"Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου

Συγκέντρωσε τη μέγιστη βαθμολογία

Επαμεινώνδας Λέστος: "Σκοπός μας είναι να "τρέξουμε" το πρόγραμμα και τη χρονιά 2024-2025, πραγματοποιώντας και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες"

Τον τίτλο του "Σχολείου Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συγκεντρώνοντας μάλιστα τη μέγιστη βαθμολογία, κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρότυπο ΕΠΑΛ Σύρου.

Πρόκειται για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος, πάνω στο οποίο είχαν εργαστεί με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιά, καθηγητές, αλλά και μαθητές της εκπαιδευτικής μονάδας.

Για τους σκοπούς του προγράμματος, αλλά και για τα νέους στόχους που θα τεθούν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια του 2024-2025, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη", ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Σύρου, Επαμεινώνδας Λέστος.

Κατέκτησε το 100%

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Σύρου απέκτησε το τίτλο του "Σχολείου Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", συγκεντρώνοντας, μετά από την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τη μέγιστη βαθμολογία του 100%.

Στόχος του προγράμματος, που απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υλοποιείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο τη σχολική χρονιά 2023-2024 συμμετείχαν 120 σχολεία, ανάμεσά τους και πέντε από το Νότιο Αιγαίο, είναι η γνωριμία των μαθητών με τους θεσμούς και τις αξίες της Ε.Ε., η κατανόηση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και η ενίσχυση του ρόλου του ενεργού πολίτη στην Ε.Ε., με την υλοποίηση και δημοσιότητα σειράς δράσεων.

Η δεύτερη χρονιά (2023-2024) υλοποίησης του προγράμματος, είχε ως κεντρικό άξονα τις ευρωεκλογές, αλλά και την ευαισθητοποίηση σε φλέγοντα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του, επιτεύχθηκε η γνωριμία των μαθητών του ΕΠΑΛ Σύρου με τους θεσμούς και τις αρχές της Ε.Ε, ενημερώθηκαν σχετικά με τις ευρωεκλογές κατανοώντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά, καθώς επίσης ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα όπως η κακοποίηση των γυναικών και η διαχείριση των υδάτινων πόρων.

"Ενισχύεται η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση του σχολείου μας"

"Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά και συνεργατικά, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες ειδικότητες του σχολείου, αλλά και με συνεργαζόμενα σχολεία. Οι ιδέες τους ήταν δημιουργικές και καινοτόμες, ενώ αξιοποιήθηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός του σχολείου. Σε συνδυασμό με τα προγράμματα κινητικότητας Erasmus+ που υλοποιούμε σε ετήσια βάση ως διαπιστευμένος φορέας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενισχύει την προσπάθεια του σχολείου μας για άνοιγμα στην κοινωνία, εξωστρέφεια και διεθνοποίηση. ", σημείωσε, αναφερόμενος στη νέα αυτή σημαντική κατάκτηση του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου, ο κ. Λέστος.

"Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συμμετέχοντες μαθητές και τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αγκάλιασαν από την πρώτη χρονιά το θεσμό, εργάστηκαν με ζήλο και προθυμία, αφιερώνοντας πολύ χρόνο και μάλιστα εκτός του σχολικού ωραρίου και τις αντικειμενικές δυσκολίες από την αδυναμία εύρεσης κοινού χρόνου συναντήσεων", υπογράμμισε, απευθύνοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στο Εργαστηριακό Κέντρο Σύρου, σαν συνεργαζόμενα σχολεία, τους φορείς που συνέδραμαν, όπως τόνισε, σε αυτή την προσπάθεια.

"Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και την τραγουδοποιό Αγγελική Βλαχάκη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το τραγούδι της "με ποιο δικαίωμα" ως μουσική επένδυση στην ταινία μικρού μήκους που δημιουργήσαμε με τον τίτλο "μίλα", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτώμενος ποιος είναι ο σκοπός για τη νέα σχολική χρονιά, ο διευθυντής του Πρότυπου ΕΠΑΛ Σύρου, δήλωσε ότι "σκοπός μας είναι να "τρέξουμε" το πρόγραμμα και τη χρονιά 2024-2025 και να πραγματοποιήσουμε και ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες".

Μακρύς ο κατάλογος των δράσεων

Ο διευθυντής του Πρότυπου Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τις σημαντικότερες δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης σχολικής χρόνιας, πάντα στο πλαίσιο του προγράμματος "Σχολείο Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη δημιουργία της ταινίας μικρού μήκους "Μίλα" με θέμα την κακοποίηση των γυναικών, αλλά και στο προωθητικό video για τις ευρωεκλογές, στο οποίο συμμετείχε και το Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού.

Επίσης, μίλησε και για την ανάρτηση μέσω των κοινωνικών δικτύων, κουίζ σχετικά με την ιστορία και τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και για τη δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού με την ονομασία EUnity Quest.

"Πρόκειται για ένα παιχνίδι, όπου το ταμπλό και τα πιόνια εκτυπώθηκαν στον 3D printer του σχολείου, με ερωτήσεις σχετικές με τους θεσμούς της Ε.Ε., τη γεωγραφία, την ιστορία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία και τις ευρωεκλογές", τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέστος αναφέρθηκε και στις διαδικτυακές συναντήσεις που είχαν μαθητές και καθηγητές του Πρότυπου ΕΠΑΛ με ευρωβουλευτές και άλλους εξέχοντες, όπως είπε, ομιλητές, αλλά και στις διαδικτυακές συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων, όπως επίσης και στη σύνταξη ερωτηματολογίου που αφορούσε τις συνήθειες των πολιτών σχετικά με τη χρήση του νερού και τις γνώσεις τους γύρω από αυτό.

"Το σχετικό ερωτηματολόγιο είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι απαντήθηκε από 391 άτομα. Παράλληλα, να πούμε ότι με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων, δημιουργήσαμε ένα ανοιχτό περίπτερο στην πλατεία Μιαούλη, ενώ πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία και ανοιχτή ημερίδα με θέμα "Διαχείριση Υδάτινων Πόρων"", σημείωσε, κλείνοντας ο διευθυντής της σχολικής μονάδας.