"Πράσινο" φως από το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία Μουσικού Σχολείου στη Σύρο

Παίρνει "σάρκα και οστά" ένα πάγιο αίτημα

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης μιλούν στην "Κοινή Γνώμη" για την έκδοση του ΦΕΚ και τις ενέργειες που ακολουθούν

Τον "δρόμο" για την υλοποίηση μίας πολύ σημαντικής παιδαγωγικής ανάγκης και απαίτησης της κοινωνίας, άνοιξε το Υπουργείο Παιδείας, με την έγκριση λειτουργίας Μουσικού Σχολείου στη Σύρο.

Συγκεκριμένα, με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, ανοίγετε πλέον διάπλατα η "πόρτα" προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τη σημαντική πολιτιστική και μουσική κληρονομιά, να αποκτήσει μία νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, η οποία θα φιλοξενήσει δεκάδες παιδιά που επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές πάνω στον κλάδο της μουσικής.

Για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Ιωάννης Παπαδομαρκάκης αλλά και δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου. Δηλώσεις, επίσης, έκανε και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Σύρου, Φραγκίσκα Μηλιού.

"Η τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει και να βοηθήσει στη λειτουργία του"

Για ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, το οποίο παίρνει "σάρκα και οστά", μετά από τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας, έκανε λόγο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Ιωάννης Παπαδομαρκάκης.

Ο κ. Παπαδομαρκάκης τόνισε ότι το σημαντικότερο όλων ήταν να γίνει δεκτό αυτό το αίτημα, καλώντας την τοπική κοινωνία και τον Δήμο να "αγκαλιάσουν" αυτή τη νέα σχολική βαθμίδα και να βοηθήσουν ώστε να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν.

"Ναι είναι αλήθεια η έκδοση του ΦΕΚ. Είχαμε αρχίσει μαζί με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου αυτή την προσπάθεια αυτή, δηλαδή τη δημιουργία του Μουσικού Σχολείου στη Σύρο. Είχε οριστεί ως χώρος στέγασής του και λειτουργίας του, το πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο, στην περιοχή Πηγάδα και εκεί θα στεγαστεί. Αυτό ήταν το αίτημα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην επισήμανση πότε αναμένεται η έναρξή του, καθώς χρειάζονται σειρά μέτρων και ενεργειών ώστε να καταστεί λειτουργικό το συγκεκριμένο κτήριο, ο κ. Παπαδομαρκάκης δήλωσε ότι "σημασία έχει ότι εμείς πήραμε την εντολή για την ίδρυσή του. Από εκεί και πέρα η τοπική κοινωνία είναι εκείνη που πρέπει να το αγκαλιάσει και να βοηθήσει για την ολοκλήρωση των έργων", υποστήριξε, σημειώνοντας ότι το "μπαλάκι" των περαιτέρω ενεργειών πέφτει τώρα στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

"Πρέπει να ξέρετε ότι το δύσκολο του θέματος ήταν να πάρουμε την έγκριση. Τόσα χρόνια στη Σύρο δεν υπήρχε μουσική σχολική μονάδα. Δεν είναι δυνατόν η πατρίδα του Μάρκου Βαμβακάρη να μην έχει ένα Μουσικό Σχολείο. Ήταν ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας που τώρα εμείς φέρνουμε εις πέρας και το υλοποιούμε. Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες με τον κ. Αθανασίου και πιστεύω ότι τα καταφέραμε", τόνισε, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "το Υπουργείο Παιδείας έδειξε άμεσα αντανακλαστικά σε αυτό το αίτημα, το οποίο αιτιολογήσαμε πλήρως, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει Μουσικό Σχολείο στη Σύρο".

"Ήρθε η ώρα να τρέξουμε τις απαραίτητες ενέργειες"

Για την εξασφάλιση της απόφασης για την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου στο νησί, αναφέρθηκε μέσω των δηλώσεών του στην εφημερίδα και ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Όπως τόνισε, αυτή η θετική εξέλιξη απαιτεί γρήγορες ενέργειες από πλευράς του Δήμου, σημειώνοντας, την ίδια ώρα, ότι ο Υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί για την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

"Εμείς έχουμε προτείνει το παλιό 3ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της Πηγάδας, ως κτήριο στο οποίο μπορεί να στεγαστεί το Μουσικό Σχολείο. Τώρα με αφορμή την έκδοση του ΦΕΚ, θα πρέπει να εξετάσουμε με μελέτη, εάν μπορούμε να περάσουμε στη μετασκευή αυτού του κτηρίου. Το θετικό είναι ότι έχουμε μία απόφαση που μας κατοχυρώνει. Ευχόμαστε ο χώρος να κριθεί κατάλληλος, προκειμένου να στεγάσει το Μουσικό Σχολείο, το οποίο αποτελεί αίτημα της κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια", δήλωσε ο κ. Αθανασίου.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών θα διεξαχθεί μία νέα αυτοψία στο προτεινόμενο κτήριο, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ενέργειες θα πρέπει να ακολουθηθούν.

"Να θυμίσω ότι για το πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο υπάρχουν παλαιότερες μελέτες, οι οποίες θέλουν φυσικά μία επικαιροποίηση, καθώς έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την κατάρτισή τους. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ένα σχολείο ειδικής φύσεως και άρα θα χρειάζονται αλλαγές στη μελέτη. Φυσικά αν σε αυτή την κατεύθυνση μας βοηθήσει το Υπουργείο Παιδείας, θα είναι ότι το καλύτερο", υποστήριξε.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει "παράθυρο" και προκειμένου το Μουσικό Σχολείο να αρχίσει τη λειτουργία του τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές να στεγαστούν σε αίθουσες του Γυμνασιακού συγκροτήματος στον Ξηρόκαμπο, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί καθώς υπάρχουν κάποιες δυσκολίες και σε αυτό το θέμα.

"Το μόνο πρόβλημα που εντοπίζουμε σε αυτό το θέμα και το έχουμε συζητήσει και με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, με τον υπεύθυνο Παιδείας του Δήμου, αλλά και με τους διευθυντές και των τριών Γυμνασίων, είναι η έλλειψη χώρων. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο 1ο Γυμνάσιο λειτουργεί ως Πειραματικό. Αν π.χ το 2ο Γυμνάσιο μετατρεπόταν σε Μουσικό Σχολείο για να αρχίσουμε από την επόμενη σχολική χρονιά, ταυτόχρονα το 3ο Γυμνάσιο θα έπρεπε να αυξήσει κατά πολύ τις αίθουσές του. Θεωρώ ότι υπάρξει στεγαστικό πρόβλημα, αλλά αυτό θα πρέπει να εξεταστεί", δήλωσε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η λειτουργία του Μουσικού Σχολείου είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα.

Στην ερώτηση για τις πηγές χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του παλαιού 3ου Δημοτικού Σχολείου, ο δήμαρχος επισήμανε ότι αυτές προέρχονται από το Υπουργείο Παιδείας και από Ευρωπαϊκά προγράμματα.

"Κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα"

Για την επίτευξη ενός μεγάλου στοιχήματος, το οποίο οφείλεται στις ενέργειες συγκεκριμένων ανθρώπων, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόμων Σύρου, Φραγκίσκα Μηλιού

"Νιώθω υπερήφανη που η ιδέα της ίδρυσης Μουσικού Σχολείου υλοποιείται κι αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους. Όλοι μαζί κερδίσαμε ένα μεγάλο στοίχημα. Ως πρόεδρος της Ένωσης Γονέων δεν σταμάτησα να προσπαθώ. Η στήριξη των γονέων και των μουσικών του νησιού, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Οι τελικοί αποδέκτες είναι τα παιδιά. Καλή δύναμη στο έργο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Σε ό,τι χρειαστεί η συμμετοχή μας, ως Ένωση Γονέων, θα είμαστε δίπλα", σημείωσε η κα. Μηλιού.