Μαθητές από την Ουκρανία υποδέχθηκε η μαθητική κοινότητα της Κύθνου

Εκπαιδευτική και κοινωνική αλληλεπίδραση

Στυλιανή Καλλίλα: "Ήταν μία μοναδική εμπειρία, αλλά και ένα μάθημα ζωής κυρίως για τα παιδιά του νησιού"

Μαθητές και εκπαιδευτικούς από το Heinsberg της Γερμανίας, υποδέχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, η μαθητική κοινότητα της Κύθνου.

Οι μαθητές, που προέρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν για μία εβδομάδα με τους μαθητές του μικρού Κυκλαδίτικου νησιού, ανταλλάσοντας γνώσεις, αλλά και προσωπικές εμπειρίες.

Για αυτή την πρωτόγνωρη, όπως την χαρακτηρίζει, εμπειρία μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Στυλιανή Καλλίλα, τονίζοντας ότι πρόκειται για από τις σημαντικότερες επαφές που είχαν μέχρι σήμερα οι μαθητές της Κύθνου.

Ξεναγήσεις και ομαδικές δράσεις

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα οι μαθητές από το Γυμνάσιο με Λ.Τ Κύθνου, υποδέχθηκαν μία εβδομάδα πριν την περίοδο του Πάσχα, δέκα μαθητές ηλικίας 12 έως 16 ετών, καθώς και τρεις εκπαιδευτικούς από το Heinsberg της Γερμανίας.

Πρόκειται για μία ομάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus, στο πλαίσιο δράσεων για την ένταξη των μεταναστών σε επίπεδο γλωσσικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό.

Πρόκειται για παιδιά από την Ουκρανία που ζουν πλέον στην Γερμανία, σε μία προσπάθεια ένταξής τους στην συγκεκριμένη περιοχή.

Καθοριστικό ρόλο για το εκπαιδευτικό ταξίδι έπαιξε και ο διευθυντής Γυμνασίου Κύθνου, Μιχάλης Χίος, ο οποίος υπηρέτησε στο παρελθόν ως φιλόλογος σε ελληνόφωνα γερμανικά γυμνάσια.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των δέκα μαθητών στο νησί, πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από ομαδικές δράσεις, αλλά και ξεναγήσεις, τις οποίες συνέδραμε και ο Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Κύθνου.

Συγκεκριμένα, οι φιλοξενούμενοι βίωσαν την καθημερινότητα του νησιού, μαθαίνοντας για τα ήθη, τις παραδόσεις, αλλά και τον πολιτισμό, παρακολούθησαν μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών, πήραν συνεντεύξεις από το διδακτικό προσωπικό, τον διευθυντή, εκπροσώπους των θεσμών, επισκέφτηκαν όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της Κύθνου, συμμετείχαν σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ με τη βοήθεια των μαθητών του νησιού, διενέργησαν επιτόπια έρευνα σχετικά με την γλωσσομάθεια και την συχνότητα μετακίνησης των ντόπιων για λόγους εργασίας.

"Αποτέλεσε ένα μικρό άνοιγμα της μικρής μας κοινωνίας"

Για την συμβίωση των μαθητών της Κύθνου με τους αντίστοιχους μαθητές της Γερμανίας, αλλά και για τα αποτελέσματα του προγράμματος μίλησε στην εφημερίδα, η η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Στυλιανή Καλλίλα.

Όπως δήλωσε πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, η οποία αποτέλεσε ταυτόχρονα και ένα σημαντικό άνοιγμα της μικρής κοινωνίας της Κύθνου.

"Δέκα παιδιά με καταγωγή από την Ουκρανία επισκέφθηκαν το νησί μας, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus. Πρέπει να σημειώσω ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές επιλέχθηκαν από το σχολείο τους, λόγω των μαθημάτων ξένων γλωσσών που παρακολουθούν, να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο άλλωστε εμπεριέχει τα στοιχεία της επικοινωνίας, της ένταξης και της γλωσσομάθειας. Οι συγκεκριμένοι παρέμειναν στην Κύθνο για μία εβδομάδα, μία εβδομάδα η οποία μπορώ να πω ότι μας δημιούργησε έντονα συναισθήματα, τα οποία θα κρατήσουμε για πάντα μέσα μας με πολύ αγάπη και συγκίνηση", επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, στόχος αυτής της επίσκεψης, ήταν η επικοινωνία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μαθητών της Κύθνου με τους αντίστοιχους από το Heinsberg της Γερμανίας.

"Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το άνοιγμα που έκανε μία μικρή σχολική κοινότητα, όπως είναι αυτή της Κύθνου, η οποία όμως έχει μεγάλες δυνατότητες. Ανάμεσα στα παιδιά αναπτύχθηκε ένα μαγικό συναίσθημα, το οποίο αποτυπωνόταν στα μάτια τους. Είχαν μία απίστευτη επικοινωνία μεταξύ τους, χωρίς να μιλάνε είτε τη γερμανική, είτε την ελληνική γλώσσα", σημείωσε.

Στη συνέχεια, η κα. Καλλίλα ανέφερε ότι τα παιδιά της Κύθνου έλαβαν πολλές πληροφορίες από τους φιλοξενούμενους, τόσο για την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, όσο και άλλα θέματα, δηλώνοντας βέβαιη ότι αυτές θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωής τους. "Εκτός από τις γνώσεις, είναι και η φιλίας μεταξύ των κρατών, που επίσης είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να πω ότι ήδη έχουμε καλούς φίλους στη Γερμανία που μας περιμένουν. Η εμπειρία που αποκομίσαμε ως εκπαιδευτική κοινότητα δύσκολα μπορεί να περιγραφεί. Η αλληλεπίδραση μοναδική. Η γνωριμία των μαθητών της Κύθνου με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους ήταν ένα μάθημα που σίγουρα δεν φτάνουν όλες οι μέρες του έτους για να διδαχθεί", δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι "τα θέματα που ανακινήθηκαν στις ψυχές και το μυαλό μας πολλά: Τι κάνει ένα εκπαιδευτικό σύστημα επιτυχημένο; Πώς μπορεί το σχολείο να βοηθήσει τα παιδιά-μετανάστες να ενταχθούν ευκολότερα σε μια νέα κοινωνία; Πώς νιώθει ένας μετανάστης όταν αναγκάζεται να αφήσει την μητρική του γλώσσα (εκτός από την πατρίδα του) και να υιοθετήσει μια άλλη; Πως αντιλαμβάνεται τον εαυτό του; Με ποια εθνική ταυτότητα; Αντιμετωπίζει διακρίσεις; Έχει ίση αντιμετώπιση; Θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τόσο την ελληνική όσο και την γερμανική κοινωνία".

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, ευχαρίστησε για τη συμβολή τους τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου, τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ξενοφώντα Βαμβακερό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "το βίωμα αυτό που ζήσαμε, σίγουρα άνοιξε νέους ορίζοντες για όλους μας. Επόμενος στόχος η παρουσία του σχολείου μας στη Γερμανία! Μοναδικός σκοπός της ύπαρξης του Συλλόγου μας, η συμβολή μας στην αναβάθμιση του παιδαγωγικού-εκπαιδευτικού έργου στο νησί μας. Συνεχίζουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς μας".

Ετικέτες: