Ανασκόπηση 2023

Αισιόδοξες εικόνες κυριάρχησαν στον τομέα της εκπαίδευσης το 2023

Σημαντικές διακρίσεις και συγκινησιακές εκδηλώσεις αφήνει πίσω του ως κληρονομιά το 2023, στον σημαντικό τομέα της εκπαίδευσης. Παράλληλα, η αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, που ήταν το θετικό, αλλά και οι μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών, που ήταν το αρνητικό, περιγράφουν ιδανικά την εικόνα των Κυκλάδων τη χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Επίσης, τη χρονιά που έφυγε, ξεχώρισαν τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, σε μία λαμπερή εκδήλωση.

Ιανουάριος

28/1: Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της γλυπτικής, να δημιουργήσουν ψηφιακά έργα με έμπνευση από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη, Γιανούλη Χαλεπά, και να διεκδικήσουν έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο τους, είχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων που θα συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Ψηφιακό Μαθητικό Διαγωνισμό «Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς», που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση.

Φεβρουάριος

15/2: Ο Δήμος Μυκόνου με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σε θέματα ανακύκλωσης έθεσε σε λειτουργία την σχολική διαδικτυακή πλατφόρμα ανακύκλωσης, Followgreen – Greenschools. Παράλληλα άρχισε και ο Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία του Δήμου. Η σχολική δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και την ΑΦΗΣ Α.Ε.

Μάρτιος

6/3: Λίγες μόνο ημέρες μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχησε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι μαθητές των σχολείων στις Κυκλάδες εξέφρασαν την οργή τους αλλά και τα αμέτρητα “γιατί”, μέσω των μηνυμάτων που απέστειλαν, τοποθετώντας τις σάκες τους, τη μία δίπλα στην άλλη, για να σχηματίσουν τις φράσεις που βρισκόντουσαν στα χείλη όλων, από το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου.

29/3: Μέσα σε ένα άκρως συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Δελασάλ” των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, τιμητική εκδήλωση για την πολυετή προσφορά του αδελφού Φραγκίσκου Βαρθαλίτη, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων & Φίλων των εκπαιδευτηρίων “Δελασάλ”. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από ανθρώπους, που υπήρξαν, είτε μαθητές, είτε συνεργάτες του αδελφού Φραγκίσκου και όλοι είχαν να περιγράψουν όμορφες αναμνήσεις από τον ίδιο.

Απρίλιος

6/4: Μία όμορφη είδηση έφτασε από μαθητές της Μυκόνου, που απέδειξαν και πάλι την ελπίδα και τη φωτεινότητα αυτού του τόπου. Συγκεκριμένα, ομάδα μαθητών, από το 1ο Γενικό Λύκειο Μυκόνου, εκπροσώπησαν το νησί σε μία πανελλήνιας εμβέλειας διοργάνωση, με τίτλο "Young Business Talents" και κατάφεραν στον όμιλο τους, να καταλάβουν την πρώτη θέση. Τα πρόσωπα των παιδιών γέμισαν χαρά και υπερηφάνεια, και το ίδιο ένιωσαν, οι καθηγητές και οι γονείς τους, αλλά και άπαντες στο νησί.

Μάιος

5/5: Μία ιδιαίτερα σημαντική διάκριση πέτυχε το ΕΠΑΛ Σύρου ,το οποίο κατάφερε να είναι ένα από τα 6 σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε σύνολο 54 αιτήσεων, στο οποίο απονεμήθηκε διαπίστευση ERASMUS+, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για Διαπίστευση έτους 2022, στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. H διαπίστευση έχει ισχύ έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2027 και προσφέρει για τα επόμενα χρόνια στο σχολείο, απλουστευμένη πρόσβαση και ειδική χρηματοδοτική μεταχείριση σε προγράμματα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.

Ιούνιος

21/6: Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε με εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να λαμβάνουν μέρος από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα “Ennuino” από τη Σύρο. Οι μαθητές Παναγιώτης και Σοφία Ζερβού, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μανώλη Αργυρό ευαισθητοποιημένοι με το θέμα της ελλιπούς συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία σκέφτηκαν «να ενώσουν την πολιτισμική κληρονομιά με την τεχνολογία και το παιχνίδι με την προσφορά βοήθειας προς τον συνάνθρωπο» και κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κατάλληλο για άτομα με κινητικά προβλήματα, στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν, δίνοντας φωνητικές εντολές.

Ιούλιος

19/7: Το Βαμβακάρειο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, αφού αξιολογήθηκε για τη δράση του στο πλαίσιο του προγράμματος European Parliament School Ambassadors, συγκαταλέχτηκε για πρώτη φορά το 2023 στα σχολεία από όλη την Ελλάδα που αναγορεύονται Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σκοπός του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό και τις αξίες της δημοκρατίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορούν οι νέοι να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αύγουστος

14/8: Με τον “κυκλώνα” της τουριστικής εκμετάλλευσης των κατοικιών στη Σύρο, έρχονται αντιμέτωποι οι 120 εισακτέοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) και οι οικογένειές τους, καθώς αναζητούν σπίτια για ενοικίαση, χωρίς να έχουν άμεσα κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Σεπτέμβριος

15/9: Την ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Γυμνασίου στη Σύρο, έθεσε στο προσκήνιο η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ), Ειρήνη Δράκου μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, σε συνέχεια αιτημάτων που γίνονται προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και προς την Ένωση Γονέων, η οποία συμμετέχει στην αρμόδια δημοτική Επιτροπή. Η κ. Δράκου υποστήριξε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ανοίξει ο σχετικός διάλογος μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών, αφού η Σύρος αποτελεί τη μοναδική πρωτεύουσα νομού στη χώρα, που δεν διαθέτει Μουσικό Σχολείο.

16/9: Με το γενικό σύνθημα: "Η κατασκευή και λειτουργία ενός νέου σχολείου αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός σε κάθε τοπική κοινωνία", πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ΒΑΜΒΑΚΑΡΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου. Στην εκδήλωση των εγκαινίων έδωσαν το "παρών" πλήθος κόσμου, μαθητές, γονείς, καθηγητές αλλά και εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής αλλά και της Εκκλησίας, οι οποίοι μίλησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δίνοντας τις δικές τους ξεχωριστές ευχές για τη λειτουργία του νέου σχολείου.

Οκτώβριος

12/10: Πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ιδρύματος στη Μυτιλήνη, η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από την τέως Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, στο νέο Πρύτανη, Καθηγητή Δημήτρη Παπαγεωργίου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και θρησκευτικών αρχών, καθώς και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας.

Νοέμβριος

15/11: Ένα νέο υπερσύγχρονο δημοτικό σχολείο ανήκει και επίσημα πλέον στους πολίτες της Άνδρου και κυρίως στους μικρούς μαθητές, καθώς πραγματοποιήθηκαν τα λαμπερά εγκαίνια του νέου δημοτικού σχολείου της Χώρας, με πλήθος κόσμου να τιμά την εκδήλωση με την παρουσία του. Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο έργο της τετραετίας που τελειώνει και σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό, από όσα πραγματοποίησε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Δεκέμβριος

1/12: Την έκδηλη ανησυχία του θέλησε να εκφράσει με την επιστολή διαμαρτυρίας που συνέταξε και απέστειλε στον υπουργό Παιδείας, ο Σύλλογος Γονέων του Γενικού Λυκείου Θήρας. Στη συγκεκριμένη επιστολή οι γονείς αναφέρονται στην έλλειψη εκπαιδευτικών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που υφίσταται από την αρχή της χρονιάς στο σχολείο τους. Η απάντηση από το Υπουργείο δεν άργησε να έρθει, η οποία παρόλα αυτά δεν φαίνεται να δίνει άμεση λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων, αλλά ουσιαστικά αναφέρεται στους λόγους που αυτές υπάρχουν ακόμα.