Απονομή διαπιστεύσεων Erasmus σε 20 μαθητές του ΕΠΑΛ Σύρου

Εκπαιδευτική κινητικότητα

Επαμεινώνδας Λέστος: "Οι μαθητές μας ανέπτυξαν επαγγελματικές, γλωσσικές, ψηφιακές, επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες"

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα την ολοκλήρωση των σχεδίων μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+, πραγματοποίησε χθες το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων "Κ. Τουλούπης", του συγκροτήματος Λυκείων στο Μάννα, το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η απονομή διαπίστευσης Erasmus σε 20 μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κινητικότητας, τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή, Επαμεινώνδα Λέστο το ΕΠΑΛ, μέσω της πιστοποίησης που έχει εξασφαλίσει, θα συνεχίσει την εκπαιδευτική του κινητικότητα και την επόμενη σχολική χρονιά, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερους μαθητές.

Πιστοποίηση δεξιοτήτων

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Εκδηλώσεων «Κ. Τουλούπης» των Λυκείων η ανοικτή εκδήλωση διάχυσης αποτελεσμάτων των σχεδίων μαθησιακής κινητικότητας Erasmus+, με κωδικό 2022-1-EL01-KA122-VET-000078687, που υλοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, τον Δεκέμβριο του 2023 και αφορούσε στην "Αντιμετώπιση περιστατικών χρόνιων παθήσεων με την βοήθεια της Νοσηλευτικής Τηλε-Φροντίδας στην μετά COVID εποχή", από το ΕΠΑΛ Σύρου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι μαθητές, μαθήτριες και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στα σχέδια κινητικότητας, καθώς επίσης και εκπαιδευόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε εγκεκριμένα μελλοντικά σχέδια κινητικότητας, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Μετά το τέλος της παρουσίασης του εν λόγω προγράμματος, απονεμήθηκαν στους συμμετέχοντες βεβαίωση από τον φορέα, όπως και αναγνωρισμένος τίτλος europass, ο οποίος, σύμφωνα με τον διευθυντή, Επαμεινώνδα Λέστο, "είναι πολύ σημαντικός, καθώς αυτός λειτουργεί ως πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων και μπορεί να συνοδέψει το βιογραφικό των μαθητών στην περαιτέρω επαγγελματική τους πορεία".

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για δύο εγκεκριμένα προγράμματα κινητικότητας στη Σικελία.

Τέλος, έγινε αναφορά και στην απονομή διαπίστευσης Erasmus στο ΕΠΑ.Λ Σύρου από το ΙΚΥ και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τα σχέδια κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών.

"Το πρόγραμμα Erasmus θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή νέων ειδικοτήτων"

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, Επαμεινώνδας Λέστος, ο οποίος απευθυνόμενος προς την κατάμεστη από εκπαιδευτικούς και μαθητές αίθουσα, σημείωσε ότι "βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να απονείμουμε στους μαθητές τους τίτλους συμμετοχής στους στο εκπαιδευτικό ταξίδι τον Δεκέμβριο του 2023 στην Βαρκελώνη της Ισπανίας. Η συγκεκριμένη κινητικότητα αφορούσε τους μαθητές των τομέων πληροφορικής και υγείας, πάνω στο θέμα "Αντιμετώπιση περιστατικών χρόνιων παθήσεων με την βοήθεια της Νοσηλευτικής Τηλε-Φροντίδας στην μετά Covid εποχή".

Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική αποστολή, τόνισε ότι οι 20 μαθητές, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, κατά τις διάρκεια των 12 ημερών παραμονής τους στην Ισπανία, πραγματοποίησαν σειρά επισκέψεων, πολιτιστικών, αλλά και εκπαιδευτικών, ενώ ανέπτυξαν θετικές ενότητες πάνω σε θέματα "κατανόηση της σημασίας της τηλεϊατρικής και της νοσηλευτικής τηλεφροντίδας στην παροχή απομακρυσμένης υποστήριξης", "απόκτηση γνώσεων για τις συνηθισμένες χρόνιες ασθένειες που ήταν διαδεδομένες στον πληθυσμό και στρατηγικές διαχείρισής τους με έμφαση στην αξιοποίηση παρεμβάσεων για τη φροντίδα των ασθενών", "εφαρμογή διαχρονικών θεραπειών ευεξίας και ομορφιάς, τεχνικών και μεθόδων που προσφέρονται σε κέντρα ευεξίας, όπως θεραπεία μασάζ, περιποίηση του δέρματος", "ανάπτυξη δεξιοτήτων στη χρήση πλατφορμών τηλειατρικής, ενεργειών ψηφιακής υγείας συσκευών απομακρυσμένης παρακολούθησης για τη διεξαγωγή πολιτικών αξιολογήσεων για πάσχοντες με χρόνιες ασθένειες", '"επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη", "βελτίωση γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων".

Όλες οι θεματικές ενότητες πραγματοποιήθηκαν μέσω θεωρητικών συνεδριών, πρακτικών σεμιναρίων, συζητήσεων και επισκέψεων μελέτης.

"Συμπερασματικά οι μαθητές από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα ανέπτυξαν δεξιότητες σε επαγγελματικό, γλωσσικό και ψηφιακό επίπεδο, όπως επίσης δεξιότητες στον επικοινωνιακό και οργανωτικό τομέα", υπογράμμισε

Παράλληλα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, υλοποιήθηκε τον Μάρτιο ένα αντίστοιχο στη Σικελία για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου σύμφωνα με τον κ. Λέστο συμμετείχαν μαθητές του τομέα μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας, ενώ υπάρχει στον σχεδιασμό και ένα εκπαιδευτικό ταξίδι για τους καθηγητές του ΕΠΑΛ τον Ιούλιο στη Σικελία. Τέλος, επισήμανε ότι αναμένεται η τυπική έγκριση προγραμμάτων για το νέο σχολικό έτος, με νέες ειδικότητες μαθητών.

"Στόχος μας είναι οι μαθητές όλων των ειδικοτήτων του σχολείου να συμμετάσχουν στα προγράμματα Erasmus, προκειμένου να εκπαιδευτούν μέσω της κινητικότητας στο εξωτερικό. Το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη διαπίστευση στο πρόγραμμα Erasmus και για πέντε χρόνια, δηλαδή έως και το 2028, δικαιούται μέσω αυτής της διαδικασίας, χρηματοδότηση από το ΙΚΥ για την πραγματοποίηση μαθητικών και εκπαιδευτικών ροών", κατέληξε ο κ. Λέστος.

Εκδήλωση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Παράλληλα με την απονομή διαπίστευσης Erasmus, πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση από την ομάδας των "Junior Ambassadors" του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Βασικοί ομιλητές ήταν η Αλεξάνδρα Τσάτσου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, υποψήφια Διδάκτορας Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Ερευνήτρια στο έργο CARDIMED, με θέμα "Κλιματική ανθεκτικότητα και λύσεις βασισμένες στη φύση: το έργο CARDIMED" και ο Ιωάννης Βασιλάκος, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Επιστήμη - Τεχνολογία Υδατικών Πόρων ΕΜΠ, με θέμα "Όταν η φύση εμπνέει: Η συλλογή και αξιοποίηση του βρόχινου ύδατος".

Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με την τοποθέτηση εκπροσώπου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με θέμα "Η διαχείριση υδάτινων πόρων στη Σύρο - Το σύστημα αφαλάτωσης", καθώς και με χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δράσεων της ομάδας των Junior Ambassadors του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου πάνω στο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, καθώς επίσης και με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το σχολείο, το διήμερο 19 και 20 Απριλίου.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ομάδα των "Junior Ambassadors" του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου επεξεργάστηκε άξονες-δράσεις που έχουν ως θέμα την κλιματική κρίση και το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα-ισότητα-καταπολέμηση των διακρίσεων, καταλαμβάνοντας μετά από αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC) του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, την τιμητική διάκριση του Σχολείου Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει ισχύ ένα έτος, παρέχοντας κατοχυρωμένη θέση στο πρόγραμμα για τη νέα σχολική χρονιά 2023-24.

Ετικέτες: