Δημιουργία Σχολής Κεραμικής από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Σίφνο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων

Οι εκπαιδευόμενοι θα λάβουν επαγγελματική και ακαδημαϊκή πιστοποίηση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία και την κεραμική

Με ιστορία αιώνων, γέννημα των χεριών των κατοίκων της Σίφνου, με διεθνή φήμη, τα κεραμικά του νησιού γίνονται πλέον οδηγός για τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος που θα οδηγήσει στη δημιουργία σχολής κεραμικής στο νησί.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναβίωσης της χειροτεχνίας και της κεραμικής που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα στη Σίφνο, με τη συμμετοχή 15 εκπαιδευόμενων, υπό την αιγίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και με υπεύθυνο τον καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου, Γιάννη Ζιώγα.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης του Υπουργείου Πολιτισμού με θέμα "αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης", του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το πιλοτικό πρόγραμμα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Δυτικής Αττικής, υλοποιούν το "Πιλοτικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Χειροτεχνία", με στόχο την αειφορία, την οικονομική ανάπτυξη και τον πολιτισμό στη χώρα.

Μέσου του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα υλοποιηθεί πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη χειροτεχνία στους κλάδους της κεραμικής και της υφαντικής σε έξι δομές, ανάμεσά τους και η Σίφνος στον τομέα της κεραμικής, με επιστημονικά υπεύθυνο του έργου για τις δομές τον Γιάννη Ζιώγας, καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.

"Η Σίφνος είναι το κατ΄ εξοχήν νησί της κεραμικής"

"Είναι πολύ σημαντικό γεγονός που στη Σίφνο, ένα νησί κατ΄ εξοχήν φημισμένο για την αγγειοπλαστική, θα αναπτύξουμε μία δομή που συνδέεται και τη γενικότερη προσπάθεια για την αναβίωση της χειροτεχνίας", δήλωσε με αφορμή την έναρξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων, ο καθηγητής, Γιάννης Ζιώγας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η συγκεκριμένη δομή που θα λάβει χώρα έπειτα από σχετικές εργασίες αναδιαμόρφωσης, στο ιστορικό κτήριο "Δραγάτση" θα φιλοξενήσει για τέσσερα εξάμηνα, 15 εκπαιδευόμενους, στον τομέα της κεραμικής.

"Τα δύο αυτά ακαδημαϊκά έτη θα βοηθήσουν τους καταρτιζόμενούς μας και να αποκτήσουν μία ευρύτερη πολιτισμική κατάρτιση, αλλά και μία τεχνική αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους, για όσους εργάζονται επαγγελματικά στον τομέα της κεραμικής. Στο τέλος των σπουδών τους θα παραλάβουν τόσο μία επαγγελματική, όσο και μία ακαδημαϊκή πιστοποίηση", τόνισε χαρακτηριστικά.

Διατήρηση, προστασία και διάδοση της παραδοσιακής κεραμικής

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) θα εποπτεύσει την υλοποίηση του πεδίου της κεραμικής στη δομή του Αρτεμώνα Σίφνου και στο κτήριο "Δραγάτση" για 15 εκπαιδευόμενους, πάνω στη διδασκαλία της κεραμικής με παραδοσιακές μεθόδους, αλλά και τις επικαιροποιημένες σύγχρονες εκδοχές.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει αφενός στη διατήρηση, στην προστασία και στη διάδοση της παραδοσιακής κεραμικής και των αξιών της στην κοινωνία και αφετέρου στη διατήρηση των ιστορικών τεχνικών κεραμικής και των σχεδίων τους, ώστε, όπως επισημαίνεται, να χρησιμεύσουν τόσο ως γνώση της κληρονομιάς όσο και ως κανάλι καινοτομίας για τις σημερινές δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες.

"Αυτό θα διευκολύνει τη δημιουργία μιας κοινωνίας της γνώσης με σαφή πολιτιστική βάση και θα γίνει πηγή καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας και προώθησης νέων πόρων που θα συμβάλουν επίσης στην ανάπτυξη της κεραμικής", υπογραμμίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Βασικός σκοπός του είναι να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με παραγωγικές δεξιότητες και γνώσεις υψηλού επιπέδου κεραμικής, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες άμεσης απασχόλησης στον κλάδο της χειροτεχνίας, δίνοντας ακόμη τα εφόδια, σε όσους το επιθυμούν να αρχίσουν μία δική τους επιχείρηση πάνω στη κεραμική.

Οι 15 συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν τις βασικές αρχές που απαιτούνται για την λειτουργία μιας επιχείρησης που αφορά στην κεραμική, να επιλέγουν και προμηθεύονται τις πρώτες και βοηθητικές ύλες, το είδος και το σχέδιο του κεραμικού αντικειμένου που θα κατασκευάσει, την προώθηση των προϊόντων, την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας και τέλος τη χρησιμοποίηση παραδοσιακών σχέδιον και μοτίβων.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη πιστοποιητικού εξειδικευμένης επιμόρφωσης από το Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δυνατότητα επιδοτούμενης αίτησης για πιστοποίηση από το ΕΣΥΔ.

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Να σημειωθεί ότι η Σίφνος έχει μια από τις σημαντικότερες αγγειοπλαστικές παραδόσεις στη νεοελληνική ιστορία. Επί τρεις τουλάχιστον αιώνες οι κάτοικοί της ασχολούνται αδιάλειπτα με την παραγωγή κεραμικών. Η αγγειοπλαστική δραστηριότητα ανθεί ακόμα και σήμερα στο νησί με περίπου είκοσι εργαστήρια. Η σιφνέικη κεραμική είναι στενά συνυφασμένη με την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και την οικονομία του νησιού. Το 2021, η κεραμική παράδοση της Σίφνου εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.