Νηπιαγωγείο Μάννα Σύρου: Υιοθέτησε... την παραλία της Αζολίμνου

  • Πέμπτη, 22 Ιουνίου, 2023 - 08:46

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Μάννα Σύρου ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα της WWF, "Υιοθέτησε μια παραλία",  (https://adoptabeach.wwf.gr/yio8ethse-mia-paralia) για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά, οι Νηπιαγωγοί και οι γονείς  'υιοθέτησαν' την παραλία της Αζολίμνου με σκοπό την καταμέτρηση και καταγραφή των απορριμμάτων της παραλίας. 
Οι παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η μείωση των απορριμμάτων που συναντάμε στις παραλίες,  η διαλογή και καταγραφή των απορριμμάτων, η  ευαισθητοποίησή των παιδιών και γονέων σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης, η ενημέρωσή τους σχετικά με τις πηγές της παράκτιας ρύπανσης, η ενεργή συμμετοχή των νηπίων σε συμμετοχικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και η σημασία της ανακύκλωσης. 
Η δράση πραγματοποιήθηκε (3) φορές κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. 
Από τις καταμετρήσεις των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν (αποτσίγαρα, πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, σχοινιά, αγκίστρια κ.α.) ,  καταγράφηκαν (244) ευρήματα:
78% ΤΕΧΝΗΤΑ ΠΟΛΥΜΕΡΗ ΥΛΙΚΑ
5% ΧΑΡΤΙ/ΧΑΡΤΟΝΙ
3% ΜΕΤΑΛΛΟ
2% ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΟ ΞΥΛΟ
2% ΟΡΓΑΝΙΚΑ
1% ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ/ΕΛΑΣΤΙΚΑ
1% ΓΥΑΛΙΑ/ΚΕΡΑΜΙΚΑ
8% ΑΛΛΟ

Μετά την καταγραφή των ευρημάτων, παιδιά και γονείς ανακύκλωσαν τα σκουπίδια στους κάδους ανακύκλωσης που υπήρχαν στην παραλία. 
Παράλληλα, τα παιδιά φύτευσαν ένα αρμυρίκι στην παραλία, το οποίο ανέλαβαν να φροντίζουν και να ποτίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες. 
ΟΙ Νηπιαγωγοί: Άννα Φέρμελη, Σοφία Σκουργιά