Μέσω της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ''Καβίλια'' μαθητές των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων θα κατασκευάσουν ξύλινα τραπέζια και καθίσματα που θα τοποθετηθούν στον προαύλιο χώρο του σχολείου

Το ΕΠΑΛ Σύρου συμμετέχει σε project σχεδιασμού ξύλινων κατασκευών

0 μαθητές του Μηχανολογικού και Ηλεκτρολογικού τομέα βρίσκονται στην Ιταλία στο πλαίσιο της μαθησιακής κινητικότητας μέσω erarmus

Η κοινωνικοποίηση και εξωστρέφεια των μαθητών βρίσκεται στο επίκεντρο του ΕΠΑΛ Σύρου, το οποίο συνεχίζει να στηρίζει δράσεις, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται αυτό το διάστημα με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ''Καβίλια'', ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει το τρίτο στάδιο της μαθησιακής κινητικότητας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος erasmus, για το οποίο έχει αποκτήσει το 2023 και την ανάλογη πιστοποίηση.

Για την υλοποίηση του project κατασκευής ξύλινων αντικειμένων σε συνεργασία με την ομάδα "Καβίλια, αλλά και το εκπαιδευτικό ταξίδι 20 μαθητών στη Σικελία, μιλά στην "Κοινή Γνώμη", ο διευθυντής του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ – Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος.

Το project κατασκευής ξύλινων αντικειμένων από τους μαθητές του ΕΠΑΛ

Σε συνεργασία με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ''Καβίλια'', μαθητές της Γ' Λυκείου του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ – Ημερήσιου ΕΠΑ.Λ Σύρου, συμμετέχουν σε ένα project σχεδιασμού και κατασκευής ξύλινων κατασκευών, όπως καθίσματα και παιχνίδια, τα οποία προορίζονται να τοποθετηθούν στον προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ''Καβίλια'' στο πλαίσιο προγράμματος erasmus, υλοποιεί ένα ''Σχέδιο Αλληλεγγύης'', στο οποίο ενδιαφερόμενες ομάδες σχεδιάζουν συμμετοχικά, αποφασίζουν και κατασκευάζουν κυρίως ξύλινα αντικείμενα για χρήση σε δημόσιους χώρους, όπως δημοτικά πάρκα και σχολικές αυλές.

Μετά την επεξεργασία για το τι επιθυμούν οι μαθητές να κατασκευάσουν, αλλά και σε ποιο σημείο του προαύλιο χώρου να τοποθετηθούν, μαθητές των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων, χωρίστηκαν σε ζευγάρια από τα οποία προέκυψαν οκτώ διαφορετικές προτάσεις για σχέδιο και κατασκευή.

Από τις οκτώ προτάσεις μετά από ψηφοφορία επιλέχθηκαν τέσσερις μακέτες, οι οποίες θα παρουσιαστούν στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας, προκειμένου να υπάρξει η μία και τελική πρόταση η οποία θα προωθηθεί για κατασκευή.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ, Επαμεινώνδας Λέστος τα προαναφερόμενα είναι αποτέλεσμα μίας πρότασης που κατατέθηκε από την την Συριανή ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ''Καβίλια", στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτών.

"Η συγκεκριμένη πρόταση μας κέντρισε το ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα συγκροτήθηκε μία στοχευμένη ομάδα μαθητών από την Γ' Λυκείου και συγκεκριμένα από τα τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών και των Μηχανολόγων.

Ξεκινήσαμε με το σχεδιασμό μακετών και έπειτα από ψηφοφορία που έγινε στο σχολείο, καταλήξαμε σε τέσσερις μακέτες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πιθανόν την κατασκευή ενός κυκλικού τραπεζιού και κάποιων άλλων ξύλινων κατασκευών, οι οποίες θα κατασκευαστούν στα εργαστήρια του σχολικού συγκροτήματος και θα τοποθετηθούν στον προαύλειο χώρο του ΕΠΑΛ", δήλωσε ο κ. Λέστος.

Όπως είπε, η ανταπόκριση των μαθητών ήταν θετική, σημειώνοντας παράλληλα ότι "το σχολείο δεν επιβαρύνεται σε κάτι, καθώς το συγκεκριμένο project χρηματοδοτείται από το erasmus. Για το μόνο που είναι υπεύθυνο το ΕΠΑΛ μέσω των καθηγητών που έχουν οριστεί για το συγκεκριμένο σχέδιο, είναι η διευθέτηση, η οργάνωση και επίβλεψη των παιδιών πάνω στο συγκεκριμένο σχέδιο".

Τέλος να σημειωθεί ότι η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ''Καβίλια'' δημιουργήθηκε εν μέσω lock down, τον Μάιο του 2020.

Μέσα στα ενδιαφέροντα της ομάδας είναι το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, οι δράσεις – εργαστήρια βασισμένα στο βίωμα και τη μη τυπική εκπαίδευση, η υποστήριξη καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών δρώμενων και η σύνδεσή τους με τους νέους της Σύρου, αλλά και γενικότερα με την τοπική κοινωνία.

Η τρίτη αποστολή μαθητών μέσω του erasmus

Στη Σικελία βρίσκονται αυτό το διάστημα 20 μαθητές του Μηχανολογικού και Ηλεκτρολογικού Τομέα. Το εκπαιδευτικό ταξίδι των μαθητών και των εκπαιδευτών γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus, όπου το ΕΠΑ.Λ Σύρου ως διαπιστευμένος φορές, υλοποιεί σχέδιο κινητικότητας με τίτλο “The Green Revolution: Exploring Soft Energy Forms and Electrification Solutions”, δηλαδή '' H Πράσινη Επανάσταση : Εξερευνώντας Ήπιες Μορφές Ενέργειας και Λύσεις Εξηλεκτρισμού''.

Οι μαθητές θα παραμείνουν στην περιοχή για χρονικό διάστημα 15 ημερών και συγκεκριμένα έως τις 25 Μαρτίου, με σκοπό την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευσή τους σε θέματα ηλεκτροκίνησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

"Η συγκεκριμένη αποστολή είναι η ουσιαστικά η τρίτη ροή μαθητών μας μέσω του προγράμματος erasmus, καθώς προηγήθηκαν ανάλογος τον Νοέμβριο του 2023. Το ΕΠΑΛ Σύρου τον Μάιο του 2023 έλαβε την διαπίστευση ERASMUS+ στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. H διαπίστευση έχει ισχύ έως και τις 31η Δεκεμβρίου 2027 και προσφέρει για τα επόμενα χρόνια στο σχολείο, απλουστευμένη πρόσβαση και ειδική χρηματοδοτική μεταχείριση σε προγράμματα κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών στο εξωτερικό", σημείωσε ο κ. Λέστος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η συγκεκριμένη διαπίστευση, λειτουργεί ουσιαστικά ως μία κάρτα μέλους για τις δράσεις κινητικότητας του Erasmus."Αυτή η κάρτα πιστοποιεί ότι είμαστε ένα σχολείο ευρωπαϊκό και ότι η Ε.Ε. μας εμπιστεύεται και μας εξασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια μία σταθερή χρηματοδότηση, ώστε να υλοποιούμε προγράμματα κινητικότητας για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό", τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο διευθυντής της σχολικής μονάδας τόνισε ότι εκτός από τα εκπαιδευτικά ταξίδια των μαθητών που θα συνεχιστούν την επόμενη σχολική χρονιά, θα υπάρξει και μία ροή αυτή τη φορά για 15 εκπαιδευτικούς τον Ιούλιο του 2024.

Ετικέτες: