Στόχος της διοργάνωσης είναι να προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων

Το "Summer Class" έρχεται και φέτος στη Σαντορίνη

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έρχεται το «Summer Class του Δήμου Θήρας» στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Θήρας και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΘΗΡΑ - ΣΑΦΙ ΑΕ. Η μεταξύ τους συνεργασία, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, έχει στόχο να χαρίσει ένα ακόμα αξέχαστο καλοκαίρι στα παιδιά που θα επιλέξουν να γίνουν μέλη της διασκεδαστικής παρέας του Summer Class.

Εντός των επόμενων ημερών και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των αποφάσεων των συναρμοδίων φορέων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, θα ανακοινωθούν ημερομηνίες για την υποβολή αιτήσεων και όλες οι λοιπές πληροφορίες συμμετοχής.

Λ. Τζούρος: "Το « Summer Class» έχει στόχο να χαρίσει ένα ακόμα αξέχαστο καλοκαίρι στα παιδιά"

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Θήρας, Λευτέρης Τζούρος, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το Summer Class που αναμένεται και φέτος να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον για τα μικρά παιδιά του νησιού. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι "το « Summer Class» του Δήμου Θήρας στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου έχει στόχο να χαρίσει ένα ακόμα αξέχαστο καλοκαίρι στα παιδιά που θα επιλέξουν να γίνουν μέλη της πιο διασκεδαστικής παρέας. Και αυτό το καλοκαίρι, το αγαπημένο camp των παιδιών θα είναι γεμάτο πολύ παιχνίδι και ευχάριστες δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα περνούν δημιουργικά τα πρωινά τους, γνωρίζοντας παράλληλα μια σειρά από αθλήματα και όχι μόνο. Μπάσκετ, βόλεϊ, ταεκβοντό, πυγμαχία, μουάι τάι, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί, θέατρο, εικαστικά, μουσική και γυμναστική είναι μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων που τα παιδιά θα έχουν την τύχη να έρθουν σ' επαφή κατά τη διάρκεια του « Summer Class». Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των κατοίκων της Σαντορίνης επιχειρούμε και φέτος να δώσουμε μια «ανάσα» στους εργαζόμενους γονείς, συμβάλλοντας παράλληλα στην πνευματική, φυσική, κοινωνική και ψυχική ανάπτυξη των παιδιών".

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Summer Class

Στις δράσεις της διεύθυνσης ΔΑΠΠΟΣ εντάσσεται ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκπόνηση το θερινού εκπαιδευτικού προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Summer Class» στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Θήρας για το έτος 2024. Κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος αποτελούν:

  • Η υποστήριξη και ανάπτυξη της σωματικής, πνευματικής, ηθικής, ψυχικής και αισθητικής αγωγής των παιδιών.

  • Η δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών στον ελεύθερο χρόνο τους και η ενθάρρυνση της ενεργητικής συμμετοχής τους σε επιμορφωτικά, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα.

  • Η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

  • Η προώθηση της καλλιτεχνικής παιδείας.

Τόπος και χρόνος διεξαγωγής του Summer Class

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου σε δύο περιόδους και θα διαρκέσει από την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης έως τις 9 Αυγούστου 2024. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από την Α' μέχρι την ΣΤ' τάξη Δημοτικού, η λειτουργία του γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή (8:30 – 15:30). Η κυρίως δράση θα πραγματοποιηθεί σε δύο περιόδους από τις 17 Ιουνίου 2024 έως τις 12 Ιουλίου 2024 και από τις 15 Ιουλίου 2024 έως τις 9 Αυγούστου 2024. Σε κάθε περίοδο θα φιλοξενηθούν 125 παιδιά από την Α' μέχρι την ΣΤ' τάξη Δημοτικού που θα χωριστούν σε πέντε ομάδες των 25 ατόμων, τα οποία από Δευτέρα έως Παρασκευή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και εθελοντών να έρθουν σε επαφή με αθλήματα, το χορό, τη μουσική, το θέατρο και πολλές ακόμα εκπαιδευτικές δραστηριότητες κατάλληλα προσαρμοσμένες στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.

Προϋποθέσεις εγγραφής

Οι προϋποθέσεις για την εγγραφή παιδιών στο Summer Class 2024, είναι:

  • Τα συμμετέχοντα παιδιά πρέπει να είναι τελειόφοιτα της Α' τάξης και έως την ΣΤ' τάξη του Δημοτικού.

  • Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετέχει είτε μόνο στην Α’ Περίοδο, είτε μόνο στη Β’ Περίοδο, είτε και στις δύο Περιόδους.

  • Η σειρά επιλογής θα καθοριστεί με χρονικά κριτήρια βάσει της προσκόμισης του αποδεικτικού κατάθεσης, με μέγιστο αριθμό τα 125 παιδιά ανά περίοδο.

Κανονισμός Λειτουργίας Summer Class

Έχουν θεσπιστεί και συγκεκριμένοι κανόνες λειτουργίας του Summer Class, οι οποίοι είναι:

  1. Η ώρα προσέλευσης των παιδιών ορίζεται από τις 8:15 έως τις 8:30 και η ώρα αποχώρησης στις 15.15 – 15:30.

  2. Τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται με άνετα και δροσερά ρούχα, αθλητικά παπούτσια και καπέλο.

  3. Κάθε παιδί πρέπει να έχει το νερό και το δεκατιανό γεύμα του.

  4. Τα παιδιά δεν φέρνουν μαζί τους παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα ή ηλεκτρονικές συσκευές.

  5. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή πυρετό, το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι.

  6. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί παρουσιάσει προβλήματα ένταξης ή συμπεριφοράς ικανής να δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία του προγράμματος θα υπάρχει συνεννόηση με τους γονείς για την επίλυση του θέματος.

Προϋπολογισμός για το Summer Camp

Ο προϋπολογισμός υλοποίησης της εκδήλωσης ανέρχεται στο ποσό των 94.380 ευρώ, με το ποσό των 49.380 να καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου Θήρας.

Τα προσδοκώμενα έσοδα της δράσης ορίζονται σε 45.000 ευρώ, ποσό που προκύπτει από το σύνολο των ωφελουμένων μαθητών (250) επί το αντίτιμο ενός εκάστου (180€). Σε περίπτωση που τα έσοδα υπολείπονται της πρόβλεψης, το υπολειπόμενο ποσό θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαντορίνης για δωρεάν συμμετοχή

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Σαντορίνη, παρεμβαίνει, ζητώντας από τον Δήμο Θήρας, να καλύψει όλο το ποσό της δράσης και όχι μόνο το μισό. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: "Το συνολικό κόστος του προγράμματος είναι 90.000 ευρώ και ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει μόνο τα μισά. Είναι κοροϊδία, την ίδια ώρα που οι δημοτικές δαπάνες για λόγους διαφήμισης και συμμετοχής σε εκθέσεις, φιλοξενίες κλπ, που πληρώνουμε όλοι μέσα από τους φόρους μας είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, να μην δίνονται χρήματα ώστε για να καλυφθούν πλήρως τα έξοδα για τα παιδιά των εργαζομένων. Για τη Λαϊκή Συσπείρωση προτεραιότητα έχουν τα παιδιά οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν μπορούν να πληρώνουν μία περιουσία για να απασχολούνται τα παιδιά τους δημιουργικά, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.

Απαιτούμε να αλλάξει η απόφαση και:

  • Να καλύψει ο Δήμος το σύνολο του ποσού ώστε η συμμετοχή να είναι δωρεάν

  • Να προβλεφθούν περισσότερες θέσεις στο πρόγραμμα.

  • Να δημιουργήσει ο Δήμος μόνιμες δομές δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στα χωριά με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό".