Με ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία και τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος για Δημοτικό Σχολείο των Δελασάλ Σύρου

Μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, επιτυχίες και αξέχαστες στιγμές

Διονύσης Μεσσάρης: "Τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ είναι κοιτίδες παιδείας, πολιτισμού και αξιών για 110 χρόνια στη Σύρο και 350 χρόνια στον κόσμο"

Αφιερωμένη στο "Ευ αγωνίζεσθαι" ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, με αφορμή την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου.

Ξεχωριστή χροιά στην εκδήλωση έδωσαν οι απόφοιτοι της ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι σε κλίμα χαράς, αλλά και συγκίνησης, αποχαιρέτησαν τη σχολική μονάδα, στην οποία βίωσαν για έξι ολόκληρα χρόνια αξέχαστες, εκπαιδευτικές και κοινωνικές στιγμές.

"Εργαζόμαστε για ένα σχολείο που ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και συνδέεται με τη ζωή με βάση ένα σύνολο αρχών και αξιών που συνθέτουν τη Λασαλιανή παιδαγωγική", σημείωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό που απεύθυνε κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής, ο γενικός διευθυντής, Διονύσιος Μεσσάρης.

Με επίκεντρο την προσπάθεια και την ομαδικότητα

Με ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία και τα ιδανικά των Ολυμπιακών Αγώνων, γεμάτο δράση και αθλήματα, η σχολική κοινότητα των δελασαλιανών εκπαιδευτηρίων και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, αποχαιρέτησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, τη σχολική χρονιά που ολοκληρώθηκε.

Με μηνύματα την ομαδικότητα, το "ευ αγωνίζεσθαι", αλλά και τη συνεχή προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων, μαθητές και μαθήτριες, παρουσία εκπαιδευτικών, αλλά και γονέων, "ξεδίπλωσαν" με τον καλύτερο τρόπο, όλα όσα διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2024, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι απόφοιτοι της ΣΤ' τάξης.

Αναφορά στα εκπαιδευτήρια Δελασάλ, έκανε στον σύντομο χαιρετισμό του, ο γενικός διευθυντής, Διονύσιος Μεσσάρης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά, ότι αυτά αποτελούν κοιτίδες παιδείας και πολιτισμού πολιτισμού για τη Σύρο.

"Τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ είναι κοιτίδες παιδείας πολιτισμού και αξιών για 110 χρόνια στη Σύρο και 350 χρόνια στον κόσμο. Αν σκέφτεσαι για ένα χρόνο φύτεψε ένα σπόρο, αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε ένα δέντρο, αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια δίδαξε τους ανθρώπους, έτσι λοιπόν κάποιοι σκέφτηκαν πριν 110 χρόνια και δημιούργησαν αυτό το σχολείο", υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το εκπαιδευτικό έργο συνεχίζεται, μέσα από τις νέες σχολικές μονάδες και δομές που δημιουργήθηκαν.

"Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που αφιέρωσαν την ψυχή τους και όλες τους τις δυνάμεις για τα παιδιά του Σχολείου μας. Τη μεγάλη κληρονομιά των Αδελφών των Χριστιανικών σχολείων Δελασάλ σήμερα συνεχίζουν θαυμάσιοι εκπαιδευτικοί σε 1.150 σχολεία στον κόσμο, 1.117.574 μαθητές και 105.000 εκπαιδευτικοί. Είμαστε τα αδέλφια της σημερινής εποχής που φροντίζουμε τα παιδιά σας, τα παιδιά μας", υποστήριξε.

Ο κ. Μεσσάρης δήλωσε ότι ο σημερινός ρόλος των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στον "πυρήνα" των εκπαιδευτηρίων Δεαλασάλ, δεν είναι να γεμίσουν άδεια μυαλά, όπως είπε, αλλά να δημιουργήσουν ανοιχτά μυαλά. "Θέλω να έχετε εμπιστοσύνη στις δασκάλες μας, οι οποίες ανανεώνονται συνεχώς με νέο προσωπικό με καλές σπουδές, επιμόρφωση, μεταπτυχιακό και συνεχή αξιολόγηση. Είναι σπάνιες και τις ευχαριστώ για τη μεγάλη τους προσφορά καθώς και όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό του δημοτικού μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός διευθυντής των εκπαιδευτηρίων, απευθυνόμενος προς τους γονείς και τους μαθητές, υπογράμμισε ότι "εργαζόμαστε για ένα σχολείο που ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και συνδέεται με τη ζωή με βάση ένα σύνολο αρχών και αξιών που συνθέτουν τη Λασαλιανή παιδαγωγική. Σχολείο αποκεντρωμένο με ενισχυμένο αναλυτικό πρόγραμμα, σχολείο που σέβεται τους μαθητές και τις μαθήτριες, σχολείο κοινότητα, σχολείο ελκυστικό που δεν χρειάζονται απουσιολόγια, αλλά είναι γεμάτο χρώματα. Σχολείο που αφήνει το παιδιά να ονειρευτούν".

Κλείνοντας και χρησιμοποιώντας τη φράση του Οδυσσέα Ελύτη "δεν παν' να μ' έλεγαν τρελό, από ένα τίποτα γεννιέται ο παράδεισος", σημείωσε ότι "το όραμα μου, το όνειρό μου, μια μαγική ομπρέλα που ταξιδεύει από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, από πλατεία σε πλατεία, από χωριό σε χωριό και δίνει χαρά και χαμόγελο σε όλα τα παιδιά μας. Φυσάμε τη σκόνη του θολού παρελθόντος και ένας μαγικός νέος κόσμος με προοπτική και αυτοπεποίθηση ανοίγεται μπροστά μας", ευχόμενος παράλληλα στα παιδιά της έκτης δημοτικού καλή συνέχεια στη μετάβασή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Να ξέρετε ότι τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει χωρίς σχέδιο και προσπάθεια. Λατρεμένα μου παιδιά όπου κι αν είστε θα προσεύχομαι να είστε ασφαλείς και να απολαύσετε τη διαδρομή. Εμείς θα φροντίζουμε αυτή τη διαδρομή να είναι όμορφη", κατάληξε ο κ. Μεσσάρης.

 

Ετικέτες: