Συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού καταγράφεται στα σχολεία των Κυκλάδων

Τρεις σχολικές μονάδες σε αναστολή λειτουργίας

Μείωση παρατηρείται και στις εγγραφές των μαθητών στην πρώτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου

Συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού στα σχολεία των Κυκλάδων καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού να οδηγείται στην αναστολή τριών εκπαιδευτικών μονάδων στα νησιά Κέα και Νάξο.

Το δημογραφικό πρόβλημα φαίνεται να εντείνεται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα τη μείωση των μαθητών σχεδόν σε όλα τα νησιά με εξαίρεση τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη.

Εξαίρεση στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Σύρος, καθώς παρατηρείται μείωση στις εγγραφές των μαθητών στην πρώτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων του νησιού.

Για το θέμα της μείωσης των μαθητών, αλλά και της αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνη Τσαβαλά.

Αναστολή λειτουργίας σε Κέα και Νάξο

Την αναστολή λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για το σχολικό έτος 2024-2025, εξαιτίας έλλειψης μαθητικού δυναμικού, προβλέπει απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Παπαδομαρκάκη.

Να σημειωθεί της απόφασης του κ. Παπαδομαρκάκη, είχε προηγηθεί η εισήγηση επί του θέματος της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ειρήνης Τσαβαλά.

Σύμφωνα με την απόφαση, για δεύτερη συνεχή χρονιά αναστέλλεται η λειτουργία δύο σχολικών μονάδων της Νάξου και συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της ορεινής περιοχής Απόλλωνα.

Επίσης, για δεύτερη χρονιά δε θα λειτουργήσει, λόγω έλλειψης μαθητών και το Νηπιαγωγείο της περιοχής του Αγίου Νικολάου της Κέας.

"Δεν κλείνουμε καμία σχολική μονάδα, προχωράμε σε προσωρινή αναστολή λόγω έλλειψης μαθητών"

"Τα σχολεία δεν κλείνουν, αναστέλλεται η λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαθητών. Ποτέ δεν κλείνουμε μία σχολική μονάδα, η οποία τίθεται σε λειτουργία μέσω ΦΕΚ", σημείωσε για το θέμα η κα. Τσαβαλά, η οποία δήλωσε κατηγορηματικά ότι για τις συγκεκριμένες τρεις σχολικές μονάδες σε Νάξο και Κέα, δεν υπάρχει καμία αίτηση εγγραφής.

"Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό είναι αποτέλεσμα του φαινομένου της υπογεννητικότητας. Προχωρήσαμε σε αναστολή λειτουργίας των τριών σχολικών μονάδων, λόγω μη ύπαρξης εγγραφών νέων μαθητών. Οπότε για τις συγκεκριμένες, αναστέλλεται η λειτουργία τους για τη σχολική χρονιά 2024-2025", υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, φαίνεται μειούμενος ο αριθμός των μαθητών στο νομό, η κα. Τσαβαλά τόνισε ότι "βεβαίως, έχουμε μείωση του μαθητικού πληθυσμού. Βαίνει μειούμενος ο αριθμός των μαθητών που εγγράφεται στην πρώτη τάξη των Δημοτικών Σχολείων. Γενικά υπάρχει μία μειούμενη τάση σε κάποια νησιά, όπως και στη Σύρο, όπου παρατηρείται να μικραίνουν αριθμητικά τα τμήματα που δημιουργούνται. Έχουμε δηλαδή πολύ μικρές, αριθμητικά, πρώτες τάξεις στα δημοτικά σχολεία", επισήμανε, ωστόσο παρατήρησε ότι η σχετική εικόνα διαφοροποιείται σε τρία νησιά του νομού.

"Στη Μύκονο, την Πάρο και τη Σαντορίνη έχουμε μία διαφορετική εικόνα με αύξηση των μαθητών λόγω της μετακίνησης πολιτών για οικονομικούς λόγους. Στα υπόλοιπα νησιά δυστυχώς, υπάρχει μείωση του μαθητικού πληθυσμού", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην επισήμανση εάν συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση, θα υπάρξει απόφαση για αναστολή λειτουργίας περισσοτέρων σχολικών μονάδων, η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, είπε ότι αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει.

"Στόχος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να λειτουργούμε σωστά σχολεία με όλες τις ειδικότητες. Το καλύτερο σχήμα είναι τα εξαθέσια Δημοτικά Σχολεία, ώστε τα παιδιά να έχουν όλα τα προνόμια που μπορεί να τους δώσει η νομοθεσία. Ακόμη και τις μονάδες που δεν είναι ολιγοθέσιες, λόγω νησιωτιότητας, φροντίζουμε να τις κρατάμε ανοιχτές και να τις ενισχύουμε με στελεχιακό δυναμικό, όσο γίνεται, με μεγαλύτερο αριθμό ειδικοτήτων. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται πιστά με ευλάβεια όλα αυτά τα χρόνια", είπε η κα. Τσαβαλά.

Αντίστοιχη εικόνα και στα Δωδεκάνησα

Αντίστοιχη εικόνα, λόγω του μειουμένου αριθμού των μαθητών, με αυτή των Κυκλάδων, επικρατεί και στα Δωδεκάνησα, όπου εξαιτίας της έλλειψης μαθητικού δυναμικού, τίθενται σε αναστολή λειτουργίας οκτώ σχολικές μονάδες.

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σε αυτές, υπάρχει και μία σχολική μονάδα, η οποία δε θα λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά, λόγω έλλειψης στέγης.

Συγκεκριμένα, την αναστολή λειτουργίας σχολείων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου για το σχολικό έτος 2024-2025, υπέγραψε ο αναπληρωτής περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννης Παπαδομαρκάκης.

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η οποία και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας για το σχολικό έτος 2024-2025, των μονοθέσιων σχολείων Κρητικών Ρόδου, Κρητηνιας Ρόσου και Μεσοχωρίου Καρπάθου, όπως επίσης του 8ου μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Ρόδου, του μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Απόλλωνα Ρόδου, του μονοθέσιου Νηπιαγωγείου Κρητηνίας Ρόδο, το διθέσιο Νηπιαγωγείου Αντιμαχείας Κω και το Δημοτικό Σχολείο Βαρηκόων Ρόδου..

Τέλος, στην ίδια απόφαση προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας του 23oυ Νηπιαγωγείου Ρόδου για το σχολικό έτος 2024-2025, λόγω έλλειψης στέγης.