Το θέμα της λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Σύρου, θα τεθεί σε συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον Φορέα Κτηριακών Υποδομών

Αναζητούνται οι εφικτές λύσεις

Ιωσήφ Ρούσσος: "Aπό την πλευρά μας γίνονται άμεσες ενέργειες προκειμένου το Μουσικό Σχολείο να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα"

Στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στα γραφεία του Φορέα Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΡ), θα μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα το θέμα της στέγασης, αλλά και της λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου Σύρου.

Πρόκειται για μία προγραμματισμένη συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, καθώς επίσης και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας του Δήμου, Ιωσήφ Ρούσσος.

"Αναζητούμε όλες τις εφικτές λύσεις, προκειμένου το Μουσικό Σχολείο, να λειτουργήσει το 2025", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", ο Ιωσήφ Ρούσσος.

Τα επικρατέστερα σενάρια

Το πολυαναμενόμενο ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, που εκδόθηκε περί τα τέλη Ιουνίου, άναψε το "πράσινο" φως για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσικού Σχολείου στη Σύρο, ικανοποιώντας τα πολύχρονα αιτήματα που υπήρχαν γι' αυτό το θέμα, τόσο από την Ένωση Γονέων Σύρου, όσο και από κατοίκους, αλλά και από την τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού.

Συγκεκριμένα, με την έκδοση σχετικού ΦΕΚ, ανοίγει πλέον διάπλατα η "πόρτα" προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με τη σημαντική πολιτιστική και μουσική κληρονομιά, να αποκτήσει μία νέα βαθμίδα εκπαίδευσης, η οποία θα φιλοξενήσει δεκάδες παιδιά που επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές πάνω στον κλάδο της μουσικής.

Έτσι λοιπόν, από την 1η Ιουλίου ουσιαστικά, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων ενεργειών, τόσο από πλευράς του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, όσο και από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Φορέα Κτηριακών Υπηρεσιών (ΚΤΥΡ), προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι προτεινόμενες λύσεις.

"Είναι προγραμματισμένο ένα ταξίδι στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξουν εκείνες οι απαραίτητες επαφές, που αφορούν στη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Σύρου.

Συγκεκριμένα, τόσο ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, όσο και εγώ θα επισκεφθούμε τον Φορέα Κτηριακών Υποδομών, προκειμένου να εξεταστεί η εξέλιξη της διαδικασίας που αφορά δύο σενάρια για το συγκεκριμένο θέμα", σημείωσε ο Ρούσσος.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα, τα δύο αυτά σενάρια αφορούν είτε στη στέγαση του Μουσικού Σχολείου στο πρώην 3ο Δημοτικό Σχολείο, είτε στη δημιουργία νέου κτηρίου, σε χώρο που ανήκει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

"Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Η πρώτη αφορά την ανακατασκευή του κτηρίου του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου, εάν και εφόσον αυτό μας επιτρέπεται και η δεύτερη αφορά δημιουργία νέου κτηρίου σε οικόπεδο που ανήκει στο Δήμο. Αυτά τα δύο θέματα θα τεθούν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα", υπογράμμισε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Ππαιδείας.

Προσπάθεια λειτουργίας το 2025

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτό, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ του Υπουργείου Παιδείας, το Μουσικό Σχολείο να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Ρούσσος τόνισε αυτή μεταφέρεται για το 2025.

"Θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσει η συγκεκριμένη σχολική μονάδα, με κάποιο προσωρινό τρόπο, του χρόνου τον Σεπτέμβριο, δηλαδή το 2025. Όλα αυτά είναι στην πρόθεσή μας και για αυτά θα συζητήσουμε στην Αθήνα", δήλωσε.

Συνάντηση και με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου

Μάλιστα, ο Ιωσήφ Ρούσσος έκανε γνωστό ότι για το συγκεκριμένο θέμα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν τόσο ο ίδιος, όσο ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, Χρήστος Θεολόγος, καθώς και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Ξενοφώντας Βαμβακερός.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και ο προσδιορισμός λύσεων που θα επιτρέψουν τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου στη Σύρο.

"Στη συνάντηση αυτή αναπτύχθηκαν οι τρόποι, οι οποίοι θα επιτρέψουν την όσο πιο σύντομη, χρονικά, λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, μέσω προσωρινών λύσεων, όπως επίσης και το κτήριο του πρώην 3ου Δημοτικού Σχολείου", σημείωσε ο κ. Ρούσσος.

Απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι η προσωρινή λύση στη οποία αναφέρεται, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας, υποστήριξε ότι "επεξεργαζόμαστε κάποιες άλλες προτάσεις που δεν είναι σκόπιμο αυτή τη στιγμή να αναφερθούν, εάν πρώτα από όλα δεν ολοκληρωθεί η συνάντηση που έχουμε με τον Φορέα Κτηριακών Υποδομών", προσθέτοντας παράλληλα ότι "είμαι φειδωλός, διότι για να κάνω ανακοινώσεις, θα πρέπει να έχω και απτά αποτελέσματα για αυτά που θα πω".

"Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη Δημοτική Αρχή"

Ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι το Μουσικό Σχολείο είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τη Δημοτική Αρχή, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι "ότι για εμάς αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτό και πράττουμε τα δέοντα, όπως είναι οι αναγκαίες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Η δημοσίευση του ΦΕΚ με το οποίο η Σύρος κατοχυρώνει τη δημιουργία του Μουσικού Σχολείου είναι το πρώτο θετικό βήμα. Οπότε και από την πλευρά μας γίνονται άμεσες ενέργειες για να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα", ευχόμενος να μην υπάρξουν καταστάσεις, όπως είναι τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που θα αποτελέσουν "τροχοπέδη" για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου.