Στα Δελασάλ Σύρου η τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση της Γραμματείας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας

Τα καθολικά σχολεία στην Ελλάδα

Μαρία Κοκκαλάκη: "Σκοπός μας είναι να ηγηθούμε μιας αυθεντικής εκπαιδευτικής πρότασης και μιας ουσιαστικής πορείας ανάπτυξης"

Την τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση με θέμα "Τα Καθολικά Σχολεία στην Ελλάδα: ταυτότητα, προκλήσεις και προοπτικές", θα φιλοξενήσουν τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ της Σύρου.

Η συνάντηση, που διοργανώνεται από τη Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, διεξάγεται από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, με την συμμετοχή 30 ατόμων από όλη την Ελλάδα, έχουν ως επίκεντρο την αποστολή των χριστιανικών σχολείων στη σημερινή εποχή, καθώς και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Για τις εργασίες, αλλά και το σκοπό των συγκεκριμένων συναντήσεων, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη", η πρόεδρος της Γραμματείας των Ελληνογαλλικών Σχολείων στην Ελλάδα, Μαρία Κοκκαλάκη.

"Προτεραιότητά μας η σαφέστερη συνειδητοποίηση της καθολικής ταυτότητας των Σχολείων μας"

Το διοικητικό συμβούλιο της Γραμματείας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.) οργανώνει στη Σύρο, τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση με θέμα "Τα Καθολικά Σχολεία στην Ελλάδα: ταυτότητα, προκλήσεις και προοπτικές".

Η συνάντηση η οποία αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων Δελασάλ με τη συμμετοχή 30 ατόμων από όλη τη χώρα.

"Η επιμορφωτική αυτή συνάντηση έχει ως περιεχόμενο τη μελέτη και την εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν στην ιστορία και στην ταυτότητα των Καθολικών Σχολείων στην Ελλάδα, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιδιαίτερη αποστολή της ηγεσίας σε ένα χριστιανικό σχολείο στη σημερινή εποχή, καθώς και στις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας", σημείωσε η Μαρία Κοκκαλάκη, σχολιάζοντας στη συνέχεια τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί ως προς τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο που πρέπει να επιτελέσουν τα χριστιανικά σχολεία.

"Σε αυτή λοιπόν τη ραγδαία εξελισσόμενη εποχή που βιώνει η κοινωνία μας, σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης και εκκοσμίκευσης, με όλες τις αλλαγές που έχουν υπάρξει, πιστεύουμε ότι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς η σαφέστερη και συνεπέστερη συνειδητοποίηση της καθολικής ταυτότητας των Σχολείων μας, ώστε να ηγηθούμε μιας αυθεντικής εκπαιδευτικής πρότασης και μιας ουσιαστικής πορείας ανάπτυξης", δήλωσε στην εφημερίδα.

Η κ. Κοκκαλάκη, αναφερόμενη στην εκπαιδευτική λειτουργία των ελληνογαλλικών σχολείων στην Ελλάδα, κάποια από αυτά συμπληρώνοντας ακόμη και 200 χρόνια λειτουργίας, επισήμανε ότι "από την ίδρυση τους, συγκαταλέγονται μεταξύ των καλύτερων σχολείων της χώρας μας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία της αποστολής τους στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Η παρουσία τους χαρακτηρίζεται από την έμφαση στη χριστιανική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των νέων, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών και συνειδητοποιημένων χριστιανών, με ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που θα μπορούν να εγγυηθούν τη διατήρηση υγιών αρχών και αξιών τόσο στην ελληνική, όσο και στην ευρωπαϊκή κοινωνία, την πολύ υψηλή ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρουν, την εκμάθηση των ξένων γλωσσών και τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση".

Όπως είπε η ίδια, τα Ελληνογαλλικά Σχολεία ανά Μοναχικό Τάγμα που λειτουργούν στη χώρα, είναι το Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών Ουρσουλινών, το Μοναχικό Τάγμα των Μαριανών Αδελφών, το Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, το Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών των Χριστιανικών Σχολείων, στο οποίο ανήκουν και τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ Σύρου και τέλος, το Μοναχικό Τάγμα των Αδελφών του Ελέους.

Το πρόγραμμα της συνάντησης

Στην 2η επιμορφωτική συνάντηση των Γενικών Διευθυντών και των Συμβουλίων Διοίκησης

των Ελληνογαλλικών Σχολείων, θα συμμετάσχουν ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών Αθηνών και Εκκλησιαστικός Παραστάτης της Γ.Ι.Ε.Ι.Ε., Θεόδωρος Κοντίδης και η αδελφή Marilena Argentieri, γενική οικονόμος του Τάγματος των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, τα μέλη του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.), τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαριανού Οργανισμού Λεοντείων Σχολών και Κοινωνικών Έργων, τα μέλη του Συμβουλίου Υποστήριξης των Σχολών των Αδελφών του Αγίου Ιωσήφ της Εμφανίσεως, οι γενικοί διευθυντές και οι αναπληρωτές γενικοί διευθυντές των Ελληνογαλλικών Σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναπτυχθούν, μεταξύ άλλων, θέματα, όπως "Καθολικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί στην Ελλάδα: ιστορία, δομή, παιδαγωγικές αρχές και αξίες", "Η ταυτότητα του Καθολικού Σχολείου" και "Η προοπτική του Καθολικού Σχολείου στη σύγχρονη Ελλάδα".

Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Η Γραμματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην Ελλάδα (Γ.Ι.Ε.Ι.Ε.) ιδρύθηκε το 1996 και είναι Σύνδεσμος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος. Μέλη του Συνδέσμου είναι τα Ελληνογαλλικά Σχολεία. Είναι ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, όπως του C.E.E.C. (Comité Européen pour l'Enseignement Catholique), του O.I.E.C. (Office International de l'Enseignement Catholique) και του G.E.R.F.E.C. (Groupement Européen pour la Recherche et la Formation des Enseignants Chrétiens). Απαρτίζεται από τακτικά και έκτακτα μέλη και διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε τρία χρόνια.