Χρήστος Κόλλιας: “Οι συνεργασίες μας ως εταίροι σε ευρωπαϊκά και μη προγράμματα, εξασφαλίζουν πόρους και ανοίγουν νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες”

Δύο νέες δράσεις για το περιβάλλον από το ΚΕΠΕΑ Σύρου

Δύο νέα προγράμματα με επίκεντρο το περιβάλλον, προετοιμάζει αυτή την περίοδο το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Σύρου.

Πρόκειται για συνεργασίες και συμπράξεις τόσο με ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω του Erasmus, όσο και με το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και οι οποίες έχουν ως αναφορά το νερό και την ανακύκλωση των πλαστικών αποβλήτων των νησιών.

Τόσο για τα προγράμματα, όσο και για τα οφέλη που αποκομίζονται από αυτά, αναφέρθηκε στην “Κοινή Γνώμη”, ο προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ, Χρήστος Κόλλιας.

Saving our water

Και τα δύο προγράμματα, όπως είπε ο κ. Κόλλιας, πέρα από τον διεθνή και πανελλήνιο χαρακτήρα που μπορεί να έχουν με τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων, είναι και θέματα αιχμής για τη Σύρο.

“Επομένως όταν μας προτάθηκε η συμμετοχή μας σε αυτά τα δύο προγράμματα με αυτό το θέμα, αδράξαμε την ευκαιρία έτσι ώστε και να μάθουμε περισσότερα, αλλά και εμπλακούμε στην παραγωγή ενός αποτελέσματος, με σκοπό αυτό να προωθηθεί στην τοπική κοινότητα της Σύρου”, σημείωσε ο κ. Κόλλιας.

Η δράση “Saving our water” είναι ένα πρόγραμμα Erasmus, στο οποίο συντονιστής είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη συμμετοχή έξι εταίρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία.

“Στο εκπαιδευτικό κομμάτι εντάσσεται ένα δημοτικό σχολείο της Βουλγαρίας και στόχος είναι να παραχθεί ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με το νερό, με μία ευρεία θεματολογία 25 ενοτήτων από τον κύκλο του συγκεκριμένου αγαθού, μέχρι τη διαχείρισή του και τον υδροφόρο ορίζοντα”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι “το παραδοτέο υλικό θα έχει για κάθε μία από αυτές τις ενότητες, ένα πρόγραμμα σπουδών, video και δραστηριότητες που στηρίζονται στην τεχνολογία, όπως την ρομποτική. Ένα ολοκληρωμένο δηλαδή πρόγραμμα που θα μεταφραστεί σε τρεις γλώσσες, Αγγλικά, Ελληνικά και Βουλγαρικά και θα διατεθεί στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι καθηγητές πάνω σε αυτό το υλικό θα μπορούν να στηρίξουν το δικό τους μάθημα με πολλές επιλογές και με θέμα το νερό”.

Re Cyclades

Για το δεύτερο πρόγραμμα με θέμα “Re Cyclades”, στο οποίο μετέχει το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης στην ομάδα έργου του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο προϊστάμενος του Εκπαιδευτικού Κέντρου Σύρου, Χρήστος Κόλλιας, επεσήμανε ότι πρόκειται για μία δράση που έχει έναν τοπικό χαραχτήρα, καθώς συμμετέχουν σε αυτό και το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς.

“Το θέμα του έχει σχέση με την ανακύκλωση του πλαστικού και έχει ως στόχο την προώθηση της ανακύκλωσης αυτού του υλικού στα νησιά μας”, δήλωσε ο κ. Κόλλιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο εκπαιδευτικό κομμάτι πάνω στο οποίο θα ασχοληθεί το ΚΕΠΕΑ.

“Έχουμε ως αποστολή να προωθήσουμε την ανακύκλωση μέσω της δημιουργίας μίας πράσινης «γωνιάς» στα σχολεία. Επίσης να «τρέξουμε» έναν διαγωνισμό σε όλα τα σχολεία των Κυκλάδων σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά και να παραχθεί ένα εκπαιδευτικό αποτέλεσμα με οπτικοακουστικό υλικό που να απευθύνεται και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δηλαδή, στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά και στα λύκεια των νησιών και με σκοπό αυτό το υλικό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους καθηγητές”, τόνισε στην εφημερίδα.

Για αυτό το σκοπό και σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΚΕΠΕΑ, θα δημιουργηθεί στη Σύρο ένα εργαστήριο ανακύκλωσης πλαστικού, όπου θα είναι επισκέψιμο από τους μαθητές

Ο κ. Κόλλιας υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να γίνονται κοινωνοί των περιβαλλοντικών θεμάτων, κάτι που είναι άλλωστε είναι και ο σκοπός του Κέντρου Εκπαίδευσης της Σύρου, τονίζοντας, μάλιστα, ότι αυτό αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα για το ΚΕΠΕΑ.

“Πόσο μπορούμε να το επιτύχουμε μέσω όλων των δράσεων, είναι κάθε φορά ένα στοίχημα το οποίο καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι και η εργασία μας, βασίζεται σε αυτό. Καθημερινά μας επισκέπτεται και ένα σχολείο και έχουμε ως στόχο τα παιδιά να φύγουν από το Κέντρο  έχοντας τουλάχιστον ένα ερωτηματικό πάνω στο θέμα του περιβάλλοντος και μία καλύτερη διάθεση στο να γίνουν μέρος της λύσης του. Για να το πετύχουμε δεν φθάνει μόνο μία επίσκεψη. Χρειάζεται και δουλειά από το σχολείο και από την οικογένεια και από τα ΜΜΕ και από την πολιτεία. Νιώθουμε ότι γινόμαστε κομμάτι μίας διαδικασίας”, ανέφερε ο κ. Κόλλιας.

Χωρίς χρηματοδότηση το ΚΕΠΕΑ

Παράλληλα, ο κ. Κόλλιας μίλησε και για τις συνεργασίες του ΚΕΠΕΑ με τους φορείς, αλλά και ως εταίρος σε ευρωπαϊκά προγράμματα, αναλύοντας τους στόχους που προκύπτουν από αυτές.

Σταχυολογώντας τους, είπε ότι ο πρώτος στόχος είναι καθαρά οικονομικός, καθώς το ΚΕΠΕΑ δεν έχει καμία θεσμική χρηματοδότηση.

“Το κράτος δεν έχει χρήματα για όλα τα ΚΕΠΕΑ. Για εμάς ειδικά που ξεκινήσαμε τον Απρίλιο του 2022, η χρηματοδότηση υπήρξε μόνο για δύο μήνες. Από τα δύο χρόνια που λειτουργούμε, μόνο δύο μήνες έχει δοθεί χρηματοδότηση. Και όταν λέω χρηματοδότηση δεν εννοώ χρήματα. Μας δόθηκαν καθαριστικά, ένας φορητός υπολογιστής, ένα τάμπλετ και κάποια υλικά για τα εργαστήριά μας. Ένα κέντρο που δουλεύει καθημερινά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς τα ανάλογα αναλώσιμα. Φανταστείτε δεν μας έχουν προμηθεύσει ούτε γραφική ύλη, όπως στυλό, γόμες κλπ.

Επομένως, μέσω αυτών των προγραμμάτων, Erasmus και Πράσινο Ταμείο, προσπαθούμε να αποκτήσουμε κάποιο εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να δουλέψει το ΚΕΠΕΑ”, υποστήριξε.  

Ο δεύτερος στόχος και ο πιο ουσιαστικός, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι συνεργασίες, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη “φιλοσοφία” του ΚΕΠΕΑ, αποκομίζοντας και στο εκπαιδευτικό έργο που παράγει, αλλά και σε αυτά που μπορεί να προσφέρει μέσα από τη δουλειά του.

“Οι συνεργασίες είναι στη «φιλοσοφία» μας. Συνεργασίες με τον Δήμο, με το πανεπιστήμιο, με εικαστικά εργαστήρια από την Αθήνα που σε εβδομαδιαία βάση έρχονται σε επαφή μαζί μας. Η αποδοχή των συνεργασιών γίνεται γιατί νιώθουμε ότι και εμείς έχουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτές στο εκπαιδευτικό μας έργο, αλλά και να προσφέρουμε και εμείς σε αυτό από τη δουλειά που κάνουμε. Αυτά τα δύο, πέραν του οικονομικού θέματος, έχουν και μία επιθυμία συνεργασίας που ασχολούνται πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Ένας από αυτούς τους φορείς είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου”, κατέληξε ο κ. Κόλλιας.