Συνάντηση της Ένωσης Γονέων Θήρας με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Νίκο Κατσίπη

Με αισιοδοξία ατενίζουν ζητήματα εκπαίδευσης στη Σαντορίνη

Σε προγραμματισμένη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Δημαρχείου Θήρας, την περασμένη εβδομάδα, μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Γονέων Θήρας συζήτησαν με τον νέο αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Θήρας, Νίκου Κατσίπη. Στη συζήτηση αυτή, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι ανάγκες του συνόλου των υφιστάμενων σχολικών κτηριακών υποδομών του νησιού, καθώς και η ανάγκη δημιουργίας νέων σχολικών κτηρίων.

Ενήμερος ο νέος αντιδήμαρχος

Αισιόδοξα ήταν τα πρώτα μηνύματα από τη συνάντησή τους, καθώς όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης, "ευχάριστη έκπληξή για εμάς αποτέλεσε ότι ο κ. Κατσίπης παρόλο το σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, εμφανίστηκε απολυτά ενήμερος και γνώστης του συνόλου των προβλημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας του νησιού μας και μάλιστα σχεδόν στο σύνολο των θεμάτων μας παρέθεσε τρόπους και προγραμματισμούς για την επίλυσή τους. Ενδεικτικά ενημερωθήκαμε πως σχετικά με το Γενικό Λύκειο Θήρας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του εργολάβου, αναμένεται να παραδοθούν έως το Πάσχα οι 6 νέες αίθουσες στο νέο κτίριο, ενώ σχετικά με την έλλειψη αιθουσών του δημοτικού του Ακρωτηρίου ο αντιδήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί λύση, κι οτι θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις".

Τα ζητήματα των Νηπιαγωγείων και του Γυμνασίου

Σχετικά με τα ζητήματα των κτηριακών εγκαταστάσεων, αναφέρουν ότι στο Δημοτικό και στο Νηπιαγωγείο του Καρτεράδου γίνονται και ταυτόχρονες προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων, ενώ σχετικά με το δημοτικό του Καμαρίου υπάρχει σχεδιασμός κατασκευής νέου σχολείου στον υπάρχοντα χώρο που βρίσκεται σε εξέλιξη και γίνονται αιτήσεις για χρηματοδοτικά εργαλεία. Σχετικά με το Νηπιαγωγείο της Μεσαριάς ανέλυσαν τις προτάσεις που υπάρχουν, και αναμένουν ενημέρωση μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που θα κάνει για το θέμα ο κ. Κατσίπης. Όσο για το Γυμνάσιο των Φηρών ο κ. Κατσίπης επανέλαβε πρόταση που είχε γίνει επί δημαρχίας του κ. Ζώρζου, για ανέγερση νέου κτηρίου στις εγκαταστάσεις του σχολείου, με αντιστροφή των αύλειων χώρων του.

Εξέφρασαν παράλληλα, την ικανοποίησή τους καθώς στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών για τα νέα σχολικά κτήρια του νησιού με συγκεκριμένες προτάσεις, οι απόψεις της Ένωσης με αυτές του κ. Κατσίπη συγκλίνουν, όπως επίσης έχουν την ίδια άποψη και στο θέμα των προκάτ αιθουσών, συμφωνώντας πως θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθούν. Σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών που αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας και τα προβλήματα που υπάρχουν με το ΚΤΕΛ, ο κ. Κατσίπης ενημέρωσε ότι επίκειται συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ στην οποία θα συζητηθούν με σκοπό την άμεση εξεύρεση λύσης ως προς την αποκατάσταση τους.

Οι σχολικοί τροχονόμοι

Στη συζήτηση ήρθε και το αίτημα για σχολικούς τροχονόμους με τον κ. Κατσίπη να δεσμεύεται να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ενώ στο αίτημα που τέθηκε για απομάκρυνση των λεωφορείων έξω από το ΓΕΛ ανέφερε πως φέτος θα απομακρυνθούν οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ενώ παράλληλα τρέχουν και οι διεργασίες για την οριστική επίλυσή του προβλήματος με την μεταφορά των τουριστικών λεωφορείων σε παρακείμενο χώρο.

Δημιουργία σχολικών συμβουλίων

Μεγάλη ανακούφιση και αισιοδοξία δημιουργήθηκε από την αποδοχή από πλευράς του αντιδημάρχου της πρότασής των γονέων για τη δημιουργία σχολικών συμβουλίων, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι απαραίτητα, θεσμοθετημένα και αποτελούν νόμο του κράτους και κακώς δεν λειτουργούσαν. Σχετικά με τα σχολικά συμβούλια, μάλιστα, ο κ. Κατσίπης έθεσε εαυτόν διαθέσιμο ως μέλος των σχολικών συμβουλίων και δεσμεύθηκε ότι όποτε γίνουν οι απαραίτητες αιτήσεις από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων ο Δήμος θα ορίσει άμεσα ένα εκλεγμένο κι έναν υπάλληλό του για την ενεργοποίησή τους.

Πολύ σημαντικό επίσης έκριναν οι γονείς ότι σε συνέχεια του αιτήματος της Ένωσης Γονέων Θήρας που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 χρόνια και του επικαιροποιημένου εν συνεχεία αιτήματός που στάλθηκε πριν από 7 μήνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ο Δήμος Θήρας δεσμεύεται να παραχωρήσει στέγη για την δημιουργία παραρτήματος ΚΕΔΑΣΥ ΘΗΡΑΣ οποτεδήποτε αυτό του ζητηθεί. Οπότε αυτό που απαιτείται είναι να δημιουργήσει με ΦΕΚ το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας τις θέσεις των υπαλλήλων, κατεύθυνση στην οποία η Ένωση θα συνεχίσει να πιέζει μέσα από αιτήματα - συσκέψεις και συναντήσεις με την σιγουριά της άμεσης επιτυχής έκβασης του δίκαιου αιτήματός της. Επίσης, σε ότι αφορά τους αύλειους χώρους και την πρόταση να μένουν τα γήπεδα τους ανοιχτά εκτός σχολικών ωρών για την άθλησή των παιδιών, ο αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε να εξετάσει το θέμα ώστε να βρεθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή του.

Χρηματοδότηση για διοργάνωση θεματικών ημερίδων

Ως προς την πρόταση της Ένωσης για την από κοινού διοργάνωση διάφορων ψυχαγωγικών αλλά και ενημερωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ο κ. Κατσίπης εμφανίστηκε θετικός και συμφώνησε ήδη στην συνδιοργάνωση καρναβαλιού για το έτος 2025, με χρηματοδότηση από το τμήμα πολιτισμού του Δήμου. Τέλος σε ότι αφορά ερώτηση που προεκλογικά είχε απαντηθεί θετικά από τον δήμαρχο Θήρας, Νίκο Ζώρζο ο οποίος είχε δεσμευτεί τόσο για τη χρηματοδότησή της Ένωσής με σκοπό την διοργάνωση διάφορων θεματικών ημερίδων για φλέγοντα θέματα που ταλανίζουν τους γονείς αλλά και τους μαθητές, όσο και για τη δημιουργία ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού του Δήμου Θήρας για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος, ο κ. Κατσίπης είπε ότι θα συζητήσει εκ νέου την πρότασή αυτή με τον δήμαρχο Θήρας και θα απαντηθεί σε επόμενη συνάντησή τους.

Αισιοδοξία από τους γονείς

Με πολύ θετικό πρόσημο έκλεισε η πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και από την Ένωση Γονέων, αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι, "ως Ένωση Γονέων Θήρας οφείλουμε να εκφράσουμε την πολύ θετική εντύπωση που μας έκανε η πολύ καλή ενημέρωση για όλα τα θέματα που απασχολούν τα σχολεία του νησιού μας και οι γνώσεις που έχει σχετικά με τις δυνατότητες και τους σχεδιασμούς επίλυσής τους, ο κύριος Κατσίπης. Γεγονός που θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία διευθέτησης των χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν τα σχολεία μας. Ευχόμαστε καλή πρόοδο στο έργο του, ενώ δεσμευόμαστε να συνεργαζόμαστε τακτικά μαζί του στηρίζοντας κι εμείς από πλευράς μας τις προσπάθειες του για την βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης των παιδιών μας".