Ν. Κατσίπης: "Ότι πρόβλημα προκύπτει προσπαθούμε μέσω του Δήμου Θήρας, στον οποίο πέφτει πλέον όλο το βάρος, να το διαχειριστούμε"

Η επόμενη μέρα της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς, βρίσκει τους Δήμους χωρίς τις κατηργημένες πλέον Σχολικές Επιτροπές, με το βάρος για αρκετές διαδικασίες που αυτές κάλυπταν, κυρίως στα λειτουργικά θέματα, να επιβαρύνει εξ' ολοκλήρου τους Δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό, στον Δήμο Θήρας, προχώρησαν έπειτα από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, σε σύσταση Δημοτικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θήρας για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων Σχολικών Επιτροπών.

Ν. Κατσίπης: "Η νέα επιτροπή έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα"

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θήρας, Νικόλαος Κατσίπης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τις καταργούμενες Σχολικές Επιτροπές και τον ρόλο της νέας Επιτροπής που συστάθηκε, τονίζοντας, ότι, "αυτή την Επιτροπή την ορίσαμε επειδή την προέβλεπαν οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν έχει τις λειτουργίες που είχαν οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσω αυτής της Επιτροπής θα μπορούμε να κάνουμε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αφορούν στα σχολεία και για αυτό και επιλέξαμε να βάλουμε μέσα σε αυτή και κάποιους από τους διευθυντές των σχολείων του νησιού, με σκοπό να λειτουργήσει καλύτερα ως προς το οργανωτικό κομμάτι. Στο λειτουργικό κομμάτι, που είχαν οι Σχολικές Επιτροπές, δεν μπορεί να το διαχειριστεί η νέα Επιτροπή, καθώς δεν έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία και δεν το επιτρέπει πλέον και ο νόμος. Εκεί αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα που προσπαθούμε να τα λύσουμε, αναφορικά με τις προμήθειες, λειτουργικά προβλήματα και ότι άλλο προκύπτει αλλά προσπαθούμε μέσω του Δήμου, στον οποίο πέφτει πλέον όλο το βάρος, να δούμε πως θα τα διαχειριστούμε".

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, ότι, "εμείς σαν Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει όλες τις ενέργειες ώστε να προλάβουμε όλες αυτές τις διαδικασίες που θα προέκυπταν, καθώς έχουμε προχωρήσει σε προμήθειες γραφικής ύλης, χαρτιών, εκτυπωτών, υπολογιστών, λοιπού ηλεκτρονικού εξοπλισμού, προμήθεια επίπλων για τα σχολεία, με σκοπό να είμαστε όσο πιο προετοιμασμένοι γίνεται".

"Η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει ώστε να είμαστε έτοιμοι για μία ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς"

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο κ. Κατσίπης στο ερώτημα για τον βαθμό ετοιμότητας του νησιού, ανέφερε, ότι, "έχουν γίνει συντηρήσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου Θήρας. Φέτος παραδίδεται το Δημοτικό Σχολείο της Οίας, ένα νέο κτήριο, ενώ παραδίδεται και ένα νέο κτήριο στο Λύκειο Θήρας, με έξι νέες αίθουσες. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προσθήκης νέων αιθουσών στα Δημοτικά Σχολεία του Μεγαλοχωρίου και του Βόθωνα, οι οποίες θα παραδοθούν του χρόνου, ενώ έχουμε δημιουργήσει μία νέα αίθουσα στο Νηπιαγωγείο του Ημεροβιγλίου και έχει γίνει μετεγκατάσταση του Νηπιαγωγείου του Καρτεράδου, στο οποίο θα δημιουργήσουμε τέσσερα νέα τμήματα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι συντηρήσεις στα σχολικά συγκροτήματα και η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει ώστε να είμαστε έτοιμοι για μία ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς".

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠ∆∆) και οι αρμοδιότητές μεταβιβάζονται στους Δήμους μέσω των υπηρεσιών τους ενώ επίσης καταργείται και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο το Δημοτικό Συμβούλιο, με απόφασή του, θα μπορούσε να συστήσει Επιτροπές για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων. Στα μέλη των Επιτροπών δεν θα παρέχεται αμοιβή ή άλλη αποζημίωση, πλην των εξόδων κίνησης που καταβάλλονται στον πρόεδρο. Στις νέες Επιτροπές, μπορούν να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη, ενώ ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία.

Στις Επιτροπές αυτές θα πρέπει να μετέχει υποχρεωτικά ένας διευθυντής σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οικείου Δήμου ή Δημοτικής Κοινότητας αντίστοιχα, και ένας εκπρόσωπος της αντίστοιχης Ένωσης Γονέων ή όπου δεν υπάρχει, ένας εκπρόσωπος των υφισταμένων συλλόγων γονέων, κατά προτεραιότητα μεγέθους σε μαθητικό δυναμικό, με τους αναπληρωτές τους. Κατά τις συνεδριάσεις της συγκεκριμένης Επιτροπής, όταν συζητούνται θέματα που αφορούν μια συγκεκριμένη σχολική μονάδα, θα μπορεί να καλείται επιπλέον ο διευθυντής του εκάστοτε σχολείου.

Ποιοι αναλαμβάνουν ρόλο στη νέα Επιτροπή

Κατόπιν όλων όσων προβλέπονται από το νέο νόμο και λαμβάνοντας υπόψη αφενός τον χαρακτήρα των νέων Επιτροπών, που είναι καθαρά γνωμοδοτικός προς τα όργανα του Δήμου Θήρας και αφετέρου την ανάγκη διευκόλυνσης των υπηρεσιών του Δήμου Θήρας που θα αναλάβουν τις αρμοδιότητες των καταργούμενων Σχολικών Επιτροπών, έγινε η εισήγηση για τη σύσταση μιας ενιαίας Επιτροπής και για τις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης με την επωνυμία "Δημοτική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Θήρας", η οποία θα αποτελείται από επτά τακτικά και επτά αναπληρωματικά μέλη. Η πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο και η νέα επιτροπή θα αποτελείται από τους:

1. Νικόλαος Κατσίπης, Αντιδήμαρχος Θήρας, ως πρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Ευάγγελο Ζώρζο, Δημοτικό Σύμβουλο,

2. Αντιγόνη Ευαγγελάτου, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Εμπορείου, με αναπληρωτή της τον Αντώνιο Μπουντώλα, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Οίας,

3. Αρτεμία Πελεκάνου, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Φηρών, με αναπληρώτρια της την Μαρία Κυριαζή, προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Μεσαριάς,

4. Εμμανουήλ Καραμολέγκος, διευθυντή του Γυμνασίου Μεσαριάς, με αναπληρώτρια του την Αικατερίνη Μηλιαράκη, διευθύντρια του Γυμνασίου Εμπορείου,

5. Εμμανουέλα Μανωλάκη, διευθύντρια του Εσπερινού ΕΠΑΛ Θήρας, με αναπληρωτή της τον Βασίλη Χατζηδούκα, διευθυντή του Εργαστηριακού Κέντρου Θήρας,

6. Ιωάννης Κουλελής, εκπαιδευτικό Β/θμιας Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και πρόεδρο του συλλόγου ΑμεΑ “Ηλιαχτίδα”, με αναπληρώτρια του την Φωτεινή Κανάκη, διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου

7. Δημήτριος Τούλης, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, με αναπληρωτή του τον Μιχαήλ Λιγνό γραμματέα της Ένωσης Γονέων.

Ποιες είναι οι ακριβείς αρμοδιότητες της νέας Επιτροπής

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής, σύμφωνα με το νόμο είναι οι ακόλουθες:

  • Γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με τις ανάγκες θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλώσιμων υλικών κ.λπ. των σχολείων.

  • Γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τις υπηρεσίες του Δήμου σχετικά με την εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους.

  • Γνωμοδοτεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την κατανομή των πιστώσεων για λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

  • Γνωμοδοτεί για τον εφοδιασμό των σχολείων από την ΚΤ.ΥΠ με έπιπλα και εξοπλιστικά είδη.

  • Γνωμοδοτεί στον Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

  • Γνωμοδοτεί στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο την ίδρυση, κατάργηση και συγχώνευση σχολείων.

  • Γνωμοδοτεί στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τις παραχωρήσεις σχολικών χώρων σε φορείς».