Εκδήλωση αποφοίτησης του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου

Μια νέα σελίδα στην ιστορία του σχολείου

Πλήθος συναισθημάτων στη λαμπερή γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς για τους πρώτους 15 απόφοιτους της Γ' Λυκείου

Συναισθήματα χαράς, περηφάνιας, νοσταλγίας, αλλά και αισιοδοξίας, “πλημμύρισαν” την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων Δελασάλ Σύρου, με αφορμή την πρώτη αποφοίτηση του Βαμβακάρειου Λυκείου.

Η λαμπερή εορτή που πραγματοποιήθηκε από τους γονείς των 16 πρώτων αποφοίτων, εμπεριείχε όλα εκείνα τα σημαντικά στοιχεία των Λασαλιανών αρχών και αξιών, που συνόδευσαν επί τρία χρόνια μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης δεν έλειψαν και οι συγκινητικές στιγμές, με τους αποφοίτους να φυτεύουν στον κήπο του σχολείου τους μία ελιά, στην μνήμη του Φρερ Νίκου.

Το μέλλον ανοίγεται μπροστά τους

Η πρώτη αποφοίτηση του Βαμβακάρειου Λυκείου είναι γεγονός, σηματοδοτώντας μια νέα σελίδα στην ιστορία της εκπαιδευτικής μονάδας.

Με συγκίνηση, υπερηφάνεια, χαμόγελα, αλλά και αγκαλιές, το εκπαιδευτικό, το διοικητικό προσωπικό των Δελασάλ, αλλά και οι γονείς, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου, π. Πέτρου Στεφάνου, αποχαιρέτησαν την Παρασκευή το βράδυ, τους πρώτους αποφοίτους τους Λυκείου.

Οι 16 τελειόφοιτοι, φορώντας τις ειδικές στολές της αποφοίτησής τους, δέχθηκαν τις ιδιαίτερες βραβεύσεις εκ μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, δίνοντας ταυτόχρονα την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να βαδίζουν στη νέα ζωή που ανοίγετε μπροστά τους, έχοντας ως "φάρο" τις λασαλιανές αρχές και αξίες που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας στα εκπαιδευτήρια.

Όμως, εκτός από τα βραβεία που δόθηκαν στους αποφοίτους, βραβεία προσφέρθηκαν εκ μέρους των γονέων και προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στάθηκαν και θα συνεχίζουν να βρίσκονται ως "φύλακες άγγελοι" εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, δίπλα στους νέους, που πλέον χαράζουν μία νέα σταδιοδρομία στη ζωή τους.

Να σημειωθεί ότι πριν το ξεκίνημα της εκδήλωσης, οι πρώτοι απόφοιτοι του Βαμβακάρειου Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων ΔΕΛΑΣΑΛ Σύρου με δική τους πρωτοβουλία, κατέβηκαν στον κήπο του σχολείου, μίλησαν για τον Φρερ Νίκο και φύτεψαν μια ελιά στη μνήμη του.

Ο Φρερ Νίκος ήταν εκείνος, που όχι μόνο φρόντιζε με αγάπη τον κήπο των εκπαιδευτηρίων, αλλά συνομιλούσε και με τα παιδιά, μεταφέροντάς τους τις μοναδικές εμπειρίες του από τις αποστολές του σε Αφρική και Αϊτή, όπου ίδρυσε και λειτούργησε πολλά σχολεία.

Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης σεμνής τελετής μνήμης, τα παιδιά μίλησαν από καρδιάς για την προσφορά του, τις αξίες και τις αρχές που μεταλαμπάδευσε στους μαθητές, αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

"Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη"

Με το θαυμάσιο ποίημα την "Ιθάκη" του Καβάφη, αποχαιρέτησε τους 16 αποφοίτους του Βαμβακάρειου Λυκείου, ο γενικός διευθυντής των Δελασάλ, Διονύσης Μεσσάρης.

Ο κ. Μεσσάρης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εμφανώς συγκινημένος, αναφέρθηκε τόσο στην αποστολή εκπαιδευτηρίων, όσο και στη δική του, που δεν είναι άλλη, από τη δημιουργία της καινοτομίας και της κριτικής ικανότητας για τους αυριανούς πολίτες.

"Στο γραφείο μου έχω γράψει ένα κείμενο για να μου θυμίζει την αποστολή μου. Ότι δηλαδή θα μείνω εδώ μέχρι τα παιδιά να έχουν το σχολείο που προωθεί την κριτική ικανότητα, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και ετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες που θα αναπτύξουν την περιοχή τους, θα πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, θα πάρουν αποφάσεις και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Εργαζόμαστε για ένα σχολείο που ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και συνδέεται με τη ζωή μέσα σε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι ένα σχολείο αποκεντρωμένο με ενισχυμένο αναλυτικό πρόγραμμα, σχολείο που σέβεται τους μαθητές και τις μαθήτριες, σχολείο κοινότητα, σχολείο ελκυστικό που δεν χρειάζονται απουσιολόγια, αλλά είναι γεμάτο χρώματα. Σχολείο που αφήνει τα παιδιά να ονειρευτούν.

"Το όραμά μου, το όνειρό μου, μια μαγική ομπρέλα που ταξιδεύει από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, από πλατεία σε πλατεία, από χωριό σε χωριό και δίνει χαρά και χαμόγελο σε όλα μας τα παιδιά, Φυσάμε τη σκόνη του θολού παρελθόντος και ένας μαγικός νέος κόσμος με προοπτική και αυτοπεποίθηση ανοίγεται μπροστά μας", τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα εκπαιδευτήρια Δελασάλ, υπογράμμισε ότι αυτό που μετράει στη σχολική μονάδα, είναι το συναίσθημα, το οποίο κυριαρχεί στην κοινότητα για 110 χρόνια.

"Στο σχολείο αυτό το συναίσθημα έχει κυριαρχήσει εδώ και 110 χρόνια. Αυτή η σχέση αξιών, αρχών και συναισθημάτων δημιουργεί την κοινότητά μας. 44 χρόνια στην εκπαίδευση έχω πάρει πολλές χαρές, αλλά σήμερα ζω ένα όνειρο. Η μεγαλύτερη επένδυση στο νησί μας δίνει τους πρώτους καρπούς. Γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και διοίκηση αποτελούν μια κοινότητα αξιών που φέρνει και θα φέρει θαυμάσια αποτελέσματα. Γυμνάσιο, Λύκειο, Κέντρο Ξένων Γλωσσών, Φροντιστήριο Ενδυνάμωσης, Θερινό Σχολείο, Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής, τριπλασιασμός του προσωπικού, νέες υποδομές και βελτίωση όλων των παλαιών υποδομών. Το βασικότερο όλων όμως είναι η ομάδα των θαυμάσιων ανθρώπων που παράγουν ποιότητα, καινοτομία και δίνουν όλοι την ψυχή τους στην αποστολή που έχουμε αναλάβει", επεσήμανε, και απευθυνόμενος στους μαθητές, αλλά και τους παρευρισκομένους μετέφερε τις ευχές του Βασίλη Βαμβακάρη, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την κατασκευή του Γυμνασίου και του Λυκείου.

"Φέτος κλείσαμε 110 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου. Χρονιά που συμπίπτει με την πρώτη αποφοίτηση του Λυκείου μας, η οποία σηματοδοτεί τα επόμενα 110 χρόνια. Αρχίζουμε από εσάς που είστε οι πρώτοι απόφοιτοι και οι πρώτοι που τιμήσατε αυτό το σχολείο, από τους πρώτους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν, από τους πρώτους εκπαιδευτικούς που έδωσαν και δίνουν την ψυχή τους για τα παιδιά μας. Αγαπημένοι μου μαθητές, συγκινημένος πάρα πολύ που σας βλέπω έτοιμους να περάσετε στο επόμενο στάδιο της ζωής, σας εύχομαι να ζήσετε τις δικές σας Ιθάκες και κάποτε πλούσιοι από το ταξίδι της ζωής, να γυρίσετε εδώ στον χώρο αυτό και να αγκαλιαστείτε ευτυχισμένοι. Καλό δρόμο να έχετε", κατέληξε ο κ. Μεσσάρης.