Tέλεση θείας λειτουργίας προς τιμήν του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ

"Αποτελεί μία σημαντική παρακαταθήκη για την εκπαίδευση"

Αναφορές για το έργο και την προσφορά του από τον γενικό διευθυντή των εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, Διονύση Μεσσάρη και τον Φρερ Μάριο Καπέλλα

Φόρο τιμής στη μνήμη του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, απότισαν χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια θείας λειτουργίας που τελέστηκε στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης, πιστοί, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό των εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου.

Για τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησε ο Άγιος στην εκπαίδευση των λασαλιανών σχολείων, μίλησε ο γενικός διευθυντής της σχολικής μονάδας, Διονύσης Μεσσάρης, καθώς επίσης και ο Φρερ Μάριος Καπέλλας.

Ο ιδρυτής των σχολείων για τα άπορα παιδιά

Ιερή θεία λειτουργία προς τιμήν του Αγ. Ιωάννη Βαπτιστή Δελασάλ, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας. Ο εορτασμός αυτός είναι μία από τις πολυάριθμες εκδηλώσεις που διεξάγονται και στις πέντε ηπείρους από όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Λασαλιανής οικογένειας.

Ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ είναι ιδρυτής όλων των λασαλιανών σχολείων στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Γεννήθηκε στη Reims της Γαλλίας το 1651 από οικογένεια ευγενών. Μετά το πέρας των θεολογικών του σπουδών στη Σορβόννη και σε ηλικία 27 ετών χειροτονήθηκε ιερέας. Η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια εκπαίδευση στην εποχή του, τον οδήγησε στην απόφαση να δημιουργήσει σχολεία για τα άπορα παιδιά. Στην τολμηρή του αυτή προσπάθεια αρκετοί είναι αυτοί που τον ακολούθησαν κι έτσι το 1681 ίδρυσε το «Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων» (Frères).

Ανακηρύχτηκε άγιος της Καθολικής Εκκλησίας στις 24 Μαΐου του 1900. Σήμερα οι συνεχιστές του έργου του Αγίου Δελασάλ αριθμούν 5.500 μοναχούς (Frères), με τους οποίους συνεργάζονται πάνω από 80.000 δάσκαλοι και καθηγητές, άντρες και γυναίκες, κάθε θρησκείας και κάθε πολιτιστικής παράδοσης, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία εκατομμυρίων παιδιών, εφήβων και νέων, σε συνολικά 82 χώρες σε όλο τον κόσμο.

"Είναι ο πρώτος, μεταξύ των μεγάλων παιδαγωγών, που ανακάλυψε την παιδαγωγική επιστήμη"

Για τη σημαντικότητα του εκπαιδευτικού έργου του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή, μίλησε κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ο Φρερ Μάριος Καπέλας, ο οποίος τόνισε ότι είναι ο πρώτος «νομοθέτης» του σύγχρονου σχολείου.

"Συγκεντρωθήκαμε για να ζητήσουμε, με την προσευχή μας, τη μεσιτεία, αλλά και να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ, ιδρυτή του Μοναχικού Τάγματος των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων των Φρερ. Ο Δελασάλ, έχει ανακηρυχθεί από την Εκκλησία ως ο Προστάτης της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών", ανέφερε.

Όπως επισήμανε, "είναι ο πρώτος, μεταξύ των μεγάλων παιδαγωγών, που ανακάλυψε την παιδαγωγική επιστήμη και διατύπωσε τους νόμους της. Υπάρχει η «παιδεία» πριν απ' αυτόν και η παιδεία μετά απ' αυτόν. Οι μεταγενέστεροι, δανείστηκαν τις ιδέες του, ακολούθησαν το παράδειγμά του και εφάρμοσαν τις παιδαγωγικές του πρακτικές. Θεωρείται ο πρώτος «νομοθέτης» του σύγχρονου σχολείου. Τολμηρός και καινοτόμος, έσπασε την παράδοση του κατεστημένου και προσάρμοσε την τότε «ελιτίστικη εκπαίδευση» στις νέες ανάγκες των νέων της εποχής".

Ο Φρερ Μάριος Καπέλλας, αναφερόμενος στις παιδαγωγικές πρακτικές που δίδαξε ο Άγιος Ιωάννης, επισήμανε ότι σήμερα οι 3.000 Φρερ μαζί με τους 80.000 λαϊκούς συνεργάτες τους, ακολουθούν πιστά τα αχνάρια, τηρώντας τις αρχές και τις προτροπές του.

"Συνεχίζουμε την παιδαγωγική και μορφωτική αποστολή με τη λειτουργία εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων, από Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέχρι Πανεπιστήμια και Επαγγελματικές Σχολές, σε 8ο χώρες με πάνω από 1.000.000 μαθητές και φοιτητές. Σήμερα, στα Λασαλιανά Σχολεία της Ελλάδας φοιτούν 3.600 μαθητές, σε Σύρο, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Άλιμο, Ψυχικό και Μαρούσι", υπογράμμισε.

"Τιμάμε καθημερινά με το έργο μας την κληρονομιά του ιδρυτή μας, Ιωάννη - Βαπτιστή|

Με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό, ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου, Διονύσης Μεσσάρης, στο μήνυμά του έκανε μια εκτενή αναφορά στο βίο και τα έργα του ιδρυτή του σχολείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "τα σχολεία μας δημιουργήθηκαν από τους Αδελφούς του Χριστιανικού Τάγματος Δελασάλ της Καθολικής Εκκλησίας, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Γάλλο Ιερωμένο Ιωάννη-Βαπτιστή Δελασάλ (1651-1719). Ο Ιωάννης-Βαπτιστής Δελασάλ ίδρυσε τα πρώτα σχολεία στη Γαλλία για άπορα παιδιά και συγχρόνως εκπαίδευσε δασκάλους για να τα στελεχώσει. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, απαρνήθηκε τα προνόμια του ευγενούς και αποφάσισε να ζήσει μαζί με τους δασκάλους με τους οποίους ίδρυσαν την πρώτη αδελφότητα (αδελφοί- frères) το 1691. Μετά το θάνατό του (1719) τα σχολεία της αδελφότητας εξαπλώνονται σε όλη την Γαλλία και σε όλο τον κόσμο μέχρι τις ημέρες μας. Το έργο και η παιδαγωγική προσέγγιση του Ι.-Β. Δελασάλ βρίσκει απήχηση σε 82 χώρες και στις πέντε ηπείρους".

Ο κ. Μεσσάρης χρησιμοποιώντας τη φράση "να μιλάτε πάντα τρυφερά στα παιδιά και να σωπαίνετε όταν καταλαβαίνετε πως θα τους μιλήσετε διαφορετικά", υποστήριξε ότι οι παιδαγωγικές προτροπές του Ιωάννη Βαπτιστή ήταν ριζοσπαστικές για την εποχή εκείνη και έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό σύστημα αρχών και αξιών, στο οποίο εδράζεται και η παιδαγωγική πρακτική των σημερινών σύγχρονων σχολείων των ΔΕΛΑΣΑΛ.

"Η παρακαταθήκη του Ι.-Β. Δελασάλ αποτελεί για όλους μας τη βάση για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός πλαισίου σύγχρονης μαθητοκεντρικής παιδαγωγικής σε έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα. Η κοινότητα των Λασαλιανών σχολείων μας επιβίωσε σε δύσκολες συνθήκες και για πολλούς αιώνες διότι εδράζεται στη πίστη, στην αδελφοσύνη, στην αλληλεγγύη, στις αξίες και τη συνεχή εξέλιξη και ανανέωση της αποστολής μας. Αποτελούμε μια δυνατή κοινότητα με κοινή αποστολή|" υπογράμμισε, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του σε όλους όσου στηρίζουν το έργο το οποίο παράγεται στα εκπαιδευτήρια.