Μια γιορτή της επιστήμης και της τέχνης
- Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024 - 06:15
Εκδηλώσεις της "Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή" διοργάνωσε την Παρασκευή στη Σύρο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ σε συνεργασία με τη SciCo.
Οι εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Mednight 2024 και περιελάμβαναν εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, πειράματα επίδειξης, διαγωνισμοούς και επιστημονικές προκλήσεις, έλαβαν χώρα στο κτήριο Κορνηλάκη και στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά και δεκάδων εθελοντών.
"Η βραδιά του ερευνητή"
Μία βραδιά αφιερωμένη στον "ερευνητή" έζησαν όλοι όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για πρώτη φορά στη Σύρο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τη στήριξη της Επιτροπής Ερευνών του ΕΛΚΕ σε συνεργασία με τη SciCo.
Οι εκδηλώσεις αυτές, αποτέλεσαν μέρος της 5ης έκδοσης του MEDNIGHT, ενός έργου που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο να μεταδώσει την έννοια της μεσογειακής επιστήμης, μέσω ενός "ταξιδιού" ανταλλαγής γνώσεων, κοινών επιστημονικών πρακτικών και αξιοποίησης της εμπειρογνωμοσύνης των πολιτών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δράση των γυναικών ερευνητριών,.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Mednight 2024, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, σε δύο διαφορετικά σημεία - κτήριο Κορνηλάκη και Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - να παρακολουθήσει εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις, πειράματα επίδειξης, διαγωνισμούς και επιστημονικές προκλήσεις που σχετίζονται με την έρευνα.
Να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά-έδρες του ιδρύματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα σε Ρόδο, Χίο, Σάμο, Λήμνο και Σύρο.
"Η έρευνα μπορεί να γίνει και καλλιτεχνική"
Η "βραδιά του ερευνητή" που διεξήχθη στο κτήριο Κορνηλάκη και στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης περιείχε δράσεις, όπως εκθέσεις, ντοκιμαντέρ, ομιλίες και εργαστήρια.
Συγκεκριμένα στο κτήριο Κορνηλάκη όπου στεγάζεται και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, φιλοξενήθηκε η έκθεση "Mare Curiers της Μεσογείου", η "Ευρωπαϊκή Γωνιά, Europe Direct Νοτίου Αιγαίου", το ντοκιμαντέρ με τίτλο "Midnight Expedition: the ports of Science", εργαστήριο από τον Κυριάκο Κυριακουλάκο και τέλος εργαστήριο με ψηφιακά τυπώματα και video animation που δημιούργησαν οι πρωτοετείς φοιτητές του εργαστηρίου "Σχεδίου-Χρώματος" του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στη Σύρο.
Για τη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία περιελάμβανε ψηφιακά τυπώματα τρισδιάστατων αντικειμένων και video-animation με θεματική προσέγγιση την Αφρική με τίτλο "Το DPSD πνεύμα σε μάσκες εμπνευσμένες από την Αφρική", μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου, Φλωρεντία Οικονομίδου.
"Συμμετέχουμε στη "Βραδιά του Ερευνητή" με τη συγκεκριμένη έκθεση η οποία έχει θέμα την Αφρική. Συνήθως στο μυαλό των περισσοτέρων η έρευνα συνδυάζεται με την επιστήμη. Εμείς με αυτή την έκθεση θέλουμε να δείξουμε ότι έρευνα μπορεί να γίνει και καλλιτεχνική και αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας. Ο συνδυασμός δηλαδή του χειροποίητου με το ψηφιακό και αυτό που διερευνούμε σε σχέση με το θέμα που έχουμε, δηλαδή την Αφρική", σημείωσε η κα. Οικονομίδου.
Όπως είπε, στη συγκεκριμένη έκθεση "βλέπουμε ψηφιακά τυπώματα που έχουν δουλέψει μαζί δύο και τρεις φοιτητές, όπως έκαναν και στις παραδοσιακές τεχνικές πάνω στα υφάσματα, το ίδιο έγινε και στα σπονδυλωτά video και animation στα οποία παίρνουν μέρος γύρω στα 40 παιδιά. Πρέπει να πω ότι είναι τα πρώτα τους animation, καθώς έχουμε ένα εξαιρετικό εργαστήριο με γραφίδες τελευταίας τεχνολογίας, που μας δίνει τη δυνατότητα πάνω σε αυτό να εργαστούμε και να δουλέψουμε με μεγάλη ανάλυση. Αυτό είναι λοιπόν ένα από τα project που έχουμε υλοποιήσει αυτή τη χρονιά με τους πρωτοετείς μας.
Παράλληλα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόνισε "το σημαντικό είναι ότι όπως στην έρευνα έτσι και στην τέχνη, δεν περιμένουμε την ολοκλήρωσή τους, καθώς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται να βλέπουμε δουλειές από τα πρώιμα στάδια, τα οποία βέβαια δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν. Είναι κάτι που συνεχώς εξελίσσεται".
Τέλος να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις της "Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή" που επεκτάθηκαν και στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει την έκθεση "Από τον αινά στην πλώρη" με τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις σκαφών του 18ου και 19ου αιώνα, όπως επίσης ομιλίες για το παραγωγικό μοντέλο της Σύρου στη διάρκεια των 150 χρόνων από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης και την πρόεδρό του Μαργαρίτα Καλουτά, εργαστήρια με θέμα "Ο υδροφόρος... στραγγίζοντας" από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Σύρου - Ερμούπολης και τέλος την προβολή ντοκιμαντέρ από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.
Άκρως επιτυχημένη η πρώτη διοργάνωση
Το πρώτο αυτό εγχείρημα απέσπασε την αποδοχή κατοίκων και φορέων της Σύρου φορέων, καθώς δεκάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών επισκέφθηκαν το κτήριο Κορνηλάκη και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, παρακολουθώντας τα εργαστήρια που είχαν στηθεί για αυτό το σκοπό, συμμετέχοντας στις ομιλίες και τις συζητήσεις, αλλά και γνωρίζοντας τα έργα των ερευνητών.
Τη διοργάνωση στήριξαν εθελοντικά φοιτητές και μαθητές των σχολείων, ενώ σημαντική ήταν η στήριξη του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Σύρου - Ερμούπολης και της Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Σύρου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Το μεγάλο πείραμα για τη ναυτιλία του μέλλοντος
10 Φεβ. 2024 - 10:59 - Συγγραφή διηγημάτων με οικολογικά μηνύματα
19 Νοε. 2024 - 6:16 - Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία της Σύρου και υποδέχεται φοιτητές του Πανεπιστημίου WPI
18 Νοε. 2024 - 14:12 - "Να αρχίσει η λειτουργία του έστω και με προσωρινές λύσεις"
15 Νοε. 2024 - 6:16 - "Άνοιγμα" στην τεχνολογία για τους μαθητές
14 Νοε. 2024 - 6:16