Τιτάνιος ο αγώνας εύρεσης σπιτιών για 120 εισακτέους φοιτητές στην Πανεπιστημιακή Σχολή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Π. Κουτσαμπάσης

Έκκληση για τη φοιτητική κατοικία στη Σύρο

Υψηλά ενοίκια και δεκάμηνη διαμονή, δυσκολεύουν τις οικογένειες των νέων

Με τον “κυκλώνα” της τουριστικής εκμετάλλευσης των κατοικιών στη Σύρο, έρχονται αντιμέτωποι οι 120 εισακτέοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) και οι οικογένειές τους, καθώς αναζητούν σπίτια για ενοικίαση, χωρίς να έχουν άμεσα κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Η τουριστική αξιοποίηση των σπιτιών για τη θερινή σεζόν - και μέσω της πλατφόρμας Airbnb -, δεν αφήνει περιθώριο “ανάσας” στους φοιτητές, οι οποίοι δυσκολεύονται να “κλείσουν” κάποια κατοικία πριν το τέλος της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να εγκατασταθούν στη Σύρο για τις σπουδές τους.

Αν και οι υποχρεώσεις τους στην Πανεπιστημιακή Σχολή του νησιού, ουσιαστικά αρχίζουν από τον Σεπτέμβρη, δυστυχώς, οι περισσότεροι συναντούν εμπόδια στην εύρεση κατοικιών, αφού τόσο τα υψηλά ενοίκια (400 - 500 ευρώ), όσο και η απαίτηση των ιδιοκτητών να τα “αδειάζουν” κάθε καλοκαίρι, δυσκολεύουν την ομαλή διαμονή τους.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” για το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, τονίζει πως φέτος το πρόβλημα είναι εντονότερο από ποτέ, κάνοντας έκκληση προς τους ιδιοκτήτες σπιτιών, να στηρίξουν τους νέους που επιλέγουν να έρθουν στη Σύρο για τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, το Τμήμα έχει ζήτηση και η ύπαρξη των φοιτητών στο νησί, στηρίζει την τοπική οικονομία, αλλά ενισχύει και την πολιτιστική ζωή του τόπου.

Αυξημένος αριθμός εισακτέων συγκριτικά με πέρυσι

Στοιχεία για τον αριθμό των εισακτέων φέτος στο ΤΜΣΠΣ έδωσε ο Παναγιώτης Κουτσαμπάσης, τονίζοντας πως είναι υψηλότερος συγκριτικά με πέρυσι. “Φέτος το Τμήμα έχει 120 εισακτέους. Οι 100 προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 20 από τις ειδικές κατηγορίες. Ο αριθμός των εισακτέων που μπορούμε να δεχτούμε – όπως ορίζεται από το αρμόδιο Υπουργείο – είναι 133. Προσπάθειά μας είναι να έχουμε 70 – 100 εισακτέους κάθε χρονιά και γι αυτό τον λόγο είχαμε ρυθμίσει τον συντελεστή να είναι λίγο πιο πάνω από το χαμηλότερο”, αναφέρει αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, “έχουμε μικρές αίθουσες και συχνά χρειάζεται να κάνουμε διπλά μαθήματα. Και φυσικά θα κάνουμε και φέτος γιατί μας ενδιαφέρει η ποιοτική εκπαίδευση”.

Συγκριτικά με τα τελευταία δύο χρόνια, συμπλήρωσε πως, “φέτος είναι υψηλότερος ο αριθμός των εισακτέων. Πέρυσι είχαμε 100 εισακτέους συνολικά και πρόπερσι 70. Αυτά όμως συνέβησαν επειδή επιλέξαμε τον συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής να είναι κάπως υψηλός. Διαφορετικά θα είχαμε σίγουρα 130 εισακτέους όπως είχαμε για μία δεκαετία περίπου”.

Ζήτηση και συνειδητή επιλογή

Προτού θίξει το σοβαρό πρόβλημα των προσπαθειών εύρεσης κατοικιών για τους φοιτητές, μιλά και για τη ζήτηση που έχει το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου. “Το Τμήμα έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα στην Ελλάδα. Ο τίτλος του Τμήματος “Μηχανικοί Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων” είναι μοναδικός. Όταν δημιουργήθηκε το Τμήμα ήταν μοναδικό. Σήμερα υπάρχει ένα άλλο Τμήμα στην Κοζάνη που προσελκύει κάποιους εισακτέους, αλλά σε κάθε περίπτωση, το Τμήμα στη Σύρο, λειτουργεί 23 χρόνια και έχει σημαντική παραγωγή αποφοίτων που ουσιαστικά αποτελούν την κοινότητα των σχεδιαστών προϊόντων και συστημάτων στην Ελλάδα”.

Προσθέτει, μάλιστα, πως “οι απόφοιτοι έχουν μία εξαιρετική πορεία και τους παρακολουθούμε πολύ στενά. Συνεργαζόμαστε με πολλούς εξ αυτών για τεχνικά έργα ή έρχονται και κάνουν μαθήματα ως προσκεκλημένοι”, καθώς όπως επισημαίνει, “είναι πολύ σημαντικό να βλέπουν οι σημερινοί φοιτητές την πορεία των αποφοίτων γιατί μπορούν να δουν μία ενδεχόμενη δική τους σταδιοδρομία”.

Ο κ. Κουτσαμπάσης σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων του ΤΜΣΠΣ, υπενθυμίζει πως “από φέτος έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ). Αυτό πάντα το ζητούσαμε και πλέον υπάρχει η δυνατότητα ένταξής τους σε αυτό”.

Ερωτηθείς για το αν το Τμήμα αποτελεί πρώτη επιλογή για πολλούς εισακτέους, απαντά συγκεκριμένα: “Αυτό που παρατηρούμε είναι πως πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν το Τμήμα ως πρώτη ή και δεύτερη επιλογή. Αυτό δείχνει πως είναι μία συνειδητή επιλογή. Πέρα από τη βάση που είναι χαμηλή και είναι χαμηλή για όλα τα περιφερειακά Τμήματα της Ελλάδος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλούς φοιτητές που έρχονται με υψηλή βαθμολογία. Φέτος η υψηλότερη βαθμολογία ήταν στο 16,5. Πολύ αξιόλογη. Άρα, είναι συνειδητή επιλογή τους”.

Η πιο δύσκολη χρονιά για εύρεση σπιτιών”

Επί του θέματος και ειδικότερα για το σοβαρό πρόβλημα εύρεσης κατοικιών φέτος, ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, προσθέτει τα εξής: “Η αλήθεια είναι πως φέτος, η κατάσταση είναι η δυσκολότερη όλων των εποχών. Είναι πιο δύσκολη συγκριτικά με πέρυσι. Αν και(!) την περυσινή χρονιά, υπήρξε πολύ δύσκολη κατάσταση. Στην περίοδο της πανδημίας, τα πράγματα είχαν κάπως “κοπάσει”. Αυτό που εισπράττουμε όμως εμείς φέτος είναι ότι οι γονείς από τώρα αναζητούν με μεγάλη αγωνία σπίτια για τα παιδιά τους. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές και υπερβολικές. Δυστυχώς... Και δεν είναι μόνο το ενοίκιο που τους απασχολεί, αλλά και οι λογαριασμοί ρεύματος. Έχουν αυξηθεί πολλά πράγματα και το ενοίκιο είναι ένα σημαντικό θέμα, ανάμεσα σε όλα αυτά που πρέπει να καλύπτουν οι γονείς”, περιγράφει συγκεκριμένα, θίγοντας και το ζήτημα του χρόνου κατά το οποίο οι φοιτητές καλούνται να… ξεσπιτωθούν, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να εκμεταλλευθούν τουριστικά τα ακίνητα. “Επίσης, μία σημαντική παράμετρος είναι πως πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν από τους φοιτητές να ενοικιάσουν το σπίτι για εννιά μήνες ή για δέκα μήνες μέσα στον χρόνο, για να το εκμεταλλευθούν τουριστικά το υπόλοιπο διάστημα. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική”, συμπληρώνει, εξηγώντας μάλιστα πως, “οι απόλυτα αναγκαίες υποχρεώσεις των φοιτητών είναι από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Άρα, δέκα μήνες πρέπει να είναι στη Σύρο”. Προσθέτει όμως πως, “πολλοί φοιτητές εργάζονται το καλοκαίρι στο νησί, μένουν εδώ, συμμετέχουν σε φεστιβάλ, σε θερινά σχολεία και συνέδρια, άρα, η ανάγκη των φοιτητών είναι να μένουν όλον τον χρόνο. Αυτό δυστυχώς για κάποιους δεν είναι εφικτό”.

Δεδομένης της κατάστασης, ο κ. Κουτσαμπάσης επισημαίνει πως, “από την πλευρά μας, κάνουμε έκκληση προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών του νησιού, να υποστηρίξουν τους φοιτητές γιατί πέρα από την οικονομική συνδρομή που έχουν στο νησί, έχουν και μία πολιτιστική συνδρομή, επειδή συμμετέχουν σε πολλά φεστιβάλ. Για παράδειγμα στο Animasyros. Αυτό σαν γεγονός, ίσως είναι κάπως “αθόρυβο”, αλλά είναι κάτι που συμβαίνει”.

Αναμονή για την Πανεπιστημιούπολη

Με φόντο το σενάριο ανάπτυξης ενός μικρού αριθμού κλινών στον χώρο που προορίζεται για Πανεπιστημιούπολη στη Σύρο – υπό την προϋπόθεση πως πρωτίστως θα καλυφθούν οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του ΤΜΣΠΣ -, ο κ. Κουτσαμπάσης ευχαριστεί δημόσια για μία ακόμη φορά τον δήμαρχο. “Συζητώ με τον κ. Λειβαδάρα για το θέμα της παραχώρησης και θέλω να τον ευχαριστήσω για τη στάση του. Έχει αναφέρει πως ο σκοπός του είναι να υποστηρίξει το Πανεπιστήμιο και να παραχωρήσει τον χώρο του στρατοπέδου που θα διατεθεί στον Δήμο. Και με το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί, φαίνεται πως ο λόγος για τον οποίον θα παραχωρηθεί είναι το Πανεπιστήμιο. Γνωρίζω πως είναι μία γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Πιστεύω θα προχωρήσουμε καλά”, τονίζει, καταλήγοντας στις δηλώσεις του στην εφημερίδα.