Το θεατρικό έργο του Ντάριο Φο μέσα από τα μάτια των μαθητών του Γενικού Λυκείου Σύρου

"Κλέψε λιγότερο"

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Κ. Τουλούπης", την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 8 και μισή το βράδυ

"Αυλαία" στις εκπαιδευτικές του δράσεις ρίχνει με το έργο του Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο "Κλέψε λιγότερο", ο θεατρικός όμιλος του Γενικού Λυκείου Σύρου.

Πρόκειται για μία καυστική σάτιρα, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια και την καλλιτεχνική αποτύπωση 18 μαθητών, υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών τους, Λίνας Μαρκοπούλου και Δήμητρας Περεζού.

"Αυλαία" στις εκπαιδευτικές δράσεις

Τη διασκευή του έργου του Ντάριο Φο "Κλέψε λιγότερο", παρουσιάζουν την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 8 και μισή το βράδυ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων "Κ. Τουλούπης", στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, τα μέλη του θεατρικού ομίλου του ΓΕΛ Σύρου.

Να σημειωθεί ότι με ανάλογη παράσταση και συγκεκριμένα με "Το Λεωφορείο" του Στ. Στρατίεφ, είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του ο όμιλος την περσινή σχολική χρονιά, αποσπώντας πολλά χειροκροτήματα από το κοινό που είχε απολαύσει τις διήμερες παραστάσεις των μαθητών.

Για το κλείσιμο της φετινής χρονιάς, επιλέχθηκε το θεατρικό έργο του σπουδαίου Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο, το οποίο αποτελεί μία καυστική σάτιρα στα κακώς κείμενα της ιταλικής κοινωνίας της εποχής του, αλλά παραμένει επίκαιρη, αφού η διαφθορά, η ανηθικότητα και η φαυλότητα της εξουσίας αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύγχρονης κοινωνίας μας.

Η φράση του έργου "επειδή κλέβουν όλοι, κλέψε και εσύ, ίσως λιγότερο, αλλά κλέψε", συνοψίζει κυνικά τη νοοτροπία "των καλοκάγαθων της άρχουσας τάξης", οι οποίοι όσους θεωρούν επικίνδυνους, τους εγχειρίζουν.

Οι ήρωες του έργου, οι οποίοι αποτυπώνονται μέσα από τη θεατρική παρουσία των 18 μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στον όμιλο, είναι νεκροθάφτες, πλούσιοι έμποροι, πόρνες, αξιωματικοί της αστυνομίας, τρελοί, τρελογιατροί, ηγουμένες και καλόγριες, εκβιαστές, δικαστές και εξοχότατοι, που φαινομενικά προκαλούν αστεία μπερδέματα.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ντάριο Φο δημιουργεί ένα συνονθύλευμα χαρακτήρων για να χλευάσει και να παρωδήσει την κοινωνική υποκρισία και τον αμοραλισμό της εξουσίας.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης θα παρουσιαστούν με σειρά εμφάνισης οι μαθητές/τριες: Μαρία Πρελορέντζου, Βασιλική Κατσάρα, Αντώνης Καραμολέγκος, Μαρίνα Παλαμάρη, Σύλβια Αρβανίτη, Ιωάννα Βερύκκονου, Γεωργία, Δαλαζίου, Μαίρη Παντελή, Μυρτώ Τατάκου, Γεράσιμος Παυλάτος, Νεφέλη Κουκουσούλα, Ιγνάτιος Δακρότσης, Χριστίνα Σακελλαρίου, Μαρία Ανθή, Βύρωνας Πλακίδας, Μαρία Δαλεζίου και Άννα Μαρία Βακονδίου.