση όψης Κτιρίου & πραγματοποίηση Πτήσης με μη επανδρωμένο σύστημα (UAS) (Ε).
• 12:00 – 14:00: 3Δ Ανακατασκευή αντικειμένου από εικόνες (Ε)
Επιστημονικά Υπεύθυνοι:Φίλιππος Αζαριάδης, Σοφία Κυρατζή
Εισηγητές: Κωνσταντίνος Μπάιλας, Νικόλαος Πολιτόπουλος, Βαγγέλης Γκέλμπουρας, Ζωή Κουτκαλάκη, Ανδρέας Ελ Σαέρ, Σοφία Κυρατζή, Φίλιππος Αζαριάδης.
Εργαστήριο Ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού
Σκοπός του εργαστηρίου «Ολοκληρωμένου Βιομηχανικού Σχεδιασμού» - INDEL είναι η υποστήριξη ακαδημαϊκών και ερευνητικών δραστηριοτήτων οι οποίες συνδέονται με τις φάσεις σχεδίασης, μηχανικής, βελτιστοποίησης και κατασκευής ενός βιομηχανικού προϊόντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα που διεξάγεται στα πλαίσια του εργαστηρίου INDEL εστιάζει σε θέματα που αφορούν στον κύκλο ζωής προϊόντος (product life-cycle) μέχρι και το στάδιο της παραγωγής του. Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς που συμπληρώνουν την εικόνα μίας ολοκληρωμένης λεπτομερούς σχεδίασης, από τον εννοιολογικό και προκαταρκτικό σχεδιασμό, την 3Δ παραμετρική μοντελοποίηση, την επιλογή υλικών, τη μηχανική ανάλυση και βελτιστοποίηση, έως και την σχεδίαση για παραγωγή και τη δημιουργία φυσικών πρωτοτύπων.
Ως προς το εκπαιδευτικό σκέλος, το εργαστήριο καλύπτει ένα μεγάλο πλήθος γνωστικών αντικειμένων και μαθημάτων που συνδέονται με την 2η Κατεύθυνση του Τμήματος (Σχεδίαση με Η/Υ). Μέσω του εργαστηρίου INDEL, οι φοιτητές/ήτριες του τμήματος εξοικειώνονται με σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογίες που θα συναντήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Το εργαστήριο υποστηρίζει πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
Παράλληλα το εργαστήριο υποστηρίζει μέσα από σεμινάρια, συνέδρια, θερινά σχολεία, συμβουλευτικά ή αναπτυξιακά έργα και μελέτες, αποφοίτους, ερευνητές και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της σχεδίασης ή σε άλλα πλαίσια όπου απαιτείται η σχεδίαση ενός βιομηχανικού προϊόντος.
Οι στόχοι και οι υπηρεσίες του εργαστηρίου INDEL
-
Κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο του οικείου τμήματος σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του εργαστηρίου.
-
Διεξαγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
-
Συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμούς και φορείς ημεδαπής και αλλοδαπής.
-
Διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων δια-βίου μάθησης, σεμιναρίων, θερινών σχολείων και εκθέσεων.
-
Διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων.
-
Συμμετοχή σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα.
-
Παροχή υπηρεσιών σχεδίασης προϊόντων και συμβουλευτικής υποστήριξης σε φορείς και ιδιώτες, εκπόνηση μελετών και προτάσεις αξιολόγησης και βελτίωσης.
Η έρευνα του εργαστηρίου αφορά σε σύγχρονα θέματα από τους επιστημονικούς χώρους: Σχεδίαση με Η/Υ (Computer-Aided Design), Γραφικά με Η/Υ (Computer Graphics), Παραμετρική Σχεδίαση και Γεωμετρική Μοντελοποίηση (Geometric Modeling, Ανάλυση με Η/Υ (Computer-Aided Engineering),Μηχανική Υλικών, Εργονομία, Σχεδίαση Σκίτσου με Η/Υ (Computer-Aided Sketch Design),Σχεδιασμός Μηχανοτρονικών και Ρομποτικών Συστημάτων,Σχεδίαση Κίνησης,Αντίστροφη Μηχανική,Ταχεία Πρωτοτυποποίηση.
Επιπλέον, ο εξοπλισμός του εργαστηρίου περιλαμβάνει σύγχρονα μηχανήματα και λογισμικά που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: Συστήματα ταχείας πρωτοτυποποίησης (3D printers): Stratasys Prodigy Plus, Stratasys Dimension Machine, Blueprinter M2, Zortrax inspire, Markforged mark 2, Συστήματα αντίστροφης μηχανικής (3D scanners): 3D Laser Scanner SLS 2, Creaform Handyscan 3D Portable 3d Scanning Machine, Μηχανές εφελκυσμού: Shimadzu (100KN), Yuelian YL102 (5KN), Μικροσκόπια: ZEISS Scope A 1 - Οπτικό μεταλλογραφικό μικροσκόπιο 1000Χ, ZEISS STEMI 200 - C - Στερεο-μικροσκόπιο. Επιτραπέζιο σύστημα κοπής cnc: Roland MDX-40A, Επιτραπέζιο σύστημα laser-cutter & engraver : Universal Laser Systems, Παραδοσιακός μηχανουργικός εξοπλισμός: τόρνος, κοπτικά μηχανήματα, μηχανήματα συγκολλήσεων, μηχάνημα κατασκευής καλουπιών, κοκ, Λογισμικά σχεδίασης & ανάλυσης: Creo Parametric, Creo Simulate, MIMICS, Geomagic Studio, CES EduPack, AutoCAD, 3D Studio Max, Inventor, Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη DJI TELLO (x5), Ρομποτικός βραχίονας Kawasaki RS05N, Ανθρωπόμορφο ρομπότ Robotis OP2, Προσομοίωση και προγραμματισμός βιομηχανικών robot: RoboDK.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Σεμινάριο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και πολιτιστικών δράσεων μέσω social media
29 Νοε. 2024 - 9:01 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Σύρος στο "κέντρο" της θαλάσσιας τεχνολογίας
2 Δεκ. 2024 - 10:32 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI
18 Νοε. 2024 - 14:12 - Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
30 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή συμφωνίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
25 Σεπ. 2024 - 16:44