Μία Σχολή με πολύχρονη προσφορά στον νοσηλευτικό κλάδο
- Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024 - 06:16
Από το 2009 το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου παρέχει, μέσω της λειτουργίας της, μία υψηλού επιπέδου εκπαιδευτική κατάρτιση σε δεκάδες αποφοίτους στον τομέα της υγείας
Μετά από πολλές παλινωδίες, αλλά και επικίνδυνες καταστάσεις που βίωσε, το μέλλον της πλέον βασίζεται σε σταθερούς πυλώνες, καθώς η Σχολή, μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, ανήκει σε εκείνες της Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Για τη λειτουργία της Σχολής, την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζει η κτιριακή της εγκατάσταση, μιλά στην “Κοινή Γνώμη”, η διευθύντριά της, Ευγενία Νίκου.
Η φοίτηση και οι δυνατότητες της επόμενης μέρας των αποφοίτων
Σε Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής μετονομάστηκε έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, το ΔΙΕΚ του νοσοκομείου Σύρου, το οποίο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς που τρέχει, λειτουργεί τις ειδικότητες "Διασώστης Πλήρωμα Ασθενοφόρου", Βοηθών Νοσηλευτών Νοσηλευτικής Τραυματολογίας" και "Βοηθών Νοσηλευτών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας".
Τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης, της μετονομασίας της δηλαδή σε Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή, πιθανότητα θα φανούν, σύμφωνα με τη διευθύντριά της, από το επόμενο διδακτικό έτος, καθώς - όπως τόνισε - βρίσκονται σε αναμονή.
"Όλες οι σχολές, είτε αυτές είναι ιδιωτικού δικαίου, είτε δημοσίου, μετονομάστηκαν από ΔΙΕΚ ή ΙΕΚ, σε ΣΑΕΚ, Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Βέβαια περιμένουμε και περισσότερες εξελίξεις σε αυτό το θέμα, αλλά προς το παρόν μένουμε σε αυτή την απόφαση.
Τα χρόνια φοίτησης όπως και οι οδηγίες σπουδών αναμένουμε να αλλάξουν. 'Ήδη έπρεπε να είχε γίνει αυτό, αλλά ακόμη αναμένουμε τις σχετικές αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας, που πιθανότητα να εκδοθούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους", σημείωσε η κα. Νίκου.
Όπως είπε αυτή την περίοδο παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 21 σπουδαστές και η φοίτηση στη σχολή αποτελείται από τέσσερα εξάμηνα θεωρητικού και εργαστηριακού μέρους και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης.
"Μετά και το κομμάτι της πρακτικής άσκησης, οι απόφοιτοι λαμβάνουν την απαραίτητη βεβαίωση παρακολούθησης, η οποία κατατίθεται για πιστοποίηση στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης (ΕΟΠΠΕΠ). Μετά και τη λήψη του πτυχίου, έχουν το δικαίωμα να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για την είσοδό τους στην ανώτερη εκπαίδευση, δηλαδή σε πανεπιστημιακές σχολές, σύμφωνα πάντα με την ειδικότητα φοίτησής τους. Μπορώ να πω ότι το ποσοστό εισαγωγής στα πανεπιστήμια κυμαίνεται σε ένα πολύ καλό ποσοστό", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων η σχολή αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ακόμη και με παύση της λειτουργίας της το 2015, η κα. Νίκου απάντησε ότι με τη στήριξη συγκεκριμένων ατόμων, αυτό όχι μόνο αποσοβήθηκε, αλλά υπήρξε και σχετική αναβάθμιση.
"Αυτοί που στήριξαν πραγματικά τη σχολή το 2015, όταν κάποιοι επιθυμούσαν να την κλείσουν, ήταν ο τότε διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου, Νίκος Τρίντζαλης και μετέπειτα η πρώην διοικήτρια Μαργαρίτα Μπουραντά. Να θυμίσω τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί στο νοσοκομείο από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού από το 2002 έως και το 2009 που η σχολή δεν λειτουργούσε", επεσήμανε, τονίζοντας παράλληλα ότι "δώσαμε μεγάλο αγώνα εκείνη τη χρονιά για να παραμείνει σε λειτουργία η σχολή η οποία έχει προσφέρει πολλά στον τομέα της νοσηλευτικής. Επίσης, δεν πρέπει να παραλείψω, ότι εκτός τις δεκάδες τότε έγγραφες παρεμβάσεις μου, σημαντικά βοήθησαν στο να παραμείνει ανοιχτή η σχολή, οι πρώην βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Συρμαλένιος, Συρίγος και Μανιός".
Η σχολή παρέχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση
'Όπως υποστήριξε η κα. Νίκου, η Σχολή παρέχει στους απόφοιτους μεγάλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα υγείας.
"Η σχολή μας παρέχει μεγάλες δυνατότητες σταδιοδρομίας, καθώς σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ακόμη και πριν από την αποφοίτηση και τη λήψη πτυχίου, έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Θέλω να τονίσω ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη βοηθών νοσηλευτών, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνικές επικοινωνίες είτε από ιδιώτες που ενδιαφέρονται για μία βοηθό νοσηλεύτρια κατ' οίκον, είτε από κλινικές, από οίκους ευγηρίας και από ιδρύματα. Υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο από τα νησιά των Κυκλάδων, Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Άνδρο, αλλά και από το εξωτερικό, όπως την Κύπρο", υποστήριξε.
Η διευθύντρια της Σχολής Νοσηλευτικής της Σύρου, προτρέπει τα νέα παιδιά που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του επαγγελματικού προσανατολισμού, να ασχοληθούν με τον τομέα της υγείας, ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα, όπως υποστηρίζει, της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης. "Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουν πολύ σοβαρά όσοι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς τα επαγγέλματα υγείας και ειδικά η ειδικότητα του βοηθού νοσηλευτή, θεωρούνται από εκείνα που έχουν άμεση αποκατάσταση", δήλωσε στην εφημερίδα.
Στην ερώτηση σε ποιο ποσοστό, απόφοιτοι της σχολής νοσηλευτικής έχουν επανδρώσει τα τμήματα υγείας του νοσοκομείου Σύρου, η κα. Νίκου σημείωσε ότι η πλειοψηφία τους ήδη εργάζεται ως επικουρικό, αλλά και ως μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό.
"Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού, έχει αγγίξει σε μεγάλο βαθμό και τη Σύρο και παρ' ολες τις τηλεφωνικές οχλήσεις που δέχομαι ακόμη και από ιατρεία, η απάντησή μου είναι αρνητική, καθώς δεν υπάρχει ικανός αριθμός για να επανδρώσει αυτές τις θέσεις. Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι δεν έχει σημασία το τι σπουδάζουμε στα χρόνια που ζούμε, αλλά τι επαγγελματική αποκατάσταση θα έχει ο τομέας που έχουμε επιλέξει. Η απορρόφηση στον τομέα της εργασίας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο", υπογράμμισε, κάνοντας γνωστό ότι από τη σχολή πέρασαν ακόμη και απόφοιτοι πανεπιστημίων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ανεργία.
"Στη Σχολή μας είχαμε και σπουδαστές που ήδη είχαν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια και που δυστυχώς δεν έβρισκαν εργασία στον τομέα των σπουδών τους. Θα πρέπει περισσότερα παιδιά να ασχοληθούν με αυτόν τον κύκλο σπουδών", δήλωσε η κα. Νίκου.
"Μελανό" σημείο οι εκτεταμένες κτηριακές φθορές
Εκτός από την εκπαιδευτική και επαγγελματική αποκατάσταση των μαθητών, η κα. Νίκου αναφέρθηκε και σε επιμέρους θέματα όπως η αναγκαιότητα επισκευής και αποκατάστασης των προβλημάτων που παρουσιάζει σήμερα, λόγω παλαιότητας, το οίκημα που στεγάζει τη σχολή.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο ανήκει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου Σύρου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, το οίκημα το οποίο έχει μία μακρά ιστορία κτηριακή ιστορία, παρουσιάζει αρκετές φθορές, οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν και να επισκευαστούν.
"Το 2002 είχε γίνει μία σχετική ανακαίνιση, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στο θέμα της συντήρησης της σχολής. Καθημερινά με προσωπική προσπάθεια, γίνονται κάποιες επεμβάσεις σε πόρτες και παράθυρα, προκειμένου να υπάρξει μία υποτυπώδης συντήρηση. Έχουν γίνει διάφορες εισηγήσεις στις εκάστοτε διοικήσεις του νοσοκομείου, ωστόσο έως και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως καμία παρέμβαση", υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι "στο εσωτερικό του κτηρίου υπάρχει μεγάλος αριθμός από εξοπλισμό, αλλά και αρχειακό υλικό το οποίο θα πρέπει να προστατευθεί, αλλά και να προστατευθεί και το υπάρχον κτήριο το οποίο έχει διαγράψει μία πολύ μεγάλη ιστορία".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέες εκπαιδευτικές προκλήσεις
6 Σεπ. 2024 - 6:15 - Σύρος: Στην τελική ευθεία το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου
30 Δεκ. 2024 - 13:39 - Μία πολυετής εξελισσόμενη διαδρομή
9 Δεκ. 2024 - 6:16 - Συγγραφή διηγημάτων με οικολογικά μηνύματα
19 Νοε. 2024 - 6:16 - "Να αρχίσει η λειτουργία του έστω και με προσωρινές λύσεις"
15 Νοε. 2024 - 6:16