«Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα» από τη θεατρική ομάδα του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου

Πρώτη σκηνική παρουσία στο θέατρο Απόλλων

Βασιλεία Κοντέλη: "Τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη να δημιουργήσουν και κυρίως να παίξουν"

Η "παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα" είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου που ανεβάζει στο θέατρο Απόλλων, η θεατρική ομάδα του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου.

Πρόκειται για το βραβευμένο έργο της Χριστίνας Καραβεζύρη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή και το οποίο αποτυπώνεται μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες, μουσική - τραγούδι, των 15 μαθητών που συμμετέχουν στην ομάδα.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, Βασιλεία Κοντέλη, οι μαθητές μέσα από την ενασχόλησή τους με το θέατρο, έρχονται εκ νέου σε επαφή με το παιχνίδι, κάτι το οποίο έχουν ξεχάσει.

Μια ιστορία για παιδιά που πρέπει να μεγαλώσουν στον κόσμο των «μεγάλων»

Το έργο της Χριστίνας Καραβεζύρη «Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα», που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά το 2016, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, από τον Θεατρικό Όμιλο 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου στις 20.00 στο θέατρο Απόλλων.

Η ιστορία του έργου είναι αφιερωμένο στα παιδιά, αλλά και στην ενηλικίωσή τους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται με βίαιο τρόπο.

"Αλήθεια πότε παύουν τα παιδιά να είναι παιδιά; Ο κόσμος των μεγάλων μπορεί να είναι βίαιος, σκληρός, επικίνδυνος… Ποιος μπορεί να νικήσει το κακό; Νικιέται το κακό; Έχουν όλες οι ιστορίες καλό τέλος; Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στα αλήθεια… ή μόνο στις ταινίες και στα παραμύθια;", Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται αυτή η ιστορία…Κι έγινε μια ιστορία για παιδιά που πρέπει να μεγαλώσουν στον κόσμο των «μεγάλων» αλλά και για μεγάλους που θέλουν να βλέπουν ακόμα με τα μάτια των παιδιών, αναφέρει χαρακτηριστικά για την υπόθεση του έργου, η συγγραφέας, Χρστίνα Καραβεζύρη.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα της παράστασης, στην οποία είναι προσκεκλημένη η συγγραφέας, θα διατεθούν για τη διοργάνωση της εκπαιδευτικής εκδρομής των μαθητών της Γ΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου Σύρου – Πειραματικού.

"Πρόκειται για έναν καμβά παραδοσιακών παραμυθιών"

Για την υπόθεση της θεατρικής παράστασης μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η εκπαιδευτικός Φιλόλογος και υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου, Βασιλεία Κοντέλη.

"Είναι ένα έργο το οποίο έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά το 2016 και πρέπει να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται σε θεατρική σκηνή. Πρόκειται για ένα καμβά παραδοσιακών παραμυθιών, με ανατροπές και με προσεγγίσεις πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με τον πόλεμο, την οικονομική κρίση, την ενηλικίωση, σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι "το συγκεκριμένο εκτός όλων των άλλων, θέλει να περάσει και το μήνυμα για το πόσο ανάγκη έχουμε τη χαρά του παραμυθιού".

Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, για το οποίο γράφτηκε τραγούδι και μουσική από τους 15 μαθητές που συμμετέχουν στην ομάδα, τα οποία εργάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θέρμη, κάτι που όπως τονίζει, θα φανεί εκ του αποτελέσματος.

"Στην θεατρική ομάδα του σχολείου συμμετέχουν 15 μαθητές της Β' και Γ' τάξης του 1ου Γυμνασίου, αλλά και τρεις μαθητές από άλλα γυμνάσια της Σύρου. Η η ανταπόκριση των μαθητών στη συγκεκριμένη δράση, είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται από τον αυξημένο αριθμό των αιτήσεων συμμετοχή που κατατέθηκαν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς", τόνισε, δηλώνοντας κλείνοντας ότι φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη να δημιουργήσουν και κυρίως να παίξουν. Είναι γεγονός ότι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει παιχνίδι και πρέπει να το θυμηθούν από την αρχή".

Τρία χρόνια δημιουργικής παρουσίας

Ο θεατρικός όμιλος ή καλύτερα το θεατρικό εργαστήρι του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σύρου, λειτουργεί για τρίτη χρονιά, παρουσιάζοντας θεατρικές διασκευές.

Συγκεκριμένα, το 2022 είχε παρουσιάσει με επιτυχία στο υπαίθριο θεατράκι των Γυμνασίων, μία διασκευασμένη παράσταση της “Λυσιστράτη”, ενώ το 2023 και κατά τη διάρκεια της 1ης γιορτής αειφορίας που υλοποίησε το ΚΕΠΕΑ Σύρου, διασκεύασε δυο παραμύθια και συγκεκριμένα το “Ασαλάτου Αλαζάιν”, παραδοσιακό αραβικό και τον γνωστό “Μικρό Πρίγκιπα” του Αντουάν ντε Σαιν Εξυπερύ.

Η "παγωμένη πανοπλίας" της Χριστίνας Καραβεζύρη

"Η παγωμένη πανοπλία και η συνθήκη στην παγωμένη χώρα" υποβλήθηκε στον διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου το 2016, κατακτώντας το βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου για παιδιά

Η Χριστίνα Καραβεζύρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του ΤΕΙ Πειραιά και της Ανώτε ρης Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Από το 1998 εργάσθηκε ως ηθοποιός στο θέατρο. Το 2014 το έργο της Νικόλαος Φρεσκάκης ή Παγωμένοι Φούρνοι επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού θεατρικού μονολόγου.

Την ίδια χρονιά το διήγημά της «Άσπρο» δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό Μικρό Πεζό από τις εκδόσεις «Χαραμάδα». Το 2017 παρουσιάστηκε το θεατρικό της έργο Η Πίσσα μετά από διαγωνισμό με θέμα «Γκάζι 1984…» στα πλαίσια του αφιερώ ματος «GR80s — Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη». Τον Ιούνιο το κείμενό της «Φόβος» συμπεριλήφθηκε με άλλα κείμενα στην παράσταση FEELINGS’ STORIES της Ομάδας +Αίσθημα.