Ενημερωτικές συναντήσεις και παράσταση διαμαρτυρίας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας στη Σύρο

"Αγκάθι" το στεγαστικό

"Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανήσυχη, προβληματισμένη αλλά και οργισμένη", τόνισαν οι εκπαιδευτικοί, προαναγγέλλοντας σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων

Τα προβλήματα διαβίωσης των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με "αιχμή του δόρατος" το στεγαστικό στα νησιά, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Προς αυτή την κατεύθυνση και στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, τέσσερα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), βρέθηκαν την Παρασκευή στη Σύρο, προκειμένου να επικοινωνήσουν τόσο στην κοινωνία, όσο και στους φορείς, τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Τα μέλη της ΔΟΕ, καθώς και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, πραγματοποίησαν και συνάντηση με τον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, μέσα από την οποία κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι στο νησί δεν εντοπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα με τη στέγαση των εκπαιδευτικών, ενώ στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

"Με αποσπασματικές λύσεις δεν λύνονται τα προβλήματα"

Ττα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να υπηρετήσουν στις σχολικές μονάδες της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή στο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, παρουσία μελών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, καθώς και μελών της ΔΟΕ.

Την συνέντευξη προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστάσιος Μουκατεμίδης, με μία σύντομη εισαγωγή στα θέματα που τέθηκαν, με τον γενικό γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικίνης να παίρνει τη "σκυτάλη", παρουσιάζοντας το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δάσκαλοι στα νησιά.

Ο κ. Κικίνης, διαβάζοντας ένα κείμενο του 2017, τόνισε ότι "η εξεύρεση στέγης παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα έως και σήμερα, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται σε κάποιες περιοχές, τις οποίες χαρακτηρίζουμε και ως αποσπασματικές λύσεις που δεν μπορούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε".

Υπογραμμίζοντας ότι στη Σύρο δεν είναι τόσο έντονο το στεγαστικό πρόβλημα, υποστήριξε ότι "οι εκπαιδευτικοί του σήμερα έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης, δουλεύουν για να δουλέψουν και όχι για να ζουν αξιοπρεπώς, αδυνατούν να καλύψουν τα υπέρογκα έξοδα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι μπροστά σε αυτό το τεράστιο ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών, θα πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση με τη δημιουργία μόνιμων δομών τόσο στις νησιωτικές, όσο και άλλες προβληματικές περιοχές.

"Τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα των εκπαιδευτικών αγγίζουν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης"

Για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, προβλήματα που αγγίζουν ακόμη και τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, αναφέρθηκε το μέλος της ΔΟΕ, Γιάννης Ρούπας, ο οποίος επεσήμανε ότι η νέα σχολική χρονιά δεν άρχισε και με τους καλύτερους οιωνούς.

"Η νέα σχολική περίοδος άρχισε με συγχωνεύσεις, κατάργηση σχολικών επιτροπών, με κενά και ελλείψεις, αλλά και υπό το βάρος της αξιολόγησης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί. Διεκδικήσαμε με κάθε τρόπο τα αιτήματά μας, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, καθώς ο υπουργός Παιδείας, παραμένει εξαφανισμένος, παρά τις προσπάθειές μας να υπάρξει μία συνάντηση μαζί του", σημείωσε.

Ο κ. Ρούπας αναφερόμενος στο στεγαστικό, υπογράμμισε ότι 20.000 αναπληρωτές και νεοδιόριστοι δάσκαλοι μπήκαν στην αναζήτηση στέγης, κάτι που, όπως είπε, είναι εξαιρετικά δύσκολο, όχι μόνο από το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης που παρουσιάζεται στα νησιά, αλλά και σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει.

"Έχουμε τους μισθούς πείνας των 776 ευρώ στους νεοδιόριστους, πιο λίγο και από τον βασικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χάσει πάνω από έξι μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια. Αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας (13ου και 14ου μισθού), η συνολική ετήσια μείωση είναι πάνω από 42%. Αν προσθέσουμε και το πάγωμα του ΜΚ 2016 – 2017, η μείωση προσεγγίζει το 45%. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας είναι σε επίπεδα του τέλους της δεκαετίας του 1990", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

"Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τα αιτήματά μας"

Τόσο ο Νίκος Βουρδουμπάς, όσο και Βιολέττα Πατέλη, μέλη επίσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, έκαναν λόγο για μία ωραιοποιημένη και ψεύτικη εικόνα, όπως τόνισαν, που προσπαθεί να παρουσιάσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας, εικόνα που, όπως είπαν, σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα.

"Οι φιέστες που διοργάνωσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, με τις 11 «αλλαγές» που παρουσίασαν, προφανώς και δεν "ακουμπούν" καν κανένα από τα σοβαρά και επείγοντα προβλήματα των σχολείων, ενώ παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν πρόκειται να κρύψουν με την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση που προωθεί η πολιτική των συγχωνεύσεων-συμπτύξεων, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των μαθητριών μας. Δεν μπορούν να κρύψουν τις ακατάλληλες και σε πολλές περιπτώσεις, επικίνδυνες σχολικές υποδομές, πολλές από τις οποίες έχουν πάνω από 20 χρόνια να ελεγχθούν για την αντοχή τους στον σεισμό. Τους εκπαιδευτικούς που κοιμούνται σε αυτοκίνητα και σκηνές σε διάφορες περιοχές της χώρας εν έτει 2024. Και κανείς δεν μπορεί να παραγκωνίσει το στεγαστικό πρόβλημα", τόνισαν, μεταξύ άλλων, στις τοποθετήσεις τους.

Τέλος, προανήγγειλαν μαζικές γενικές συνελεύσεις, δράσεις και κινητοποιήσεις απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κάνοντας γνωστό ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, στις 18 Σεπτεμβρίου.

"Με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά. Καλούμε τους συναδέλφους και τις αυταδέλφισσες να δυναμώσουν μέσα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και την Ομοσπονδία, τις δράσεις τους για τη διεκδίκηση στέγης και της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων διαβίωσης. Δυναμώνουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς μας, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και εξεύρεσης καταλυμάτων για όσους και όσες αναγκάζονται να νοικιάσουν.", τόνισαν, κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου.