Η Μαρία Συρίγου παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων τη δεύτερη ατομική της έκθεση με τίτλο "Blossom"

Αντανακλάσεις ενέργειας, συνύπαρξης και κοινωνικής άνθισης

"Φιλοδοξώ να γεμίσω τα μάτια και την ψυχή σας με αισιοδοξία, σαν δροσερό αεράκι το αποκαλόκαιρο, σαν ολάνθιστο μπουκέτο ή απλώς σαν τριαντάφυλλο στο πέτο"

Τη δεύτερη κατά σειρά ατομική της έκθεση, παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από τις 29 Αυγούστου έως και τις 10 Σεπτεμβρίου, η Μαρία Συρίγου.

Πρόκειται για την παρουσίαση συνολικά 46 έργων σε καμβάδες και υφάσματα, εμπνευσμένα από τη φύση, τα λουλούδια των αγρών, των κήπων, των βυθών και της φαντασίας.

"Η έκθεση με τον τίτλο "Blossom" σημαίνει άνθιση. Πέρα όμως από την κυριολεκτική έννοια της λέξης, στα έργα μου αποτυπώνονται αντανακλάσεις θετικής ενέργειας, συνύπαρξης και κοινωνικής άνθισης", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" η Συριανή ζωγράφος, Μαρία Συρίγου.

"ΑνθίΖΩντας ψυχικά"

Μετά από τα "Σπουδαία τα χρώματα", τον Μάιο του 2023, η Μαρία Συρίγου επανέρχεται και πάλι στον χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, παρουσιάζοντας αυτή τη φορά την έκθεση ζωγραφικής "Blossom", τα εγκαίνια της οποίας θα διεξαχθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα.

"Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Πινακοθήκη Κυκλάδων θα σας παρουσιάσω τα έργα μου με τα πιο ζωηρά χρώματα της παλέτας πάνω σε καμβάδες και υφάσματα", σημειώνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας για την έκθεσή της, η κα. Συρίγου.

Στην παρότρυνση να αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για τα έργα που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι και παραθεριστές της Σύρου, η ζωγράφος δηλώνει ότι "πρόκειται για τη δεύτερη ατομική μου έκθεση ζωγραφικής με τίτλο "Blossom", που αποτελείται από συνολικά 46 έργα. Εδώ το συναίσθημα ντύνεται με τα πιο ζωηρά χρώματα της παλέτας, παίρνει σχήματα εμπνευσμένα από τη φύση, από λουλούδια των αγρών, των κήπων, των βυθών και της φαντασίας. Στη φετινή μου έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων από 29 Αυγούστου έως 10 Σεπτεμβρίου, φιλοδοξώ να γεμίσω τα μάτια και την ψυχή σας με αισιοδοξία για να την νιώσετε σαν δροσερό αεράκι το αποκαλόκαιρο, σαν ολάνθιστο μπουκέτο ή απλώς σαν τριαντάφυλλο στο πέτο…".

Στην ερώτηση τι σημαίνει για εκείνη ο τίτλος "Blossom", η κα. Συρίγου υπογράμμισε, ότι "Blossom σημαίνει άνθιση. Πέρα όμως από την κυριολεκτική έννοια της λέξης, στα έργα μου αποτυπώνονται αντανακλάσεις θετικής ενέργειας, συνύπαρξης και κοινωνικής άνθισης. ΑνθίΖΩντας ψυχικά είναι μία στάση ζωής που κυριολεκτικά μεταμορφώνει τη ζωή του καθενός.

Blossom λοιπόν και βρες τον θησαυρό της ψυχής σου, ν’ αρχίσεις ξανά και ν’ ανθίσεις".

Στην επισήμανση, τι διαφορετικό θα εμπεριέχει η φετινή της έκθεση, σημειώνει ότι "η αγάπη μου για την ζωγραφική και οι δημιουργικές μου αναζητήσεις δεν στάθηκαν μόνο στους καμβάδες. Όπως προαναφέραμε, άρχισα να ζωγραφίζω και σε υφάσματα. Φέτος λοιπόν δημιούργησα και τη συλλογή Blossom με τσάντες και μαξιλάρια".

"Κάθε πίνακας είναι ένας μικρόκοσμός μου"

Η Μαρία Συρίγου, μιλώντας για την ενασχόλησή της με αυτόν τον τομέα τα τελευταία μόλις πέντε χρόνια, αποκαλύπτει ότι η ζωγραφική για εκείνη αποτελεί όχι μόνο τον τρόπο έκφρασης, αλλά και ένα ταξίδι δημιουργίας, ο οποίος μάλιστα, όπως τονίζει, άλλαξε όλη της ζωή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ενασχόλησή της ζωγραφική, άρχισε ένα πρωινό, γεμίζοντας λευκούς καμβάδες με έντονα χρώματα και αυτό το συναρπαστικό ταξίδι, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα συστηματικά.

"Η ενασχόλησή μου ξεκίνησε τα τελευταία πέντε χρόνια όταν ήρθε στα χέρια μου πρώτη φορά ένας λευκός καμβάς και με κατέκλυσε ένα πολύ γλυκό συναίσθημα. Παρόλο που βίωνα κάποιες δύσκολες καταστάσεις και το μαύρο δεν βγαίνει εύκολα από μέσα σου, αποφάσισα να το "καλοπιάσω" και να το βάψω με έντονα χρώματα. Δοκίμασα διάφορες τεχνικές και υλικά και σιγά σιγά άρχισα να τα εφαρμόζω σε καμβάδες, υφάσματα και παλιά ξύλα. Σταδιακά λοιπόν τα έργα μου απέκτησαν τη δική τους ταυτότητα. Έτσι απλά ξεκίνησε αυτό το ταξίδι της δημιουργίας το οποίο και άλλαξε όλη μου την ζωή. Μου προκαλεί συναισθήματα που γεμίζουν μάτια, ψυχή και νου. Κάθε πίνακας είναι ένας μικρόκοσμός μου στον οποίο ό,τι νιώθω ενσωματώνεται με τα πινέλα και τα χρώματα, γι’ αυτό και τα έργα μου αλλάζουν μαζί μου", υποστηρίζει.

"Για εμένα η ζωγραφική είναι απελευθέρωση, εκτόνωση, ελευθερία έκφρασης, λειτουργώντας μάλιστα και με ένα τρόπο ακόμη και ψυχοθεραπευτικά. "Κάθε μορφή τέχνης είναι ένα ταξίδι συναρπαστικό, λυτρωτικό που σε προκαλεί συνεχώς. "Ο ρόλος της τέχνης είναι να ξεπλένει τη σκόνη της καθημερινής μας ζωής από τις ψυχές μας", αναφέρει κλείνοντας τις δηλώσεις της η κα. Συρίγου.

Λίγα λόγια για την Μαρία Συρίγου

Η Μαρία Συρίγου γεννήθηκε στη Σύρο όπου και ζει μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε τη ζωγραφική τα τελευταία μόλις χρόνια. Δοκίμασε διάφορες τεχνικές και υλικά αλλά την κέρδισαν τα έντονα χρώματα τα οποία αγαπά να εφαρμόζει σε καμβάδες, υφάσματα και παλιά ξύλα. Σταδιακά τα έργα της απέκτησαν ταυτότητα καθώς χαρακτηριστικό στοιχείο τους αποτελούν πλέον τα μοτίβα και ο συνδυασμός των χρωμάτων. Προτιμά να κάνει αφηρημένα έργα και όχι ρεαλιστικά. Η φαντασία και ο αυθορμητισμός είναι τα βασικά εργαλεία της, ενώ πιστεύει πως η τέχνη είναι ελευθερία έκφρασης, συναισθημάτων χωρίς αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς.