Απολογισμός των εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων από την επικεφαλής του προγράμματος και τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Πάνω από 4.000 μαθητές στις δράσεις για τον Δημήτριο Βικέλα

Πάνω από 4.000 μαθητές των σχολείων της Σύρου και της Τήνου, συμμετείχαν στις δράσεις που ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημήτριος Βικέλας".

Η μεγάλη συμμετοχή των παιδιών έρχεται ως επιστέγασμα του απολογισμού των πεπραγμένων της ολυμπιακής εβδομάδας, που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη συμμετοχή της επικεφαλής του προγράμματος, Ιλεάνας Κλοκώνη και των διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνης Τσαβαλά και Ξενοφώντα Βαμβακερού.

Οι αθλητικές εκπαιδευτικές δράσεις αφιερωμένες στον Δημήτριο Βικέλα, θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα, μέσα από αθλητικές ημερίδες και με τη συμμετοχή των κατά τόπους αθλητικών σωματείων.

"Κάναμε το όνειρο πραγματικότητα"

Τον πρώτο απολογισμό των δράσεων αθλητικού, παιδαγωγικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα που πραγματοποιήθηκαν στην Σύρο και την Τήνο με τίτλο «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας και Αξιών, Δημήτριος Βικέλας», έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος “Δημήτριος Βικέλας”, κα. Ιλεάνα Κλοκώνη.

Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, του μεγάλου Έλληνα λόγιου, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν) και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο παρουσία της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνης Τσαβαλά και του διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντα Βαμβακερού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στην αθλητική εβδομάδα που διοργανώθηκε για πρώτη φορά με την παρουσία δεκάδων ολυμπιονικών παραολυμπιονικών, παγκόσμιων πρωταθλητών, ομοσπονδιακών προπονητών και διεθνών Ελλήνων ποδοσφαιριστών, συμμετείχαν πάνω από 4.000 μαθητές των δύο νησιών, δίνοντας το έναυσμα όχι μόνο για την καθιέρωσή της, αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμισή της.

"Η λαμπρή αυτή εβδομάδα των αθλητικών και εκπαιδευτικών δράσεων ολοκληρώθηκε με την πολύτιμη στήριξη των διευθυντών των Διευθύνσεων παιδείας του νομού. Είναι πολύ σημαντικό ότι πάνω από 4.000 μαθητές από τεσσάρων έως και 17 ετών, συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από τα νησιά της Σύρου και της Τήνου. Αυτός ο αριθμός είναι πραγματικά τεράστιος, αποδεικνύοντας ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ανταποκρίθηκε στο πρόγραμμα "Δημήτριος Βικέλας, σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Κλοκώνη, επικεντρώνοντας στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους βασίστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως είπε, θα υπάρξει συνέχεια των αθλητικών, εκπαιδευτικών δράσεων "Δημήτριος Βικέλας" στα σχολεία όλης της Ελλάδας, η οποία θα βασιστεί στα αποτελέσματα που κατεγράφησαν από τη συμμετοχή των μαθητών τόσο της Σύρου, όσο και της Τήνου.

Η κα. Κλοκώνη έκανε επίσης γνωστό ότι θα υλοποιηθούν μεγάλες αθλητικές ημερίδες "Δημήτριος Βικέλας" σε διάφορα σημεία μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.

"Στόχος είναι η συμμετοχή των πολιτών όλων των ηλικιών σε αθλητικές εκδηλώσεις. Αυτές οι δράσεις θα υλοποιούνται σε συνεργασία με τα τοπικά αθλητικά σωματεία. Πρέπει όλοι να μυηθούν σε αυτό που πρέσβευε ο Δημήτριος Βικέλας, αλλά και το ολυμπιακό ιδεώδες. Αυτό που θα υλοποιηθεί σε τέσσερα χρόνια είναι η απότιση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα, διότι δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Είναι κάτι που θεσμοθετήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, κ. Βρούτση και θα επαναληφθεί σε τέσσερα χρόνια", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του εκπαιδευτικού προγράμματος, καταλήγοντας ευχαρίστησε για τη συνεργασία την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση των Κυκλάδων, αλλά και τα αθλητικά σωματεία των δύο νησιών για την οργάνωση και τη συμμετοχή στις δράσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα διαχυθούν σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.

"Ήταν μία σημαντική εβδομάδα εκπαιδευτικού και αθλητικού χαραχτήρα"

Για τη σημαντικότητα της εκπαιδευτικής και αθλητικής εβδομάδας τόσο στη Σύρο, όσο και στην Τήνο αναφέρθηκαν τόσο η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά, όσο και ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντας Βαμβακερός.

"Καταγράψαμε μία ολική συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα με διάφορους τρόπους, με επίκεντρο τις δράσεις το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Μιαούλη. Τα παιδιά χαρούμενα και χωρίς κινητό, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μεγάλα ονόματα του αθλητισμού. Η συμμετοχή των παιδιών στις αθλητικές δραστηριότητες, εκτός των σχολικών μονάδων δεν μπορεί να καταγραφεί σε αριθμούς και νούμερα, όμως μπορούν να καταγραφούν οι δραστηριότητες εντός των σχολείων, η αποτίμηση των οποίων θα γίνει τις επόμενες ημέρες", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντας Βαμβακερός, συμπληρώνοντας ότι πάνω από το 50% των σχολείων της Σύρου συμμετείχε οργανωμένα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Τήνου αγγίζει το 100%.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά, αναφερόμενη στα στοιχεία συμμετοχής των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των δύο νησιών, τόνισε την μαζική παρουσία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της Τήνου στις εκδηλώσεις, κάτι που μεταφράζεται σε συμμετοχή 689 μαθητών.

Για τη συμμετοχή των σχολείων της Σύρου, η κα. Τσαβαλά υπογράμμισε ότι ενδεικτικά, καθώς τα αναλυτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν επίσημα, 1.287 μαθητές από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, μαζί με 190 των ειδικών σχολείων, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 6 έως και 12 Απριλίου.

"Αισθάνομαι πολύ περήφανη ως διευθύντρια Εκπαίδευσης, αλλά και ως δασκάλα κυρίως, που οι εκπαιδευτικοί μας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτρεξαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσα στα σχολεία. Δάσκαλοι και καθηγητές εργάστηκαν και έφεραν ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα. Οι αξίες του ολυμπισμού είναι η συμμετοχή, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η ευγενής άμυλα και αυτό όχι μόνο δεν πρέπει να το ξεχνάμε, αλλά να το μεταλαμπαδεύουμε και στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας. Γνώμονας και οδηγός μας θα πρέπει να είναι όλα αυτά στην προσπάθειά μας να πείσουμε τα παιδιά να στρέψουν την πλάτη τους στη βία που μπαίνει με πολλές μορφές στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας", τόνισε καταλήγοντας η κα. Τσαβαλά.