Μικροί αγρότες εν δράσει στην Τήνο
- Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, 2024 - 06:15
Μία διαφορετική προσέγγιση και επαφή με το περιβάλλον του νησιού τους, είχαν 25 μαθητές του δημοτικού σχολείου Εξωμβούργου Τήνου.
Τα παιδιά, σε ρόλο μικρών αγροτών, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό “Τα παιΔικά μας φρούτα & λαχανικά”, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν σήμερα, μέσω μίας έκδοσης 30 σελίδων, στην οποία εμπεριέχονται οι καταγραφές των μικρών κηπουρών.
Το πρόγραμμα άρχισε την άνοιξη του 2023, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, αλλά και αγροτών της περιοχής.
Καταγραφή και δημιουργία ενός μικρού οδηγού
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Τα παιΔικά μας φρούτα & λαχανικά”, στηρίχθηκε στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης, προάγοντας την ομαδοσυνεργατική και βιωματική μάθηση με σκοπό την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών, την επαφή με τη γη και τους αγρότες και αγρότισσες του νησιού, τη γνωριμία με τα προϊόντα του τόπου και το ρόλο της χρήσης τους στη μείωση των απορριμμάτων.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος να έχουν στην ευθύνη τους οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Μπασινάς και η Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου.
Να σημειωθεί ότι η κα. Παπαγιαννοπούλου είναι η δημιουργός του “TINOS Guide & Seek”, ενός προγράμματος που αφορά έναν πολιτισμικό οδηγό που δημιουργήθηκε από σχολικές ομάδες μαθητών και μαθητριών της γ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Τήνου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά περιβαλλοντικών εργαστηρίων, μαθητές κατέγραψαν τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται στον τόπο τους ανά εποχή.
Η δομή των εργαστηρίων χωρίστηκε σε διάφορους τομείς όπως, η γνωριμία και η ανίχνευση ιδεών των παιδιών, η επίσκεψη αγροτών στο σχολείο, συνεντεύξεις και καταγραφή από τα παιδιά, η επίσκεψη παιδιών σε κήπους των αγροτών και συλλογή σπόρων και τέλος, η παρουσίαση ευρημάτων και φύτευση σπόρων στον κήπο του σχολείου.
Σήμερα, οι 25 μαθητές του δημοτικού σχολείου του Εξωμβούργου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Τα παιΔικά μας φρούτα & λαχανικά», θα παραλάβουν έναν μικρό οδηγό που μέσα σε αυτόν είναι συγκεντρωμένες όλες οι δράσεις που πραγματοποίησαν από την άνοιξη του 2023.
Δράσεις που έχουν να κάνουν με τις πληροφορίες για τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου τους μέσα από τις συνεντεύξεις τους με τους αγρότες, τις ζωγραφιές που αποτυπώνουν τους κήπους, τα χωράφια και τα αμπέλια της Τήνου, μέσα από τα δικά τους μάτια κατά τις επισκέψεις τους σε αυτά. Τα μικρά μυστικά για τη γη και τους καρπούς της δηλαδή, όλα συγκεντρωμένα σε 30 σελίδες.
Έφτιαξαν τον δικό τους κήπο
Ο κήπος που φύτεψαν τα παιδιά, φτιάχτηκε με αγάπη και με τη βοήθεια δύο αγροτών, Αντώνη Πρελορέντζου και Μάνθου Δελλατόλα, βρίσκεται στους χώρους της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου και παραχωρήθηκε από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου Τήνου Άνδρου Μυκόνου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση είναι μια πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Εξωμβούργου Τήνου, του μοναδικού εξαθέσιου που βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού και συγκεκριμένα στο χωριό Λουτρά.
Γνωριμία με την προέλευση και την παραγωγή των τοπικών προϊόντων
Για το πρόγραμμα μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η εκπαιδευτικός Φραντζέσκα Παπαγιαννοπούλου.
Περιγράφοντας τη δράση, η κα. Παπαγιανοπούλου τόνισε ότι αυτή προέρχεται από το σύλλογο γονέων του συγκεκριμένου σχολείου, στηρίχθηκε οικονομικά από το ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και είχε ως στόχο οι μαθητές να διδαχθούν για την παραγωγή των τοπικών προϊόντων της Τήνου, αλλά και για τη διαδικασία προέλευσης όλων αυτών που δεν ευδοκιμούν στην Τήνο.
“Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συζήτηση με τα παιδιά που συμμετείχαν, προσπαθώντας να ανιχνεύσουμε ποια φρούτα και λαχανικά τους αρέσουν, ποια μπορούν να προμηθευτούν όλες τις εποχές του χρόνου και ποια από αυτά μπορούν να τα βρουν στην αγορά της Τήνου. Αυτό αποτέλεσε μία καλή αφορμή για να καταλάβουν τα παιδιά ότι για να φτάσει ένα προϊόν από τον ένα τόπο στον άλλο, απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια και κόστος.
Αυτό που επιθυμούσαμε να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά είναι ότι κάθε φρούτο και λαχανικό έχει τη δική του εποχή και το δικό του τόπο προέλευσης, όπως και ότι το κλίμα μπορεί να επηρεάσει και τι ευδοκιμεί σε αυτό”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, “σε δεύτερη φάση, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή και με έναν αγρότη, με τον οποίο έγινε μία μεγάλη συζήτηση, μέσα από την οποία έγινε καταγραφή των δεδομένων που εμπεριέχονται στον μικρό οδηγό των 30 σελίδων που θα δοθεί σήμερα στα παιδιά. Αυτός ο οδηγός έρχεται ως αποτέλεσμα όλων όσων διδάχθηκαν τα παιδιά, αλλά και όσων τα ίδια κατέγραψαν”.
Σύμφωνα με την κα. Παπαγιανοπούλου το τελευταίο τμήμα του προγράμματος ήταν η δημιουργία του κήπου. “Πρέπει να πω ότι αυτός ο μικρός οδηγός των παιδιών, θα μοιραστεί από το σύλλογο γονέων του δημοτικού σχολείου Εξωμβούργου στα δημοτικά σχολεία του νησιού, ευελπιστώντας στη συμμετοχή και άλλων μαθητών, προκειμένου να υπάρξει μία συνέχεια”, κατέληξε στις δηλώσεις της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πάνω από 4.000 μαθητές στις δράσεις για τον Δημήτριο Βικέλα
15 Απρ. 2024 - 6:15 - Λειτουργία τμήματος ΔΙΕΚ Θρησκευτικού τουρισμού στην Τήνο
1 Ιουλ. 2022 - 20:47 - Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων στην Τήνο
23 Ιαν. 2022 - 10:47 - «Αγαπώ την υγεία μου, αγαπώ τη ζωή»
4 Οκτ. 2019 - 6:21 - 6ο διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ Τήνου
18 Ιουλ. 2018 - 12:59