Η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη»
- Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024 - 06:16
Μία διαδραστική δράση με κεντρικό στόχο την ανθρώπινη επαφή, θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο.
Πρόκειται για την "Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη", όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο της διήγησης αναλαμβάνει ο άνθρωπος "βιβλίο".
Για τη δράση που διεξαχθεί πιλοτικά μέσα στον Απρίλιο, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Παρασκευή Κοντού.
Τι είναι η «Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη»
Η συγκεκριμένη δράση πρωτοεμφανίστηκε στην Δανία και πρόκειται για μια βιβλιοθήκη όπου τον ρόλο των βιβλίων τον "παίζουν" οι άνθρωποι.
Κάθε άνθρωπος-βιβλίο έχει έναν τίτλο και εξιστορεί μια ιστορία. Ο αναγνώστης επιλέγει το βιβλίο που θα "διαβάσει-ακούσει" ζωντανά. Η βιβλιοθήκη αυτή έχει στόχο την ανοιχτή επικοινωνία και προάγει τη διαφορετικότητα και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, καθώς μας μαθαίνει πρωτίστως να μην κρίνουμε ένα "βιβλίο" από το εξώφυλλό του.
Ο άνθρωπος "βιβλίο" διηγείται μια ιστορία και ο άνθρωπος αναγνώστης επιλέγει να ακούσει, διαλέγοντας μεταξύ πέντε θεματικών, όπως ψυχαγωγία, γνώσεις, περιβάλλον, κοινωνικά και καλές τέχνες.
Αυτή λοιπόν η "Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη" έρχεται στη Σύρο και συγκεκριμένα στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος θεωρείται ως κατάλληλος για να φιλοξενήσει μία τέτοιου είδους διαδραστική δράση.
Η δράση είναι ανοιχτή για το κοινό της Σύρου
Περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την πρωτότυπη αυτή διαδραστική δράση που θα διεξαχθεί πιλοτικά δύο Τετάρτες του Απριλίου και συγκεκριμένα στις 10 και 17 Απριλίου από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, δίνει μέσω της εφημερίδας η Παρασκευή Κοντού, υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
"Η "Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη" που άρχισε από τη Δανία και επεκτάθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού, "υιοθετήθηκε" μετά από πρόταση που κατατέθηκε από μία συνάδελφο του Πανεπιστημίου. Ως αρχή θα την εφαρμόσουμε για δύο Τετάρτες τον μήνα Απρίλιο", σημείωσε η κα. Κοντού, συμπληρώνοντας ότι η δράση αυτή έχει δύο στάδια.
Καταρχήν, θα γίνει συλλογή των δηλώσεων τόσο των ενδιαφερομένων που θα παίξουν το ρόλο του αναγνώστη, όσο και εκείνων που επιθυμούν να συμμετέχουν ως "βιβλία", δηλαδή εκείνων που θα πουν μία ιστορία".
"Εκείνοι που θα δηλώσουν συμμετοχή για το ρόλο του "βιβλίου", θα πρέπει να έχουν επιλέξει και ένα τίτλο της ιστορίας που θα παρουσιάσουν. Εφόσον συλλέξουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, θα περάσουμε στην υλοποίηση της δράσης, στον χώρο της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Διαδραστική διαδικασία διήγησης και ανάγνωσης
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η διαδικασία της διήγησης-ανάγνωσης είναι διαδραστική, καθώς ο αναγνώστης μπορεί να κάνει ερωτήσεις πάνω στο θέμα του "βιβλίου" και να δημιουργηθεί μια συζήτηση, πάντα με σεβασμό, χωρίς κρίση ή προκατάληψη.
Η κάθε διήγηση-συζήτηση διαρκεί από 10 έως και 30 λεπτά και ο συνολικός χρόνος της δράσης ανά ημέρα υλοποίησης θα είναι οι δύο ώρες.
Για αυτό το λόγο ο χώρος της βιβλιοθήκης θα διαμορφωθεί σε γωνιές ανάγνωσης, αναλόγως των συμμετοχών και κάθε ημέρα μπορεί να φιλοξενήσει έως 20 διηγήσεις αναγνώσεις.
"Η διαδικασία της διήγησης θα είναι σε προφορικό λόγο και σε ατομικό επίπεδο, δηλαδή ένας προς έναν. Δεν θα είναι ένας άνθρωπος που θα πει την ιστορία του μπροστά σε κοινό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και της περαιτέρω επαφής, αλλά και της συζήτησης μεταξύ του αναγνώστη και εκείνου που θα διηγηθεί την ιστορία του", υπογράμμισε η κα. Κοντού, τονίζοντας παράλληλα ότι
"είναι πολύ σημαντικό να συναντάμε ανθρώπους και ειδικά στην κλειστή τοπική κοινωνία που ζούμε και να γνωρίζουμε ότι πίσω από αυτούς, κρύβετε μία πολύ ωραία ιστορία. Υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που δεν είναι γνωστοί ή διάσημοι και που όμως κρύβουν μία ιστορία που μπορεί να μας δώσει πολλά".
Στο επίκεντρο η ανθρώπινη επαφή
Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης δράσης δεν βρίσκεται η καταγραφή στοιχείων ή και ερευνητικών συμπερασμάτων, αλλά στόχος είναι να προβληθεί η ανθρώπινη επαφή, αλλά και η δυνατότητα εξωτερίκευσης μίας ιστορίας.
"Στόχος της δράσης είναι η ανθρώπινη επαφή και η δυνατότητα της εξωτερίκευσης μίας ιστορίας, χωρίς λογοκρισία. Απλά θα ακούσουμε μία ιστορία, όπως ακριβώς κάνω διαβάζοντας ένα βιβλίο και είτε θα κρατήσω το περιεχόμενο, είτε όχι. Αυτός είναι ο σκοπός", δήλωσε η κα. Κοντού.
Ερωτώμενη εάν υπάρχει στόχος αυτή η δράση θα καθιερωθεί και να επεκταθεί, επανέλαβε ότι δράση θα ξεκινήσει πιλοτικά, με βασικό πλάνο αυτή να διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. "Το βασικό πλάνο εάν όλα πάνε καλά, είναι να συνεχιστεί αυτή η δράση τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Επίσης, στο σκεπτικό μας είναι να εκδώσουμε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο θα μπορούν να απαντούν όλοι όσοι πάρουν μέρος σε αυτή, ώστε να γίνει μία αξιολόγηση αυτής της εκδήλωσης.
Επίσης, μπορεί να πάρει και άλλες μορφές. Είναι κάτι καινούριο και ιδιαίτερο και θέλει το χρόνο του να ωριμάσει", κατέληξε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη δράση είτε ως αναγνώστες, είτε ως "βιβλία", μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο https://forum.aegean.gr/download/file.php?id=34643, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forum.aegean.gr/download/file.php?id=34643
Υπεύθυνες της διοργάνωσης της συγκεκριμένης δράσης είναι η Παρασκευή Κοντού και η Ασπασία Κούσουλα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Η Σύρος στο "κέντρο" της θαλάσσιας τεχνολογίας
2 Δεκ. 2024 - 10:32 - Σύρος: Σεμινάριο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών και πολιτιστικών δράσεων μέσω social media
29 Νοε. 2024 - 9:01 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI
18 Νοε. 2024 - 14:12 - Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
30 Σεπ. 2024 - 6:15 - Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Υπογραφή συμφωνίας ακαδημαϊκών ανταλλαγών με το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου
25 Σεπ. 2024 - 16:44