35 σχολεία από όλη την Ελλάδα θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα

Το ΚΕΠΕΑ Σύρου στο επίκεντρο των μαθητικών εκδρομών

Χρήστος Κόλλιας; “Παρ’ όλη την υποχρηματοδότηση, υλοποιούμε προγράμματα υψηλού επιπέδου”

Σε «πόλο» έλξης των μαθητικών εκδρομών έχει μετατραπεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Σύρου για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Δεκάδες σχολεία από την Αττική, τη Βοιωτία, την Αργολίδα, την Αχαΐα, το Ηράκλειο, τη Σάμο, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, την Αιτωλοακαρνανία και από τις Κυκλάδες θα παρακολουθήσουν από τις 4 Μαρτίου έως και τις αρχές Ιουνίου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ.

«Υπάρχει μία μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας από σχολεία», σημειώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο προϊστάμενος του Κέντρου, Χρήστος Κόλλιας, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί μία σημαντική αναγνώριση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται.

Οι επισκέψεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Στο επίκεντρο των σχολικών μονάδων που έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη Σύρο, βρίσκεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Σύρου για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

Ήδη 35 σχολεία με 40 διαφορετικές μαθητικές εκδρομές που θα φιλοξενηθούν στο νησί, από τις 4 Μαρτίου έως και αρχές Ιουνίου, έχουν προγραμματίσει να παρακολουθήσουν τα προγράμματα του ΚΕΠΕΑ.

Πρόκειται για σχολεία από την Αττική, τη Βοιωτία, την Αργολίδα, την Αχαΐα, το Ηράκλειο, τη Σάμο, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, την Αιτωλοακαρνανία και τις Κυκλάδες.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΚΕΠΕΑ, Χρήστο Κόλλια τα σχολεία θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του νερού, με τα παράκτια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, την ιστορική κληρονομιά της Ερμούπολης, αλλά και με άλλα που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Κέντρου.

«Φέτος θα έχουμε περισσότερες επισκέψεις σχολείων από ότι είχαμε κατά την περσινή χρονιά. Προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε όλες τις αιτήσεις που δεχθήκαμε από τα σχολεία εκτός Σύρου. Μέχρι στιγμής έχουμε στη λίστα μας 35 σχολεία, με 40 διαφορετικές μαθητικές εκδρομές», υποστήριξε ο κ. Κόλλιας, σημειώνοντας ότι κάθε σχολείο έχει επιλέξει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανάμεσα στα 12 που διαθέτει το ΚΕΠΕΑ.

«Κάθε σχολική μονάδα, ανάλογα με την επιλογή του, μπορεί να παρακολουθήσει μία μονοήμερη ή και διήμερη εκπαιδευτική δράση πάνω στο περιβάλλον. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του νερού, με τα παράκτια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα, την ιστορική κληρονομιά της Ερμούπολης, αλλά και άλλα που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΚΕΠΕΑ, τονίζει.

«Το ΚΕΠΕΑ μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα του μαθητικού τουρισμού»

Ο προϊστάμενος του ΚΕΠΕΑ Σύρου ερωτώμενος για την αύξηση της επισκεψιμότητας και τι αυτή μπορεί να σημαίνει, υποστήριξε ότι εκτός από  την αναγνώριση του εκπαιδευτικού τους έργου, το Κέντρο Εκπαίδευσης μπορεί να αποτελέσει και έναν παράγοντα  προσέλκυσης του μαθητικού τουρισμού.

«Η αύξηση της επισκεψιμότητας σηματοδοτεί σίγουρα την αναγνώριση του έργου που επιτελεί, Πιστεύουμε ότι έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η δουλειά που έχει πραγματοποιηθεί την περσινή χρονιά, στο να προσελκύσει περισσότερα σχολεία. Βέβαια, αυτό το νιώθουμε και ως μία ευκαιρία να γίνει το ΚΕΠΕΑ της Σύρου ένας παράγοντας του μαθητικού τουρισμού», υπογραμμίζει ο κ. Κόλλιας, σημειώνοντας ότι ο μαθητικός τουρισμός, εκτός από το εκπαιδευτικό του κομμάτι, είναι και μία οικονομική ανάσα για τη Σύρο σε περίοδο μη τουριστική. «Οι μαθητές που σήμερα επισκέπτονται τη Σύρο, μπορεί να αποτελέσουν τους επόμενους επισκέπτες μας», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία

Στην επισήμανση εάν αυτή η αναγνώριση του Κέντρου, μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο στενή συνεργασία με τον Δήμο,  ο κ. Κόλλιας σημειώνει ότι υπάρχει συνεργασία, τόσο με την προηγούμενη, όσο και με τη νέα Δημοτική Αρχή, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με το τμήμα Πολιτισμού, προκειμένου αυτή η επαφή να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου, προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι προκειμένου αυτή η συνεργασία να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο, με σκοπό την ανεύρεση τρόπων ώστε το ΚΕΠΕΑ να αυξήσει ακόμα περισσότερο το κομμάτι της επισκεψιμότητας. Για να γίνει αυτό σίγουρα χρειάζεται καλή διάθεση για  συνεργασία. Εάν και εφόσον ευοδωθεί, θα μας δώσει τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Να μπορέσουμε να στηρίξουμε και κτηριακά το ΚΕΠΕΑ, αλλά και τη διοργάνωση περισσότερων εκδηλώσεων», σημειώνει ο προϊστάμενος του Κέντρου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η θέληση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς έχει σταματήσει η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. 

«Κανένα ΚΕΠΕΑ δεν έχει χρηματοδότηση και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ανοίξει κάποιο νέο. Το δικό μας Κέντρο προσπαθεί να στηρίξει τα προγράμματα που υλοποιεί, διότι τα παιδιά που θα το επισκεφθούν έχουν καταβάλλει χρήματα για αυτό το σκοπό. Επομένως αυτό που τους δίνουμε, πρέπει να μην υπολείπεται του προγράμματος που θα κάναμε εάν είχαμε χρηματοδότηση», υποστηρίζει. και προσθέτει ότι ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να υλοποιούνται οι δράσεις, επισημαίνοντας ότι «είναι τρομερό να υπάρχει μία δομή που δουλεύει χωρίς χρηματοδότηση».

«Προσπαθούμε είτε μέσω προγραμμάτων που συμμετέχουμε, είτε μέσω βοήθειας από τα σχολεία, είτε το Δήμο, είτε μέσω του κόσμου, να παρέχουμε εκπαιδευτικές δράσεις που δε θα στερούνται σε τίποτα. Αυτό δεν κρύβει το πρόβλημα. Είναι τρομερό να υπάρχει μία δομή που δουλεύει χωρίς χρηματοδότηση», καταλήγει στις δηλώσεις του.