Πτώση σοβάδων στον βρεφικό σταθμό του Ξηροκάμπου

Βάζει προσωρινό λουκέτο

Σε οριακό σημείο οι εγκαταστάσεις των δομών του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Σε αναγκαστική προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του βρεφικού σταθμού στην περιοχή του Ξηροκάμπου, προχώρησε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, υπεύθυνος για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, Γιάννης Βουτσίνος.

Αιτία, η αποκόλληση σοβάδων στον πρώτο όροφο του σταθμού, κάτι που ενεργοποίησε τις εκπαιδευτικούς, τη Δημοτική Αρχή, αλλά και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες προβλήματα, κυρίως κτηριακά, αλλά και ενεργειακά που αντιμετωπίζουν οι δομές του Δήμου, φέρνοντας παράλληλα στο προσκήνιο την επιτακτική πλέον ανάγκη της εκτέλεσης της εργολαβίας των 200 χιλ. ευρώ για την συντήρηση και επισκευή των υπαρχουσών υποδομών.

Σε πρώτο πλάνο η ασφάλεια των παιδιών

Κλειστός θα μείνει από σήμερα και μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που χρειάζονται, ο χώρος του βρεφικού σταθμού του Ξηροκάμπου, με τα έξι φιλοξενούμενα βρέφη να φιλοξενούνται προσωρινά σε ειδικό τμήμα που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στο κτήριο του παιδικού σταθμού της Κ. Μαρούλη.

Αιτία του προσωρινού "λουκέτου" αποτέλεσε ένα νέο συμβάν με την αποκόλληση σοβάδων, δημιουργώντας αίσθημα ανασφάλειας στις εργαζόμενες εκπαιδευτικούς.

Για το συμβάν ενημερώθηκε προ ημερών ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Βουτσίνος. ο οποίος έπειτα και από την έγγραφη αναφορά που έλαβε πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση τόσο με το προσωπικό του βρεφικού σταθμού, όσο με την διευθύντρια και προϊσταμένη των δομών του Δήμου, αλλά και με μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Μετά και από την αυτοψία που έγινε, αποφασίστηκε να κλείσει προσωρινά ο πρώτος όροφος του κτηρίου, προκειμένου συνεργείο του Δήμου να εκτελέσει τις άμεσες παρεμβάσεις που χρειάζονται.

"Πριν από μερικές ημέρες αποκολλήθηκε ένα μικρό μέρος σουβάδων από το ταβάνι, κάτι που θορύβησε τις εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα την έγγραφη ενημέρωσή μου. Μετά από την ενημέρωση που είχα και σε συνεννόηση τόσο με την διευθύντρια και την υποδιευθύντρια των δομών, Σοφία Λαγουδάκη και Σωτηρία Μπουρίκα, αντίστοιχα, αλλά και με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, πήραμε την απόφαση αρχής γενομένης από σήμερα να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του ισογείου χώρου", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βουτσίνος.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η συγκεκριμένη δομή που φιλοξενεί έξι βρέφη και για να μη δημιουργηθεί αναταραχή στις οικογένειες τους, θα φιλοξενηθούν σε τμήμα που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό στον παιδικό σταθμό της Κ. Μαρούλη.

"Ο χώρος θα παραμείνει κλειστός μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Για εμάς πρωτεύον είναι η ασφάλεια των παιδιών, των βρεφών, αλλά και των εργαζομένων των βρεφικών και παιδικών σταθμών", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βουτσίνος, απευθύνοντας παράλληλα και τις ευχαριστίες τους προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των σταθμών, τόσο για τη συνεργασία και σε αυτό το θέμα, αλλά και σε όλα όσα έχουν προκύψει, όσο και για την οικονομική τους προσφορά σε υλικοτεχνικές υποδομές.

"Καμπανάκι" κινδύνου

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό που θορύβησε τους υπεύθυνους του Δήμου, καθώς είχαν προηγηθεί και άλλα παρόμοια. Πριν από μικρό χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, είχαν γίνει παρόμοιες εργασίες καθαίρεσης επικίνδυνων τμημάτων.

"Έχουμε φροντίσει να καθαιρέσουμε πολλά σημεία που ήταν επικίνδυνα για τα παιδιά, τόσο στον Ξηρόκαμπο, όσο και στο Βήσσα. Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια των εορτών. Είχαμε πάρει την απόφαση, λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Δημοτική Αρχή, αλλά και μετά να καθαιρέσουμε επικίνδυνα σημεία, θυσιάζοντας την αισθητική, για την ασφάλεια των παιδιών. Η ασφάλεια πρώτα από όλα για τα μικρά παιδιά μας, αλλά και η εν γένει σωστή λειτουργία των βρεφικών και παιδικών μας σταθμών, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τόσο δική μου, όσο και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής, δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος.

"Η ανησυχία μου είναι να προλάβουμε το χρονικό περιθώριο της 31ης Μαΐου"

Όπως είχε δημοσιεύσει η "Κοινή Γνώμη" προ ημερών και συγκεκριμένα στο φύλλο της 18ης Απριλίου, η χρηματοδότηση για τις κτηριακές παρεμβάσεις στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δυστυχώς βρίσκεται στο σημείο "μηδέν", έπειτα και από τις άγονες ενέργειες για την εξασφάλιση αναδόχου.

Το θέμα δε βρίσκεται στην "κόψη του ξυραφιού", καθώς η 31η Μαΐου, είναι η καταληκτική ημερομηνία που πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί όλα εκείνα να εχέγγυα, προκειμένου να μη χαθούν τα 200.000 ευρώ που προορίζονται για τις επιβεβλημένες κτηριακές συντηρήσεις των δομών φιλοξενίας των παιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα, επανέρχεται αύριο στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει να τρέξει τις διαδικασίες με τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, δηλαδή με την απευθείας ανάθεση του έργου σε εργολάβο, ώστε η Δημοτική Αρχή να "κλειδώσει" την απαραίτητη χρηματοδότηση, η οποία έχει εξασφαλιστεί από το 2018, μέσω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ".

Στην ερώτηση εάν υπερτερήσει το χειρότερο σενάριο, δηλαδή εάν ο Δήμος δεν καταφέρει να τελεσφορήσει με τον καλύτερο τρόπο την διαπραγμάτευση και χαθεί το έργο των 200.000 ευρώ, ο κ. Βουτσίνος υπογράμμιζε ότι δεν θέλει ούτε καν να φαντάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι θα δώσουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να μη χαθεί αυτή η πολύτιμη χρηματοδότηση.

"Η ανησυχία μου είναι να προλάβουμε το χρονικό περιθώριο της 31ης Μαΐου. Όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί, στο σύνολό τους, χρήζουν επισκευής και συντήρησης και δεν θέλω να σκεφτώ τι μπορεί να συμβεί εάν δεν λυθεί το ζήτημα με την εξασφάλιση της συγκεκριμένης χρηματοδότησης. Ο Δήμος δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει με ιδίους πόρους όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται τα κτήρια των δομών μας. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς γιατί έχουμε σημαντικά κτηριακά προβλήματα. Είναι θέμα ύψιστης σημασίας, διότι μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών μας", κατέληξε στις δηλώσεις του.