Πέντε χρόνια παρουσίας για τη δανειστική βιβλιοθήκη
- Τρίτη, 2 Απριλίου, 2024 - 06:16
Η δανειστική βιβλιοθήκη του Φοίνικα, γνωστή και ως "Κολιμπρί", βαδίζει αισίως στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της, προσφέροντας έναν ανοιχτό χώρο για διάβασμα, αλλά και για παιδικές δραστηριότητες.
Η ύπαρξή της βασίζεται στην εθελοντική προσφορά πολιτών, αλλά και στην ομάδα αφηγητών ΠαραμυθιαΖω, παρουσιάζοντας ποικίλες δράσεις, με επίκεντρο πάντα το παιδί.
Για την δημιουργία, αλλά και τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης, μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" τόσο ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα, Γιώργος Περρής, όσο και η επικεφαλής της ομάδας ΠαραμυθιαΖω, Γεωργία Ματσούκα.
Μία πρόταση που μετουσιώθηκε σε πράξη
Η βιβλιοθήκη στον Φοίνικα είναι παιδική - εφηβική, συνεργατική και δανειστική. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικας και στεγάζεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της, πάνω από τα ΚΑΠΗ. Είναι δανειστική γιατί μπορεί ο καθένας να δανειστεί ένα βιβλίο ή να το ξεφυλλίσει στον χώρο ή να ακούσει ένα μικρό παραμύθι από τα μέλη της ομάδας αφηγητών ΠαραμυθιαΖω. Μάλιστα, είναι Συνεργατική γιατί τα ράφια της γεμίζουν από δωρεές βιβλίων που προσφέρει το σύνολο της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.
"Η βιβλιοθήκη μας άρχισε τη λειτουργία της το 2019, λίγο πριν την εμφάνιση των υγειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αποτελεί μία πρωτοβουλία της Κοινότητας του Φοίνικα, ο οποίος και παραχώρησε χώρο για τη στέγασή της. Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η βιβλιοθήκη σε μία περιοχή όπου δεν παρέχει πολλές επιλογές δραστηριοποίησης για τα παιδιά", σημειώνει η επικεφαλής της ομάδας ΠαραμυθιαΖω, Γεωργία Ματσούκα
Για το ιστορικό του θέματος, η δημιουργία της, όπως τονίζει, αποτελεί μία ιδέα της Χριστίνας Πρίντεζη, μέσω της οποίας έγινε η πρώτη η προσέγγιση με το νηπιαγωγείου του Κολεγίου Αθηνών, από όπου προήλθαν και τα πρώτα βιβλία της βιβλιοθήκης.
"Κάθε χρόνο μας παραχωρούν νέα βιβλία, αλλά ο κύριος όγκος προέρχεται από δωρεές των ίδιων των παιδιών που συμμετέχουν στις δράσεις μας. Τα συγκεκριμένα βιβλία αρχειοθετούνται και στη συνέχεια τα παιδιά είτε να δανείζονται, είτε τα διαβάζουν μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης", υποστηρίζει η κα. Ματσούκα, η οποία προσθέτει ότι η συμμετοχή κυρίως των παιδιών μικρότερης ηλικίας, είναι ικανοποιητική.
"Υπάρχει συμμετοχή παιδιών μικρότερης ηλικίας, τα οποία επισκέπτονται τον χώρο μας μαζί με τους γονείς τους. Επιθυμία μας θα ήταν να υπήρχε ενδιαφέρον και από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι το οποίο δεν γίνεται λόγω του ότι έχει αλλάξει η κουλτούρα της εποχής. Θα ήταν ευχής έργο να μπορούσαν τα παιδιά να συνδυάσουν την ψηφιακή τους ενασχόληση με το διάβασμα ενός βιβλίου. Το ιδανικό θα ήταν μέσα στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα να υπάρχουν και οι συναντήσεις με ένα βιβλίο ή με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Η εποχή που ζούμε αυτό το στερεί από τα παιδιά της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά
Η λειτουργία της κοινοτικής βιβλιοθήκης στον Φοίνικα, στηρίζεται στην προσφορά των εθελοντών, ο αριθμός των οποίων μετά και το τέλος της πανδημίας και των αυστηρών μέτρων, έχει αυξηθεί. Η φετινή χρονιά βρίσκει το Κολιμπρί να στηρίζεται από 15 εθελοντές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι ανοιχτός και για άλλες ομάδες που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για τις δραστηριότητές τους.
Στην ερώτηση εάν υπάρχει ανάγκη για μεταστέγαση της βιβλιοθήκης σε έναν μεγαλύτερο χώρο, ώστε να αναπτυχθούν και περισσότερες, αλλά και μεγαλύτερες δράσεις για τα παιδιά της περιοχής, η κα. Ματσούκα, τονίζει ότι "είναι μία πολύ καλή επισήμανση. Ο όγκος των βιβλίων είναι πολύ μεγάλος και μπορώ να πω ότι πλέον δε χωράμε στο συγκεκριμένο χώρο. Θα ήταν κάτι το ιδανικό, διότι η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με κάτι άλλο. Ιδανικά ναι, αλλά παραμένω επιφυλακτική καθώς όταν μία δράση στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό, δεν μπορείς να κάνει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δηλαδή ο εθελοντής διατηρεί το δικαίωμα να προσφέρει για όσο θέλει και για όσο μπορεί. Άρα δεν μπορείς να κάνεις μακροχρόνια σχέδια. Ναι θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγαλύτερος χώρος, αλλά πρέπει να υπάρξει και το ανθρώπινο δυναμικό".
Στην επισήμανση εάν θα ήταν ευπρόσδεκτη η στήριξη του χώρου από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, δηλώνει ότι "κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν είναι απαιτητό. Λειτουργούμε ομαλά και έχουμε βρει το χώρος μας στο Φοίνικα. Κάθε βοήθεια είναι δεκτή, αλλά δεν μπορείς να απαιτείς από έναν Δήμο τα πάντα. Είναι μία καλή ευκαιρία για αυτενέργεια και εμείς οι πολίτες χρειάζεται να βοηθάμε οι ίδιοι της ζωή μας".
"Υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος για τα παιδιά"
Για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης του Φοίνικα μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" και ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γιώργος Περρής.
"Είναι σημαντικό ότι η λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης βασίστηκε στην ιδέα της Χριστίνας και Αγγελικής Πρίντεζης. Από εκεί και πέρα ως Κοινότητα αξιοποιήσαμε αυτή την ιδέα και δημιουργήθηκε ο συγκριμένος χώρος που λειτουργεί με εθελοντές τέσσερις φορές την εβδομάδα", σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας της το σήκωσε η ομάδα ΠαραμυθιαΖω. Όπως εγώ και άλλοι εθελοντές προσφέρουμε την εργασία μας, αλλά και τον ελεύθερο μας χρόνο προκειμένου να υπάρχει ένας χώρος ανοιχτός για τα παιδιά της περιοχής", κατέληξε.
Το Κολιμπρί γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Η βιβλιοθήκη στο πλαίσιο των δράσεων της, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με μία αφιερωματική εκδήλωση.
Σύμφωνα με την Γεωργία Ματσούκα, την Τετάρτη 3 Απριλίου από τις 5 και μισή το απόγευμα, έως και τις 8 το βράδυ, οι ΠαραμυθιαΖω θα πουν ιστορίες του Άντερσεν από βιβλία που βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης και θα φτιάξουν ανοιξιάτικες πολύχρωμες πεταλούδες, με τη μέθοδο της χαρτοκοπτικής που αγαπούσε πολύ ο Άντερσεν.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία και θα καθιερωθεί, πραγματοποιείται μετην υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Φοίνικα, των ΠαραμυθιαΖω και φυσικά των εθελοντών.
Εκτός από τη συγκεκριμένη δράση, το Κολιμπρί προετοιμάζεται για την ετήσια γιορτή της, τον μήνα Ιούλιο, όπου θα υπάρξουν διάφορες δράσεις.
"Λόγω του ότι η βιβλιοθήκη στηρίζεται μέσω της εθελοντικής δράσης δεν είναι εύκολο να υπάρξει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός είτε δράσεων, είτε εκδηλώσεων. Γίνονται δράσεις έπειτα από προτάσεις που κατατίθενται είτε από τα μέλη των εθελοντών, είτε ακόμη και από γονείς. Δεν υπάρχει ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσεων. Συνήθως πραγματοποιούμε μία εκδήλωση το μήνα, είτε κάθε δύο μήνες", εξηγεί η κα. Ματσούκα σχετικά με τον προγραμματισμό δράσεων από την βιβλιοθήκη του Φοίνικα.
Λίγα λόγια για τη Βιβλιοθήκη στον Φοίνικα
Η δανειστική βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και εφήβους (αλλά και κάποια για γονείς και γενικότερα ενήλικες) φιλοξενείται στον Φοίνικα, στον χώρο του Συμβουλίου Κοινότητας Φοίνικα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (πάνω από τα ΚΑΠΗ Φοίνικα). Πρόκειται για μια ιδέα που εποπτεύεται από το Τοπικό Συμβούλιο Φοίνικα με την οργανωτική ευθύνη της ομάδας αφηγητών ΠαραμυθιαΖω και τη συμμετοχή εθελοντών δημοτών, ως μια αφιλοκερδής δράση. Ο χώρος συνεδριάσεων του Τοπικού Συμβουλίου μετατρέπεται σε έναν μικρό πολυμορφικό χώρο όπου, πέραν των συνεδριάσεων, από το 2021 φιλοξενεί τη Βιβλιοθήκη του Φοίνικα, Παιδική & Εφηβική, Συνεργατική & Δανειστική. Έτσι, ένας πολύτιμος για τον Δήμο χώρος αξιοποιείται περαιτέρω και γίνεται ακόμα πιο λειτουργικός, για το καλό του τόπου μας.
Στόχος είναι να συμβάλει στην προώθηση της φιλαναγνωσίας στο παιδικό και νεανικό κοινό του νησιού μας αλλά στην κινητικότητα της τοπικής κοινότητας μέσα από τη συνεργασία.
Έχει έμβλημά της το κολιμπρί, ως σύμβολο της συνεργατικότητας, με βάση έναν παλιό αφρικάνικο μύθο.
Η δανειστική βιβλιοθήκη του Φοίνικα έχει ήδη δεχτεί μια σειρά βιβλίων χάρη στη δωρεά του Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Αθηνών «Ι.Μ. Καρράς». Σε αυτόν τον όγκο, προστίθενται βιβλία που υπάρχουν ήδη στην αποθήκη του κτιρίου και επιλεγμένα βιβλία από την ιδιωτική βιβλιοθήκη των ΠαραμυθιαΖω που επίσης έχουν προκύψει από δωρεές προς την ομάδα αλλά και δεκάδες δωρεές βιβλίων ιδιωτών, όταν πλέον δεν τα χρειάζονται, με ένδειξη του ονόματος του δωρητή στο εσώφυλλο εκάστοτε βιβλίου. Επίσης, συνεχίζεται η προσπάθεια για χορηγίες σε βιβλία και εξοπλισμό εκ μέρους επιχειρήσεων και φορέων (βιβλιοπωλεία, εκδοτικοί οίκοι κοκ) με ανάλογη αναγνώριση.
Έχει δημιουργηθεί σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση όσων αγαπούν το παιδικό και εφηβικό βιβλίο, ενώ γίνεται τακτική ενημέρωση για τις δράσεις της Βιβλιοθήκης μέσω των ΜΜΕ.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Το κολιμπρί γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
28 Μαρ. 2024 - 15:19 - Συγγραφή διηγημάτων με οικολογικά μηνύματα
19 Νοε. 2024 - 6:16 - "Να αρχίσει η λειτουργία του έστω και με προσωρινές λύσεις"
15 Νοε. 2024 - 6:16 - "Άνοιγμα" στην τεχνολογία για τους μαθητές
14 Νοε. 2024 - 6:16 - Εκπαίδευση, δημιουργικότητα και καινοτομία
7 Νοε. 2024 - 6:16