Εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

12 δράσεις για το περιβάλλον από το ΚΕΠΕΑ Σύρου - Ερμούπολης

  • Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου, 2023 - 06:16

Την υλοποίηση δια ζώσης 12 εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2023, προγραμματίζει για μία ακόμη σχολική χρονιά το  Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Σύρου – Ερμούπολης. Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων.

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης καλεί τους εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν με το τμήμα τους ένα από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα να υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέχρι την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 στην παρακάτω φόρμα αίτηση: https://forms.gle/u8fVXiwEGkRRhotz7

“Εμείς από πέρυσι που ξεκινήσαμε προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε στα προγράμματά μας θέματα που να έχουν τόσο τοπικό χαρακτήρα, όσο και παγκόσμιο. Έτσι κάποια προγράμματα είναι πιο επικεντρωμένα στην περιοχή μας τις Κυκλάδες, όπως είναι η Γυάρος, αλλά και το πρόγραμμα για τα πετρώματα και τα αρώματα, όπου μιλάμε για τον γεωλογικό θησαυρό της Απάνω Μεριάς. Και βέβαια, υπάρχουν και προγράμματα για την κλιματική αλλαγή, που αφορούν για παράδειγμα τη διαχείριση του νερού και την κυκλική οικονομία, δηλαδή που ζητήματα παγκόσμια”, τονίζει στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος του ΚΕΠΕΑ Σύρου - Ερμούπολης, Χρήστος Κόλλιας.

Τα δια ζώσης προγράμματα του ΚΕΠΕΑ για αυτήν την περίοδο είναι ημερήσια και υλοποιούνται πρωινές ώρες, από τις 9:00 έως τις 12:30, ή απογευματινές για τα εσπερινά σχολεία. Η ημερομηνία της δια ζώσης επίσκεψης θα οριστεί μετά από επικοινωνία του σχολείου με την παιδαγωγική ομάδα του ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης.
Αναλυτικά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Σύρου είναι τα εξής:

1. Η ζωή μας κύκλους κάνεις
Πρακτικές και πολιτικές κυκλικής οικονομίας και εφαρμογές της στη σχολική ζωή, επαναχρησιμοποίηση, upcycling, καινοτόμες ιδέες.

2. Το μικρό είναι όμορφο
Ο έρωτας λουλουδιών και εντόμων, η σημασία της βιοποικιλότητας και της επικονίασης.

3. Πετρώματα και αρώματα
Γνωριμία με την Απάνω Μεριά της Σύρου, τους γεωλογικούς σχηματισμούς αλλά και τα προϊόντα της, τα χόρτα της, του καρπούς της, τα ζωντανά της.

4. Γυάρος, καταφύγιο άγριας ζωής
Ένα ταξίδι στο χρόνο που συνδυάζει την αγριότητα που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος με την ηρεμία της άγριας φυσικής ζωής και την ανάγκη να διατηρηθεί όπως είναι.

5. Οάσεις σκοτεινών και ήσυχων ουρανών
Ένας συνδυασμός επιστήμης, τεχνολογίας, αλλά και μυθολογίας με όχημα την φαντασία και την πρώιμη παρατήρηση.

6. Πού έκανε πικνίκ ο Ποσειδώνας
Ένα πρόγραμμα για τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, την Posidonia oceanica τον “γνωστό άγνωστο” των μεσογειακών θαλασσών.

7. Η φάρμα των φαρμάκων
Ένα πρόγραμμα για το φαρμακείο της φύσης. Γνωρίζουμε τα βότανα και τα θεραπευτικά φυτά.

8. εγ-ΚΛΙΜΑ και τιμωρία
Ένα πρόγραμμα ανάμεσα στη δυστοπία και την ουτοπία. Πρωταγωνίστρια η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή με τις αφύσικες τραγικές συνέπειές της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. New media art, μικροπειράματα, story-telling, δραματοποιήσεις, αγώνες λόγων.

9. Τα πάντα Tree
Μπορούμε να “ξαναπρασινίσουμε” τις μικρές και μεγάλες Κυκλάδες; Η συνέχεια του “Κάντο όπως ο Αμερικάνος”…

10. Το νερό νεράκι
Η διαχείριση των υδάτινων πόρων, οι μονάδες αφαλάτωσης, η αύξηση της συγκράτησης του νερού στο υπέδαφος, τα πηγάδια και οι στέρνες, η λειψυδρία...

11. Άγριες παιδαγωγικές
Μονοπάτια, διαβίωση στην ύπαιθρο, χαρτογραφήσεις, παιχνίδια… για άγρια νιάτα!

12. Του χρόνου τα αζιμούθια
Με τις πυξίδες στο χέρι κατευθυνόμαστε στον χώρο… και στον χρόνο!

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα «Γυάρος, καταφύγιο άγρια ζωής τότε και τώρα» απευθύνεται μόνο στη Δευτεροβάθμια. Το πρόγραμμα «Έγ-ΚΛΙΜΑ και τιμωρία» απευθύνεται σε παιδιά Ε’ και Στ’ Δημοτικού από την Πρωτοβάθμια και σε όλες τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Στόχος μας είναι να φτιαχτεί μία γκάμα προγραμμάτων, στα οποία οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να βρουν σε αυτά κάτι που να το μεταφέρουν στα παιδιά και όλοι μαζί να ασχοληθούν με ένα συγκεκριμένο θέμα. Να προσελκύσουμε, δηλαδή, όσους περισσότερους καθηγητές και δασκάλους να ασχοληθούν με περιβαλλοντικά θέματα, να παρακινήσουμε τα σχολεία να φτιάξουν περιβαλλοντικές ομάδες. Το να έρθει στο Κέντρο μία φορά ένα σχολικό τμήμα είναι μεν πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον για τα παιδιά, όμως σημαντικότερο είναι αυτή η επίσκεψη να δώσει την αφορμή, ώστε συνεχιστούν και μετά οι περιβαλλοντικές δράσεις τους, τόσο μέσα, όσο και έξω από τα σχολεία”, επισημαίνει ο κ. Κόλλιας.

Μάλιστα, η ανταπόκριση των σχολείων, όχι μόνο της Σύρου, αλλά και από άλλα νησιά των Κυκλάδων για τα προγράμματα του  ΚΕΠΕΑ Σύρου – Ερμούπολης είναι τόσο μεγάλη, που η περίοδος πραγματοποίησής του θα επιμηκυνθεί και μετά τα Χριστούγεννα.

“Η ανταπόκριση των σχολείων στα προγράμματά μας είναι άκρως ικανοποιητική, το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα Κέντρα της χώρας με τα οποία επικοινωνώ. Φέτος, οι αιτήσεις που έχουν έρθει για τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι περίπου 45 με 50 και όπως φαίνεται δεν θα μπορέσουμε να τις καλύψουμε όλες, οπότε προβλέπω να πηγαίνουμε και μετά τα Χριστούγεννα. Οι περισσότερες αιτήσεις είναι από σχολεία της Σύρου, όπου είναι πιο εύκολο να έρθουν τα παιδιά. Έχουμε, ωστόσο, σχολεία από Μύκονο, Τήνο και Άνδρο, τα οποία έχουν εκφράσει την επιθυμία να έρθουν και να παρακολουθήσουν τα προγράμματα”, σημειώνει ο  Χρήστος Κόλλιας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη περίοδος υλοποίησης των προγραμμάτων, μετά από την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.