Σημαντικές παρουσίες και συγκινητικές ομιλίες στα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου Λυκείου

Άνοιξε τις πύλες του το Βαμβακάρειο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «Δελασάλ»

Με το γενικό σύνθημα να είναι ότι, "η κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σχολείου αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός σε κάθε τοπική κοινωνία", πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, τα εγκαίνια του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Δελασάλ» Σύρου. Κατά τη διάρκεια της λαμπερής εκδήλωσης υπήρξαν συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές, με ανθρώπους που έχουν άρρηκτη σχέση με τα Εκπαιδευτήρια.

Το κτήριο του νέου Λυκείου είναι χτισμένο με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές και με τέτοιο επιστημονικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να παρέχει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τις δυνατότητες να δημιουργούν, να καινοτομούν, να εμπνέονται και να ακολουθούν τις εξελίξεις των σύγχρονων απαιτήσεων της εποχής.

Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια

Στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν το "παρών" πλήθος κόσμου, μαθητές, γονείς, καθηγητές αλλά και ο υπηρεσιακός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Ιωάννης Βλάσσης, όπως, επίσης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Εκκλησίας, οι οποίοι μίλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δίνοντας τις δικές τους ξεχωριστές ευχές για τη λειτουργία του νέου σχολείου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βραδιάς, τιμήθηκαν τέσσερις σημαντικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτηρίων «Δελασάλ».

Εγκαίνια του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου

Δημοσιεύτηκε από Κοινή Γνώμη στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023

Σ. Κανελλοπούλου: "Δικαιωματικά το νέο Λύκειο ονομάζεται Bαμβακάρειο"

Αρχικά το λόγο πήρε η πρόεδρος του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.), Σταυρούλα Κανελλοπούλου, η οποία όντας αρκετά συγκινημένη, μίλησε για τη σημαντική αυτή ημέρα που ένα νέο σημαντικό σχολείο ανοίγει, λέγοντας ότι “τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου αποτελούν πλέον μία σύγχρονη ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μονάδα, υψηλών προδιαγραφών και εκφράζουν στην πράξη το όραμα του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, για παροχή μόρφωσης και ανθρωπιστικής και χριστιανικής αγωγής στα παιδιά και τους νέους. Το νέο μας Λύκειο αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την δυναμική που διέπει την Λασαλιάνη εκπαιδευτική αποστολή στην Ελλάδα και η οποία χάρη στον ζήλο, την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό πολλών ανθρώπων, δημιουργεί νέες προοπτικές και απαντά σε νέες προκλήσεις”. Παράλληλα η κ. Κανελλοπούλου, αναφέρθηκε και στον σημαντικό δωρητή που βοήθησε να δημιουργηθεί το νέο Λύκειο, τονίζοντας ότι “ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το μεγάλο δωρητή μας, Βασίλειο Βαμβακάρη, απόφοιτο του σχολείου μας του Saint-Paul στον Πειραιά και γιο του αείμνηστου Μάρκου Βαμβακάρη, o οποίος δεν έπαψε να στηρίζει οικονομικά τις προσπάθειές μας. Δικαιωματικά λοιπόν το νέο Λύκειο ονομάζεται Bαμβακάρειο.”

Επίσκοπος Καθολικής Εκκλησίας: "Η σημερινή γιορτή έχει δύο πτυχές"

Έπειτα τον λόγο πήρε ο επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, π. Πέτρος Στεφάνου, ο οποίος, αφού διάβασε κάποια από τα σημαντικά λόγια του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, υποδέχθηκε με θερμά λόγια το νέο Λύκειο, σημειώνοντας ότι "η σημερινή γιορτή έχει δύο πτυχές, να εγκαινιάσουμε τα νέα κτήρια που στεγάζουν το ολοκληρωμένο πλέον Βαμβακάρειο Λύκειο και να τιμήσουμε την προσφορά των αδερφών των χριστιανικών σχολείων, στην χριστιανική μόρφωση των παιδιών της πατρίδας μας. Στέκομαι ιδιαίτερα στη δεύτερη πτυχή, χωρίς την οποία δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα. Οι αδερφοί των χριστιανικών σχολείων δεν θα είναι μόνο καλοί εκπαιδευτικοί αλλά μοναχοί εκπαιδευτικοί, δηλαδή άτομα δοσμένα στον Θεό και στα παιδιά. Εύχομαι καλή πορεία για το καινούργιο σχολείο και πρόοδο σε όλα τα επίπεδα για τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά και τις οικογένειές τους." 

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η επιστολή του Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β', η οποία διαβάστηκε από τον πάτερ Νικόλαο Γαβαλά. Μεταξύ άλλων η επιστολή, ανέφερε, "Την αναγκαία συνθήκη και προαπαιτούμενο για την κοινωνική ανάπτυξη, ειρήνη και ευημερία διαπίστωσε και ο Ιωάννης Βαπτιστής Δελασάλ, ο οποίος με αφορμή την ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση στη Γαλλία, ίδρυσε το 1681, το τάγμα των αδελφών των χριστιανικών σχολείων με στόχο την καλλιέργεια και την διάδοση της παιδείας. Στόχο τον οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα διακονήσει και το νέο Λύκειο, οι εγκαταστάσεις του οποίου εγκαινιάζονται σήμερα. "

Εγκαίνια του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου - Ο αγιασμός του νέου Λυκείου

Δημοσιεύτηκε από Κοινή Γνώμη στις Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2023

Γ. Λεονταρίτης: "Όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μία φυλακή"

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος ανεβαίνοντας στο βήμα, είπε, ότι, "έχει ακουστεί μία φράση η οποία ηχεί σκληρά αλλά αποτυπώνει την αλήθεια, η οποία λέει "όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μία φυλακή". Το ισχυρότερο όπλο για να έχουμε μία ευνομούμενη κοινωνία είναι η παιδεία. Για αυτό λοιπόν θέλω να εκφράσω, τα συγχαρητήρια μου στους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος και σε αυτούς που το υλοποίησαν."

Από την πλευρά του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το μήνυμα μετέφερε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Ειρήνη Δράκου, η οποία ήταν σύντομη και περιεκτική, επισημαίνοντας ότι “είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη ως παλιά εκπαιδευτικός και εκπροσωπώντας τον Δήμο, να ευχηθώ καλορίζικο και να έχετε καλή πορεία και σε αυτό το σχολείο. Σαν Συριάνη σας γνωρίζω από τη μέρα που γεννήθηκα και μπορώ να πω ότι είστε η ιστορία του τόπου μας. Γνωρίζω πολύ καλά τα εκπαιδευτικά σας εργαλεία, την ποιότητα των εκπαιδευτικών σας, τα παιδιά που έρχονται και εύχομαι να συνεχίσετε να κρατάτε ψηλά το επίπεδο του σχολείου. Αυτό βοηθά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, η δημόσια την ιδιωτική και το αντίστροφο, να συνεργάζονται και να τραβάνε και οι δύο όσο ψηλότερα γίνεται. Καλορίζικο και καλή επιτυχία.” Έπειτα, τον λόγο πήρε ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κυκλάδων, Ξενοφώντας Βαμβακερός, ο οποίος ευχήθηκε και από την πλευρά του επιτυχημένη πορεία στο νέο Λύκειο, ενώ διαβάστηκε και επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση.

 

Δ. Μεσσάρης: "Αυτή η μέρα σαν αποτέλεσμα είναι μία γιορτή"

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, Διονύσης Μεσσάρης, ο οποίος σε όλες του τις φράσεις μιλούσε με υπερηφάνεια για όσα έχουν πετύχει τα Εκπαιδευτήρια Δελασάλ, αλλά και για όσα έρχονται στο μέλλον. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι, "αυτή η μέρα σαν αποτέλεσμα είναι μία γιορτή. Αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας, στην οποία έχουν συμβάλλει πάρα πολλοί άνθρωποι. Σήμερα λοιπόν είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες ενός τόπου και μάλιστα ενός μικρού νησιού. Εγκαινιάζουμε το νέο κτήριο του Λυκείου μας, αλλά συγχρόνως σας παρουσιάζουμε το νέο σχολείο, ολοκληρωμένο και με όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες που πλέον δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και παρόλο που δεν θα σας το πω,  έχουμε να κάνουμε και κάτι ακόμα. Το νέο αυτό σχολείο διαθέτει τις γερές βάσεις των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ, που αποτελούν φωτεινά παραδείγματα παιδείας, αρχών, αξιών και ποιοτικής εκπαίδευσης σε ολόκληρο τον κόσμο." 

Στη συνέχεια, διάβασε τον λόγο, το μεγάλου χορηγού του νέου σχολείου, Βασίλη Βαμβακάρη, ο οποίος για λόγους υγείας, δεν βρέθηκε στην εκδήλωση. Στο μήνυμα του, έλεγε: "Εύχομαι καλορίζικο το νέο Βαμβακάρειο Λύκειο Και με μεγάλες επιτυχίες των μαθητών. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα δώρο για τα παιδιά του νησιού και θα ζωντανεύει στη μνήμη του μεγάλου Μάρκου μας." 

Γ. Βακόνδιος: "Είναι πολλά που μπορούμε να καταφέρουμε αρκεί να το θέλουμε και να προσπαθούμε συλλογικά"

Στη συνέχεια, ο κ. Μεσσάρης κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων & Φίλων των εκπαιδευτηρίων “Δελασάλ”, Γιώργο Βακόνδιο, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Ο κ. Βακόνδιος, μεταξύ άλλων, είπε πως, "έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο αδερφός Μάριος μας προέτρεψε στην ίδρυση Συλλόγου Φίλων και Αποφοίτων το 2008. Στην πορεία έμελλε αυτός ο Σύλλογος να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό και τον καταλύτη των διαδικασιών και διεργασιών της μεταμόρφωσης, του οικονομικά προβληματικού δημοτικού σχολείου, σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό που θέλω στη σημερινή γιορτή, μέρα των εγκαινίων, του ολοκληρωμένου πλέον Λυκείου μας και των περιφερειακών δομών του, είναι να σταθώ στη συνολική προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων μας. Όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί αυτό το δημιούργημα που πλέον είναι ικανό να εμφανίσει δυναμικά, Το κοινωνικό του πρόσωπο στο νησί μας, Στηρίζοντας τα παιδιά, τους νέους και τις νέες, στην προσπάθειά τους για μάθηση, αλλά το σημαντικότερο, στην Διάπλαση του χαρακτήρα τους και την ανάδειξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τους. Είναι πολλά που μπορούμε να καταφέρουμε αρκεί να το θέλουμε και να προσπαθούμε συλλογικά."

Τιμήθηκαν τέσσερις σπουδαίοι Φρερ

Λίγο πριν το κλείσιμο των ομιλιών και πριν τα επίσημα εγκαίνια, ο κ. Μεσσάρης κάλεσε για να τιμηθούν τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες για τα σχολεία Δελασάλ και την ιστορία τους. Καλώντας τους ανέφερε, ότι “είναι τέσσερις σημαντικοί Φρερ που δεν επιθυμούν τη δημοσιότητα, αλλά με υπομονή, συνέπεια και σκληρή εργασία αποτελούν τους θεματοφύλακες των αρχών και αξίων που καλούμαστε όλοι εμείς να υπερασπιστούμε. Αυτοί δεν ήταν άλλοι από τον Φρερ Φραγκίσκο, Φρερ Νικόλαο Πρίντεζη, τον Φρερ Νίκο Πρίντεζη και τον Φρερ Μάριο Καπέλλα”.

Μετά τις ομιλίες και τις τιμητικές βραβεύσεις, ακολούθησε το μουσικό μέρος τις βραδιάς με το "Εν Χορδαίς & Οργάνοις" να γεμίζει τα εκπαιδευτήρια με μελωδίες του Μάρκου Βαμβακάρη, το επώνυμο του οποίου, θα φέρει και το νέο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός, το παραδοσιακό κόψιμο της κορδέλας και περιήγηση στους χώρους του υπερσύγχρονου Λυκείου. 

Στο τέλος της βραδιάς ακολούθησε γεύμα στον προαύλιο χώρο, με πολλές συζητήσεις μεταξύ των παρευρισκόμενων.